sambor Opublikowano 31 Stycznia 2020 #26 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Filtr to albo daj 1 ale przy samym sprzęgle albo 2 na każdy obieg osobno.
piomys Opublikowano 31 Stycznia 2020 Autor #27 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Czy muszę znać jakieś wartości co do doboru zaworów zwrotnych i filtrów?
sambor Opublikowano 31 Stycznia 2020 #28 Opublikowano 31 Stycznia 2020 To tylko gwinty są istotne - czyli daj 1" a zaw zwrotny sprężynowy ! to daj z metalowym środkiem, nie plastik, tylko metal.
piomys Opublikowano 31 Stycznia 2020 Autor #29 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Wyślę zdjęcia z realizacji do następnej środy powinno być zmontowane. Mam bardzo fajnego instalatora ale technologicznie musiałem go trochę wesprzeć. Dziękuję za pomoc bo już traciłem nadzieję, że coś z tym można zrobić.
piomys Opublikowano 2 Lutego 2020 Autor #30 Opublikowano 2 Lutego 2020 Był dziś instalator i: 1. Jest problem z dopasowaniem tego ESBE, gdyż wymiary się nie zgadzają pasowałby inny ale o przepływie 3,4 VTA 372 Afriso, ten który mam ESBE, który zalecaliście Chyba, że możliwe są w tym miejscu przeróbki bo rozstawu rozdzielacza już nie zmienię bo wszystko podłączone. 2. Znaleźliśmy wąskie gardło na zasilaniu, poprzedni instalator zastosował kolana na pex 26, które znacząco zmniejsza przepływ: Czy po zastąpieniu tego kolana kolanem calowym oraz zaworem 3,4 przepływ się poprawi czy trzeba kombinować z tym zaworem 4,5.
gmaj22 Opublikowano 3 Lutego 2020 #31 Opublikowano 3 Lutego 2020 Bez zdjęcia "z natury" nikt niczego nie będzie w stanie doradzić.
piomys Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor #32 Opublikowano 4 Lutego 2020 Poniżej zdjęcia spod pieca oraz rozdzielacza piec jest na przeciwko rozdzielacza.
gmaj22 Opublikowano 5 Lutego 2020 #33 Opublikowano 5 Lutego 2020 Kolejny przykład "niegodny" naśladowania. Kocioł kondensacyjny plus mieszacz pompowy. Pachnie mi to "deweloperką" robioną po kosztach.
piomys Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor #34 Opublikowano 5 Lutego 2020 Spokojnie to co pod kotłem już dziś zaczęło się zmieniać. Razem z forumowiczami wygenerowałem schemat według, którego podpinamy teraz sprzęgło, rozdzielacz i pompę na grzejniki. Niestety poprzedni instalator tak to zrobił i efekty są kiepskie.
piomys Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor #35 Opublikowano 7 Lutego 2020 Instalator przerobił mi to według schematu z forum. Niestety coś jest nie tak na sprzęgle są niskie temperatury. Na rozdzielacz podłogowy idzie teraz max. 32 coś chyba jest nie tak. Sprzęgło może jest zbyt duże? Grzejniki grzeją słabo.
vps1 Opublikowano 7 Lutego 2020 #36 Opublikowano 7 Lutego 2020 Może być potrzebny czujnik temp sprzęgała podpięty do elektroniki kotła ? Immergas ma w swojej ofercie taki czujnik. Co to za syfon i to zamontował instalator ? Pompa na CO. Pompę zamontuj bezpośrednio na rozdzielaczu w poziomie i dopiero z pompy do sprzęgła. Nie będzie problemów z powietrzem.
piomys Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor #37 Opublikowano 7 Lutego 2020 No tak instalator. Dałem mu Wasz schemat, który wykonaliśmy na forum i to rezultat. Druga pompa jest na rozdzielaczu zdjęcia są w poprzednich postach. Chodzi o to naczynie 18 litrowe?
