Skocz do zawartości
IGNOROWANY

DEFRO Komfort Eko Lux - obieg zamknięty?

tommyp2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@PioBin Będę wdzięczny za rozszerzenie tematu, bo instalatorzy robią jak im wyjdzie a wolał bym wiedzieć jak ma być poprawnie. To co napisałem najczęściej się przewija w poradnikach.

Opublikowano

Odszukaj @darekgra tematow na tym forum o doborze wielkosci naczynia, oraz wstepnym ustawieniu cisnienia po stronie gazowej i instalacji. W internecie sa przykladowe kalkulatory doboru naczyn. Jest na stronie reflexa jest i tutaj zrobiony niekomercyjny: http://kalkulatorprojektanta.pl/kalkulatory

Opublikowano

Ciśnienie wstępne 0,2 bara powyżej ciśnienia statycznego instalacji.

Opublikowano

ZB ma w razie zagotowania wody odprowadzić parę, dlatego musi być na zasilaniu.

Opublikowano
12 godzin temu, gmaj22 napisał:

Ciśnienie wstępne 0,2 bara powyżej ciśnienia statycznego instalacji.

Zapytam :

ciśnienie statyczne to ciśnienie po napełnienia inst. i odpowietrzeniu? 

Czyli nabijam np. do 0.8 bara, a NP 1.0? Jeżeli chce, aby inst. pracowała na 1.0 bara? 

Panowie poszukuję jeszcze takiego jakby trójnik mosiężnego, który wkręcamy na zasilaniu i do niego można wykręcić ZB, odpowietrznik, manometr - ktoś wystawiał na forum ale nie mogę znaleźć. 

Opublikowano

Owszem wstawiałem. Czwórnik.

Zapytaj wujka Gugla o grupę bezpieczeństwa KSG

182256638_images(1).jpeg.1ffb0241d204d8ea89b6dd97ac631212.jpeg

Opublikowano

Dzięki za info właśnie tego szukałem, zamówiłem i wstawiam :-) 

9 godzin temu, tommyp2 napisał:

Zapytam :

ciśnienie statyczne to ciśnienie po napełnienia inst. i odpowietrzeniu? 

Czyli nabijam np. do 0.8 bara, a NP 1.0? Jeżeli chce, aby inst. pracowała na 1.0 bara? 

Panowie poszukuję jeszcze takiego jakby trójnik mosiężnego, który wkręcamy na zasilaniu i do niego można wykręcić ZB, odpowietrznik, manometr - ktoś wystawiał na forum ale nie mogę znaleźć. 

Czy o tym ciśnieniu NP dobrze myślę? 

Opublikowano

Nie wiem jaką zamówiłeś, ale standardowo w tych grupach są ZB 3 bary.

Co do ciśnienia statycznego jest to wartość ciśnienie jakie wywiera słup wody bez wpływu czynników zewnętrznych tj. pompy i właśnie ZP.

W twoim przypadku jest to mniej więcej 0,1 bara na każdy metr wysokości instalacji w pionie.

Opublikowano

ZB - wymienię na 1.5 bara. 

A więc jeżeli grzejniki są na poziomie kotła, później dojdzie 1 piętro i zasobnik jest na wys. ok 2m.? 

Wziąć pod uwagę zasobnik i grzejniki w późniejszym czasie? To wyjdzie ok. 0,2+0,2=0,4 i tak nabić NP? 

Opublikowano

Wysokość statycznego licz od najniższego do najwyższego punktu instalacji, (chociaż tu powinno się uwzględnić jeszcze miejsce wpięcia ZP w instalację ale zakładam że standardowo jest blisko krućca zasilającego kocioł)

jeśli masz piętro to raczej jest to więcej niż 2 metry.

Opublikowano

ZP mam podpięty przy samym POWROCIE do kotła. 

Czyli wysokość statycznego mogę liczyć ok. 0,5 bo jeszcze drabinki na górze?

Opublikowano

Jeśli od dołu kotła do góry najwyższego punktu instalacji jest 5 metrów to tak możesz przyjąć 0,5 bara.

Opublikowano

Jeszcze taki problem:

- inst. zamknięta i za 4D rury idą w dół do rozdzielacza, czy zakładać tam odpowietrznik na powrocie do zaworu? 

Czy przy grzejnikach odpowietrzę to na nich ew. rozdzielaczu? 

Opublikowano

Odpowietrznik ręczny na końcu belki zasilania i obowiązkowo na każdym grzejniku. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.