Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam bufor ciepla, który po wygaszeniu pieca ogrzewa go zgromadzonym ciepłem. Pompka wyłącza się dopiero gdy na piecu jest poniżej 40c, ale wtedy taka jest też temp bufora 

Opublikowano

To zamontuj czujnik płomienia ( żaru ) w kotle i nim steruj pompę. Dodatkowo gdy będzie cofka grawitacyjna ZZ jeśli takiego nie zamontował instalator. Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano

Wszystko zależy od Twojego sterownika kotła... Normalnie po załadowaniu bufora pompa kotłowa powinna się wyłączyć. Pytanie pierwsze jak masz to podłączone? Ladomat, czy 3d? Ja mam 3d termostatyczny z pompą na pomrocie (zdjęcia. na "o mnie").

W swojej Tekli 23 kW na pellet mam sterownik Estyma. U mnie także nie działa to tak, jak bym sobie życzył. Rozmawiałem już w tej sprawie z facetem biegłym w ich firmie. Powiedzieli, że napiszą nowy program i wyślą pendrive, abym mógł nowy soft wgrać.

Mój pomysł jest taki:

Bufor jest ładowany od górnej temperatury (dolny czujnik bufora) np 75 st.C. Po osiągnięciu temp., kocioł wyłącza się. Po wstrzymaniu pracy kotła, jest jeszcze resztka paliwa, która dopala się (pompa pracuje). Dlatego sterownik kontrolować ma różnicę temperatur m.dzy zasilaniem z kotła, a powrotem z kotła. Pompa pracuje do puki jest tego sens, a potem pompa stop. W tym czasie rozładowywany jest bufor do dolnej temp. (górny czujnik) np 40 st.C. W między czasie kocioł pilnuje, aby temperatura w nim nie spadła poniżej 55 st.C. Jeśli jest np. będzie miał z 57 st., to załączy się kocioł nie uruchamiając pompy i podniesie temp. wody w nim zawartej, tak aby po starcie kotła w celu ponownego ładowania bufora, kocioł nie rosił się.

Tak chciałbym, aby to działało, ale poczytam chętnie posty bardziej doświadczonych Formuowiczów w temacie.

Ps. Niedługo przyślą mi nowy program, to podzielę się spostrzeżeniami z Wami.

Opublikowano

Ja mam tak na wyjsciu z pieca : pompka>>>ZZ>>>górna mufa bufora, dolna mufa bufora po przekątnej>>>piec.

Sterownik mam prosty, załącza pompę po osiągnięciu 40C przez piec 

Opublikowano

Do takiego układu - kocioł DS+ bufor używam prostego sterownika załączającego pompę czujnikiem temp w kotle, wyłączenie mam czasowe - sterowane ręcznie np 30 min po wciśnięciu przycisku lub inaczej- zależnie jak sobie czas pracy pompy nastawię.

Ze względu na różne temp do jakich grzeję bufor nie stosuję do sterowania pompy nastaw temperatury , kiedyś być sterownik różnicowy - kocioł- bufor, ale się nie sprawdził.

• Zgadzam się 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Możesz rozwinąć temat niesprawdzenia się sterownika różnicowego? Co konkretnie zawiodło?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam ; potrzebuję najprostszy schemat połączenia ; kocioł DS  - bufor - grzejniki co . Obecnie mam pompę na zasilaniu z prostym sterownikiem  .Bufor potrzebny bo za duża moc kotła .Dom 140 m , dobrze ocieplony .