Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rozdzielacz Podłogówki Tece - Ustawienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam taki rozdzielacz piec ling duo25 klimosza i powierzchnia parteru to ok 92m podlogowki. Nie wiem czy ta pompa powinna chodzic caly czas czy wlaczac sie tylko przy wyzszej temperaturze . Mam tam zainstalowany sterownik i jak podkrece na wyzsza temeprature to na tym termometrze jest temp pomiedzy 40 a 45 st i wtedy rorki od podlogowki sa cieple przy gornej belce i zimniejsze przy dolnej jak zalacze ta pompe temperatura na termometrze spada do ok 30 stopni i rorki momentalnie robia sie zimne. Wczoraj przy temperaturze na zewnatrz ok 8st do podniesienia temperatury w domu z 22 do 23,5 st potzrebowal ok 3godz dom nowy ocieplony temperatura na piecu 65stopni tempetarura wodu wychodzacej na Co 40-45st zawor czterodrogowy nes silownika ustawiany recznie .

post-20010-1289921679_thumb.jpg

Opublikowano

Witam , pompa powinna chodzić cały czas i mieszać wodę w podłogówce , dlatego tem, spada bo woda zimna w pętlach miesza się , jak pompa nie pracuje zasilanie z pieca przechodzi tylko przez rozdzielacz i wraca z powrotem do kotła . pompa ta może być podłaczona pod sterownik który ją wyłączy jak jest np za niska tem.zasilania lub jeśli wszystkie siłowniki się zamkną , mieszacz ten posiada też zabezpieczenie w postaci termistora który rozłączy pompę w przypadku zbyt wysokiej tem zasilania podłogi ,pozdr

Opublikowano

Dziekuje za odpowiedz. Prosze mi jeszcze napisac jak mam ustawic ten zawor na powrocie podlogowki jest tam tarcza z cyframi od 0 do 9 w instrukcji jest tylko napisane zeby ja zakrecic na maxa zaznaczyc na obudowie miejsce gdzie jest przerwa na tej tarczy i potem przekrecajac tercze w l;ewo ustawic odpowiednia wartosc ale nie jest nigdzie napisane ile razy tzreba przekrecic ta tarcze czy tylko np 1/3 obrotu zeby ustawic na na 3 i co oznaczaja te cyferki na tej tarczy

Opublikowano
Dziekuje za odpowiedz. Prosze mi jeszcze napisac jak mam ustawic ten zawor na powrocie podlogowki jest tam tarcza z cyframi od 0 do 9 w instrukcji jest tylko napisane zeby ja zakrecic na maxa zaznaczyc na obudowie miejsce gdzie jest przerwa na tej tarczy i potem przekrecajac tercze w l;ewo ustawic odpowiednia wartosc ale nie jest nigdzie napisane ile razy tzreba przekrecic ta tarcze czy tylko np 1/3 obrotu zeby ustawic na na 3 i co oznaczaja te cyferki na tej tarczy

Witam , ten zawór ustawia się indywidualnie do każdej podłogi.Gdy nie masz projektu ogrzewania podłogi to najprościej to zrobić tak .

1. zdjąć chwilowo głowice termostatyczną z dolnego zaworu

2 kocioł nastawić na 60 st lub zawór 4 d nastawić tak aby na rozdzielacz poszło 60 st

3 zdjąć pokrętło mosiężne z zaworu ,który jest na powrocie

4 ustawić kryzę tak aby na termometrze który jest na mieszaczu wskazówka pokazała 45 st

5 po godzinie skorygować nastawę ,

6 nakręcić głowicę i nastawić na niej tem z przedziału 30 do 50 i powinno być ok