vps1 Opublikowano 7 Lutego 2020 #38 Opublikowano 7 Lutego 2020 Zobacz jak może wyglądać węzeł na dwa obwody grzewcze. Zamiast sprzęgła zastosowany został bufor 100 (dużo większy od Twojego sprzęgła) i działa świetnie. Schemat który dał sambor był ok. Nie było w nim, że pompa ma być tak zamontowana. Instalator powinien to wiedzieć.
piomys Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor #39 Opublikowano 7 Lutego 2020 Może polecicie kogoś z wielkopolski 30km od Poznania, kto umie doprowadzić moją kotłownię do stanu używalności. Niestety było już u mnie 3 instalatorów z okolicy i efekty widać na zdjęciach.
vps1 Opublikowano 7 Lutego 2020 #40 Opublikowano 7 Lutego 2020 Umów się z Tym co robił niech poprawi. Linia rozdzielacza i pompy ma pokrywać się z linią wyjścia ze sprzęgła. Zapewne będzie brakowało miejsca ale jest możliwość przesunięcia rozdzielacza w prawo. Zmień filtr z powrotu podłogówki w inne położenie. Wiesz dlaczego zmiana położenia filtra ?
piomys Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor #41 Opublikowano 7 Lutego 2020 Niestety nie wiem dlaczego. Ale przerobimy to w takim razie. Ten rozdzielacz jest do grzejników. Po drugiej stronie jest rozdzielacz podłogowy. A co z temperaturami dlaczego jest tak kiepsko? Bez sprzęgła szło na rozdzielacz podłogowy 43 stopnie. Może za mocna pompa na grzejniki mi to zbiera?
piomys Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor #42 Opublikowano 7 Lutego 2020 Przed filtrem chyba jest zawór zwrotny.
piomys Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor #43 Opublikowano 7 Lutego 2020 Pompa grzejnikowa 25/40, a pompa w rozdzielaczu 15/60.
vps1 Opublikowano 7 Lutego 2020 #44 Opublikowano 7 Lutego 2020 I dobrze. Chodzi o samo położenie filtra skośnego. Na obudowie filtra masz strzałkę kierunku przepływu. Filtr jak sama nazwa wskazuje ma wyłapywać zanieczyszczenia na siatce i tworzy tzw osadnik zanieczyszczeń. Spójrz na zdjęcie widzisz różnicę ? W której wersji osadzą się zanieczyszczenia lewa czy prawa ?
vps1 Opublikowano 7 Lutego 2020 #45 Opublikowano 7 Lutego 2020 4 minuty temu, piomys napisał: Pompa grzejnikowa 25/40, a pompa w rozdzielaczu 15/60. Jakie parametry ustawione na obu pompach ?
piomys Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor #46 Opublikowano 7 Lutego 2020 No zanieczyszczenia w tym po prawej spadną w dół. Nie odłożą się w koszu.
sambor Opublikowano 7 Lutego 2020 #47 Opublikowano 7 Lutego 2020 Godzinę temu, piomys napisał: Instalator przerobił mi to według schematu z forum. Niestety coś jest nie tak na sprzęgle są niskie temperatury. Na rozdzielacz podłogowy idzie teraz max. 32 coś chyba jest nie tak. Sprzęgło może jest zbyt duże? Grzejniki grzeją słabo. Teraz to ta instalacja przypomina siłownię na ruskim okręcie atomowym- współczuć takiego "instalatora" Tylko wyciąć i zrobić od nowa wg zasad prawidłowej instalacji.
piomys Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor #48 Opublikowano 7 Lutego 2020 Ta grzejnikowa na funkcje I z ustawieniem grzejnika, ta druga w rozdzielaczu na przepływ stały na III bieg.
piomys Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor #49 Opublikowano 7 Lutego 2020 Było ich trzech i każdy rozkłada ręce. Podłogówka i 2 grzejniki na dole i wyprowadzenie na grzejniki na piętro.
piomys Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor #50 Opublikowano 7 Lutego 2020 Czym może być spowodowana tak niska temp. na sprzęgle i na zasilaniu podłogówki?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.