Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

przeróbka rozdzielacza TECE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym na początku wiosny przerobić samodzielnie dwa identyczne rozdzielacze po 7 pętli każdy, ponieważ ten który posiadam niekoniecznie nadaje się do mojej instalacji tj. 100% podłogówki ok 150m2

Pytanie czy do sprawnego działania wystarczy usunąć samą pompę czy muszę zdemontować również zawód 3d ( aktualnie jest odkręcony na 43stC, tym samym stanowi swoiste zabezpieczenie gdyby poszła bardzo ciepła woda z kotła ), druga sprawa myślałem aby pozostawić również tą część nad pompą gdzie znajduje się termometr, zawsze jakiś przydany element żeby wiedzieć jaka temp jest na zasilaniu i powrocie

W zamyśle  jest aby instalacja działa jedynie na pompie z kotła, obecnie pompy  w rozdzielaczach są wyłączone, przepływy na pętlach ustawiłem 1-2l/min

pompa w kotle jest modulowana więc dopiera moc w zależności od tego jaką ustawię deltę między zasilaniem a powrotem - obecnie 3stC

3.JPG

Edytowane przez elmagico33
literówki

Opublikowano

Samo "wypatroszenie" rozdzielacza może nic nie dać - dużo zależy od średnicy rur zasilających rozdzielacze i od pompy w kotle

Opublikowano
  • Autor

od 3 dni mam wyłączone pompy w rozdzielaczach i całość chodzi jedynie na pompie kotłowej -  przepływy ustawione w zależności od potrzeb dla danego pomieszczenia od 1 do 2l/min

pewnie sama wyłączona pompa w rozdzielaczu powoduje również dodatkowy opór, więc spodziewam się że po jej zdemontowaniu, przepływ będzie taki sam lub lepszy

Edytowane przez elmagico33