Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat podłączenia zimnej wody do zbiornika CWU

brovar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, przepraszam pytanie może banalne może jest wiele odpowiedzi schematów ale nie do końca uściślonych.

Spotykam wiele wersji podłączenia zimnej wody do zbiornika cWu poniżej na zdjęciu ostatnie dla przykłady.

jaki ostatecznie powinien być schemat tego tematu.

Wg biawar nie potrzebny jest zawór zwrotny a zawór bezpieczeństwa jest instalowany na trójniku. 

Z kolei na schemacie narysowałem sytuację gdy naczynie jest trójniku a zawór bezpieczeństwa na przelocie?

czy nie powinno być tak patrząc od zasilania zimnej wody za wodomierzem jest zawór antyskażeniowy i reduktor i nastęnie przez zbiornikiem dajemy;

zawór z filtrem, zawór zwrotny , zawór bezpieczeństwa na trójniku naczynie na trójniku spust na trójniku i do zbiornika

lub w przypadku uchwytu z osprzętem; zawór z filtrem zawór zwrotny trójnik do uchwytu  spust i zbiornik cwu?

Proszę o pomoc

cwu.jpg

Opublikowano

ale nie będzie problemem gdy zawór bezpieczeństwa da się na trójniku? oczywiście zawór zwrotny przed zostaje.

a czy w przypadku układu nr 1 pomimo iż zawór bezpieczeństwa jest również zwrotnym można zrezygnować z zaworu zwrotnego?

Gość Digitrax
Opublikowano

Nie kombinuj. Zawór zwrotny być musi. Nie stosuj tych "uniwersalnych" zaworów bezpieczeństwa z wbudowanym zwrotnym. Tu ma być zwykły zawór bezpieczeństwa 6 bar podłączony na trójniku tak samo jak naczynie przeponowe.

Opublikowano

czyli nawet jak jest zawór zwrotny to i tak najlepiej zastosować zawór bezpieczeństwa na trójniku a nie w szeregu tak?

a czy przeszkadza coś, że zawór bezpieczeństwa jest w szeregu a nie na trójniku?

Gość Digitrax
Opublikowano

Czytaj ze z rozumieniem. Nie instaluj zintegrowanego zaworu bezpieczeństwa w jednej obudowie z zaworem zwrotnym. Zainstaluj osobno w takiej kolejności szeregowo: rura z wodociągu > zawór kulowy > zawór zwrotny > trójnik > trójnik > trójnik > zbiornik CWU. Do pierwszego trójnika podłączasz zawór bezpieczeństwa 6 bar. Do drugiego podłączasz naczynie przeponowe. Do trzeciego podłączasz zawór spustowy.

Opublikowano
13 godzin temu, brovar napisał:

a czy przeszkadza coś, że zawór bezpieczeństwa jest w szeregu a nie na trójniku?

Nie potrafię wyobrazić sobie podłączenia zaworu bezpieczeństwa " w szeregu". Zawsze musi być na trójniku, jeśli montowany jest na rurze.

Opublikowano

ja też sobie nie wyobrażałem a jednak tak jest często ludzie montują to na rurce do zbiornika i uważają że jest ok. Dzięki za odpowiedzi temat wyczerpany.

zb.jpg

Opublikowano

Pisałem o ZAWORZE BEZPIECZEŃSTWA  a nie zintegrowanym zaworze bezpieczeństwa z zaworem zwrotnym. Choć tu tak naprawdę ZB tez jest na "trójniku" ZZ. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.