Skocz do zawartości
IGNOROWANY

DEFRO DELTA EKOPEL 15KW nie osiąga temperatury zadanej

celnikoli

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiałem się nad tym zaworem zwrotnym na powrocie czy go zostawić. Bo rozumiem że zabezpieczyłby przed wtłaczaniem wody z obiegu CWU oraz obiegu kotłowego (nazywanym przez Ciebie ironicznie "hybrydowym"). Zastanawiam się tylko czy ten zawór będzie w stanie się otworzyć i czy nie zamknie obiegu CO. Zazwyczaj zawory zwrotne montuje się za pompą. Popraw mnie jeżeli się mylę. Co do oddzielnego obwodu dla podłogówki to niestety już go nie zrobię bo musiałbym ścianę z k/g rozwalać w łazience:-(. Zawór zwrotny na podłogówce jest tylko mi się schematy podkręciły.

Opublikowano

Słowo hybryda nie dotyczy obiegu kotłowego tylko całej instalacji...

Hybryda... dlatego iż jak się ma w instalacji 4D to wszelkie kanony mówią o montażu pompy na powrocie z 4D do kotła.

Tak zz na powrocie może utrudnić obieg z za 4D.

Zawory ZZ montuje się w różnych miejscach nie koniecznie odrazu za pompą. Bardziej obowiązuje zasada iż po stronie tłocznej pompy.

No to musisz zrobić dziurę w ścianie np wiertarka z wiertłem odpowiedniej srednicy i rurka się zmieści, inaczej ten zawór termostatyczny nigdy nie będzie pracował poprawnie.

Opublikowano

Potestowałem trochę tą moją "hybrydę" i na razie wszystko jest ok poza jednym. Obieg CO przy biegu 1 i 2 stoi. Dopiero naj wrzucę trójkę i prawie cały zawór się otworzy to obieg wystrzeliwuje i wysysa całe ciepło z pieca. Myślę że przez Bornem jest zawór zwrotny na powrocie z 4D do pieca. Podejrzewam że dopiero 3 bieg pompy CO jest w stanie go ruszyć. Chyba trzeba będzie go zdjąć i wtedy pompa z 1 lub dwójki da radę. Na zdjęciu połączone powroty kotłowy, CWU i CO

IMG_20200210_162929.jpg

Opublikowano

Na schemacie go niema... wczoraj wszystko działało pięknie...a dziś się okazuje że tylko na 3 biegu. Ogólnie wszystko jest ok tylko instalacja nie działa :).

Nadal kombinujesz... a gdybyś się posłuchał i zrobił tak jak podpowiadamy od kilku dni miał byś już to z głowy.

Opublikowano

Wczoraj nie było tego zaworu na schemacie bo nie dałem go do instalacji. Dzisiaj pokusiło mnie i go wstawiłem. Jutro go zdejmę. Widzę po twoich wypowiedziach że nie jest Ci na rękę jak coś działa nie po twojej myśli. W każdym bądź razie problem został rozwiązany. Piec osiąga zadaną temperaturę  i piszczą zawór na zadaną temperaturę. Temat zamknięty. Dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

To wyjmij i problem zniknie tyle już experymentów zrobiłeś, mi jest na rękę tylko i wyłącznie poprawnie zmontowana instalacja. Gdybyś zrobił po mojej myśli a raczej nie po mojej tylko zgodnie z zasadami i normami,  ja tu nic nowego nie wymyśliłem, to zapewniam cię że działało by bez problemu w każdej możliwej sytuacji. Jest takie przysłowie aby nie wyważać otwartych drzwi, czasami warto skorzystać z mądrości ludowych.

Także również pozdrawiam.

Ps.

Nie pros o zamknięcie tematu bo może niedługo wrócisz z pytaniami dlaczego to czy tamto.

Opublikowano

Czuję że jeszcze tu zawitasz kolego. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.