Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybor kotła.

Wacale

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Visitor1230
Opublikowano
20 godzin temu, Wacale napisał:

Wynik

Http://cieplowlasciwie.pl/wynik/70kg

Mam dwie lazienki jedna wanna druga prysznic.

W przypadku nieogrzewanej piwnicy ten kalkulator jakos mocno przeklamuje . Jak tam bedziesz mial kociol to zaznacz ze ogrzewana. Zobaczysz co sie zmieni. 

41 minut temu, eliks napisał:

I tak weźmie 19KW bo go instalator przekabaci że musi brać z "zapasem", pytanie z zapasem na co? Spytaj się instalatora czy wie ile spala kocioł na mocy 19KW.

No masakra. Eliks ty masz 18 kW i podobna powierzchnie. Ile godzin dziennie przy obecnej pogodzie kociol pracuje? Albo inaczej ile pelletu schodzi na dobe?  Dla autora informacja ze ten kociol sie wygasza i prawnie moduluje moca.

3 godziny temu, Wacale napisał:

Po rozmowie z instalatorem dowiedzialem sie ze lepiej wziac tego 19kw 

19kW zjada na dobe 65 kg wegla. A pewnie chcesz spalic 25 max przy mrozach. To jakiej mocy potzrzebujesz? Jak myslisz?

3 godziny temu, Wacale napisał:

i wg. niego bedzie to najbezpieczniejsze opcja.

Zapytaj go czy 30kW nie bedzie jeszcze bezpieczniejsza opcja. 

37 minut temu, Trener40 napisał:

..,, więc jest szansa, że nas nie opuści ;). Hehe. 

Widac ze ten jego instalator "kumaty" jest. Jezeli jeszcze mu to podlaczy …  No wlasnie… A potem dlaczego tak duzo pali? Skad sadza w kotle. Dlaczego kociol koroduje w popielniku. 

Edit: od wczoraj niezle  u mnie wieje. Ogrzewam 70m² raczej slabo ocieplone. Kociol pracuje na sredniodobowej mocy 2,9 kW. Kociol ma 12 ale mam bufor. 

Opublikowano
17 minut temu, Visitor1230 napisał:

Eliks ty masz 18 kW i podobna powierzchnie. Ile godzin dziennie przy obecnej pogodzie kociol pracuje?

Moc kotła do dokładnie 16,5KW. Palę od 9 do 12h dziennie. Na godzinę średnio bierze dobre 2kg pelletu.

Edit: w domu minimum 23*.

Opublikowano
W dniu 9.02.2020 o 00:17, Wacale napisał:

Co myslisz o wyniku z cieplo wlasciwie?

W przypadku budynku o regularnych kształtach jak w Twoim przypadku te wyliczenia sa jak najbardziej realne , natomiast jeśli chodzi już o sam kocioł i jego specyfikę pracy ( praca ciągła z modulacja mocy ) to należy pamiętać że kocioł będzie jedynie uzupełniał ciepło a nie za każdym razem startował od zera i nagrzewał instalacje i całą akumulacje którą jest sam budynek ze wszystkimi gratami w środku . Przy pracy ciągłej przewymiarowanie kotła to katastrofa w okresach przejściowych jesień i  wiosna , kocioł przewymiarowany będzie miał nadwyżke mocy z która na pewno nie poradzi sobie starowanie kotła bo moc minimalna kotła będzie za duża w stosunku do zapotrzebowania .

Co do kosztów rocznych to wydaje mi się trochę za dużo przekładając to na moc średnią z wyniku koszty powinny być w okolicach 3t ekogroszku  (5kw/1h = 5kWh = +/-0,8 kg /h)  .

Oczywiście przy takim kotle starowanie miejscowe w pomieszczeniach  termostaty na grzejnikach.

Pozdrawiam 

Opublikowano

A dlaczego musza byc termostaty? Pytam bo teraz nie mam nigdzie a grzejnikow instalacji nie zamierzam ruszac.

Bylem dzis zobaczyc tego skam-p'a w minertu i wydaje mi sie taki jakis maly w porownaniu do sasa.

Opublikowano

A to coś złego?

Opublikowano

Chodzi o wielkosc? Nie to nic zlego. Tylko pisze co widzialem. Nic wiecej sie nie dowiedzialem bo nie bylo szefa. Na moje oko jest ok. Chociarz sprzedawca polecal jeszcze Rbr-k 15kw.

Opublikowano

Jako instalatora weź minertu i sprawa rozwiązana.

Opublikowano

Bede dzis z nim rozmawial, bo narazie jest nieosiagalny.

Kolega @Pieklorz tez mi o nim pisal, ze w porzadku firma.

Opublikowano

Skam-PV 13 ze sterownikiem SKZP-02 Full to według mnie najciekawszy zestaw jaki możesz wybrać - pewnie masz komin z cegieł bez wkładu więc weź pod uwagę, że w większości kotłów zbyt chłodne spaliny go szybko zniszczą, a w Skamie łatwo możesz podnieść temperaturę spalin gdy będzie niska.

Potwierdzam, że Minertu to porządna firma.

Opublikowano

No tak jak pisze Suspenser, proponowal mi skampa 13kw lub technixa 15kw z palnikiem sv200 i sterownikiem skzp02 full.

Opublikowano
W dniu 10.02.2020 o 15:01, Wacale napisał:

A dlaczego musza byc termostaty? Pytam bo teraz nie mam nigdzie a grzejnikow instalacji nie zamierzam ruszac.

Bylem dzis zobaczyc tego skam-p'a w minertu i wydaje mi sie taki jakis maly w porownaniu do sasa.

Oczywiście że nie muszą ale one zapewniają ze kocioł może zareagować na to co dzieje się w budynku. Termostaty dają możliwość ustalenia temperatur dla poszczególnych pomieszczeń i pośrednio wymuszają przekierowanie ciepła tam gdzie jest jeszcze potrzebne co w efekcie powoduje zmniejszenie mocy kotła i mniejsze spalanie  , poza tym pracują płynnie co przy kotle węglowym jest dość istotne . Ponadto zapobiegają przegrzewaniu pomieszczeń zwłaszcza takich które na przykład dzięki dobremu nasłonecznieniu nagrzewają się szybciej w ciągu dnia . 

Dodatkowa cechą termostatów grzejnikowych jest możliwość całkowitej blokady ogrzewania wybranego pomieszczenia a jednocześnie nie dopuszczają do zamrożenia tego pomieszczenia bo czy chciał czy nie i tak przy około 7 C w pomieszczeniu zaczynają się otwierać co zapobiega uszkodzeniu instalacji w części budynku z wyłączonym ogrzewaniem .

Długo by pisać o zaletach tego rozwiązania . 

Pozdrawiam 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.