art79 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 #1 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Witam, W chwili obecnej posiadam kocioł gliwicki którego sprawność nie nalezy do najlepszych. Przymierzam się do jego wymiany na kondensacyjny. Przed remontem mieszkania czytałem sporo postów i wszyscy zalecali pozostawienie grzejników żeliwnych - tak też zrobiem. Mieszkam w domu z lat 70 - 'klocek' 200m ocieplony tylko dach, okna plastikowe, 2 piętra - na 1 piętrze podłogówka w kuchni i łazience, pozostłe 2 pokoje żeliwne żeberka, na górze żeberka i w łazience grzejnik na ręczniki. Do tej pory nie ogrzewałem podłogówką, ponieważ 1 piętro było w stanie surowym, tylko żeberka mi go lekko ocieplały. NA górze natomiast normalnie grzełem żeberkami. Nie wiem czy jest osobny obieg na podłogówkę i grzejniki ale chyba nie. Przymierzam się do zmiany kotła. Myślałem o kondensacyjnym Vaillant (2 lub 1 funkcyjny). W domu 2 łazienki i kuchnia. Kocioł w piwnicy pod łazienkami (max 5 m do drugiej łazienki) W chwili obecnej wodę ciepłą mam z podgrzewacza gazowego - Vaillanta. Nie ukrywam, że ze 2 l trzeba odlać zanim będzie ciepła woda. Nie mam 3 obiegu. Zastanawiam się więc czy kocioł 1 funkcyjny + zasobnik wiele zmieni czy liepiej pozostac przy 2 funkcyjnym? instalator stwierdził, że skoro nie mam 3 obiego to nie warto mi brac 1 funkcyjnego z zasobnikiem. W przypadku 2 funkcyjnego myślę o VAILLANT- VCW 296 ECOTEC PLUS Czy kocioł kondensacyjny w przypadku grzejników żeliwnych będzie miał rację bytu? Czy będzie możliwośc oszczędności w ogrzewaniu po wymianie kotła??? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i uwagi. Pozdrawiam, Art79 Cytuj
automatyk Opublikowano 4 Sierpnia 2009 #2 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 no oczywiscie ze ma racje bytu bo to dosc dobre połaczenie tylko sie pytam skąd wziął sie pomysł na kondes=nsacyjny ? nie mozna za te samą kase Zeliwiaka wstawić i cieszyc sie niezawodnoscią ? wkoncu roznica w sprawnosci pomiedzy zeliwiakiem 94% a 98-99% w kondensie nie jest duza a jesli masz miejsce w koyłowni to napewno polecam takie roziąwazanie i do tego zasobnik a jesli juz masz upatrzony ten kondensacyjny to żeliwne grzejniki sa najlepszym rozwiązaniem Cytuj
art79 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor #3 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 no oczywiscie ze ma racje bytu bo to dosc dobre połaczenie tylko sie pytam skąd wziął sie pomysł na kondes=nsacyjny ?nie mozna za te samą kase Zeliwiaka wstawić i cieszyc sie niezawodnoscią ? Kondensacyjny się wziął stąd bo zacząłem szukać zamiennika obecnego kotła gazowego i odwiedziłem kilka sklepów instalacyjnych CO gdzie każdy sprzedawca/instalator zachwalał swoje marki (immergas, buderus, viessman, vailant... itp) Wybrałem Vaillanta bo tańszy od Viessmana i chyba nie najgorszy a do tego serwis na miejscu. Pozostaje mi tylko dylemat 1 czy 2 funkcyjny. O żeliwiakach natomiast nie słyszałem, co to za piece...? Jacy są ich producenci ? Proszę o jakieś namiary, chętnie poczytam. Słyszałem o pulsacyjnych ale to już w ogóle chyba inna działka i pieniądze... :) Kondensacyjny także z tego powodu, że przy tej ilości wody w moim CO może być duży spadek temperatury i w związku z tym kondensacja będzie. PS Czy kotły kondensacyjne mają dużą zawodnośc w porównaniu do innych [m.in. zeliwiaków]? Jaki jest szacowany średni żywot takiego kotła? Pozdrawiam, Art79 Cytuj
automatyk Opublikowano 4 Sierpnia 2009 #4 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 kondensaty i żywotnosć hmmm zalezy co rozumiemy pod tympojęciem czy czas po którym włozymy w niego dwa razy tyle ile osztował i spadł ze sciany czy bezawaryjnosc ? bo nie wiadomo ile te dzisiejsze wytrzymują bo to mozna powiedziec dopiero za kilka lat ale te montowane w koncu lat 90 bo wtedy w kraju sie pojawiły to dzis sa juz na wykonczeniu i pp kilku powaznych naprawach a niestety kocioł kondensacyjny jest dośc zlozonej budowy i ma sie co pier..... w nim niesttety ale to tak samo jak z każda inna rzeczą jedno chodzi bezproblemowo iles lat inne tylko jak skończy sie gwarancja co do żeliwiaka to zobacz sobie logano G144 , kazda firma produkuje kotły żeliwne gazowe olejowe i jakie sie chce oczywiscie znacząca na rynku firma .... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi