gruchaa Opublikowano 7 Października 2018 #26 Opublikowano 7 Października 2018 U mnie rośnie przy 62 stopniach do 1,75 więc jest skok o 0,5 bara przy czym piec dopuszcza 2 bary a zawór jest na 2,5 więc chyba ok ? Cytuj
Brendy Opublikowano 14 Lipca 2019 #28 Opublikowano 14 Lipca 2019 Witam. Mam pytanie dotyczące spadku ciśnienia w zbiorniku wyrównawczym po wyłączeniu pieca i przejściu na grzanie wody bojlerem z grzałką elektryczną. Jak wyłączam piec na zimę to ciśnienie spada mi w zbiorniku wyrównawczym prawie do 0. Czy to normalne?? Cytuj
Brendy Opublikowano 14 Lipca 2019 #30 Opublikowano 14 Lipca 2019 Nie daleko bojlera, 30cm niżej, chodzi tylko jak mam włączony piec gdy grzeje bojlerem pompa wyłączona. Cytuj
PioBin Opublikowano 14 Lipca 2019 #31 Opublikowano 14 Lipca 2019 Cala instalacja CO (w kazdym punkcie i to bez wzgledu na prace pomp) musi byc caly czas na nadcisnieniu, czyli nie jest dobrze gdy cisnienie spada do zera. Cytuj
sambor Opublikowano 14 Lipca 2019 #32 Opublikowano 14 Lipca 2019 50 minut temu, PioBin napisał: musi byc caly czas na nadcisnieniu Jakim cudem? Weź to jakoś wytłumacz lub narysuj Cytuj
PioBin Opublikowano 14 Lipca 2019 #33 Opublikowano 14 Lipca 2019 (edytowane) @sambor jest to oczywista oczywistosc. Nie podlega to dyskusji - naprawde. Pierwszy lepszy artykul: http://m.instalacjebudowlane.pl/7047-33-68-cisnienie-w-instalacji.html Zagladnij do norm, przepisow, publikacji i zdrowego rozsadku. Zadna instalacja nie moze pracowac na podcisnieniu! Znam i serwisuje instalacje pracujace na podcisnieniu, ale to nie jest ta bajka. Ps. Wyprzedze dalsze posty - wysokosc podnoszenia pompy nie ma tu nic do rzeczy. Dodano: miejsce montazu pompy, zbiornika wyrownawczego (przeponowego), koncept instalacji i jej projekt, srednice rur i opory przeplywu na armaturze wplywaja tylko na rozklad tego cisnienia (ale ciagle nadcisnienia). Edytowane 14 Lipca 2019 przez PioBin Cytuj
Brendy Opublikowano 14 Lipca 2019 #34 Opublikowano 14 Lipca 2019 Wysłałem zdjęcie jak wygląda to u mnie, na zdjęciu ciśnienie ma 1.0 bar bo dolałem wody. Ale normalnie po wyłączeniu pieca spadło do 0. Cytuj
PioBin Opublikowano 14 Lipca 2019 #35 Opublikowano 14 Lipca 2019 Zrob (narysuj) schemat tej instalacji z zaznaczeniem wszystkiej armatury, polaczen i srednic rur to bedzie prosciej. Kazdy z nas cos tam wylapie co jest/moze byc nie ok. Cytuj
sambor Opublikowano 14 Lipca 2019 #36 Opublikowano 14 Lipca 2019 (edytowane) 33 minuty temu, Brendy napisał: Wysłałem zdjęcie jak wygląda to u mnie, na zdjęciu ciśnienie ma 1.0 bar bo dolałem wody. Ale normalnie po wyłączeniu pieca spadło do 0. Masz instalację z naczyniem przeponowym w niej nie powinno być ciśnienia = zero, powinno być jakieś ciśnienie wstępne. Podałeś link w którym jest wszystko opisane - przeczytaj uważnie jego zawartość - szczególnie o "punkcje zerowym" , gdyż o tym cały czas piszemy, nie o ciśnieniu bezwzględnym tylko o ciśnieniu dynamicznym wytwarzanym przez pompę podczas pracy. Może ono być dodatnie lub ujemne. Edytowane 14 Lipca 2019 przez sambor Cytuj
Brendy Opublikowano 14 Lipca 2019 #37 Opublikowano 14 Lipca 2019 czyli jak spadło do zera po wyłączeniu pieca to nic się nie dzieje? Cytuj
PioBin Opublikowano 14 Lipca 2019 #38 Opublikowano 14 Lipca 2019 15 minut temu, sambor napisał: Może ono być dodatnie lub ujemne No po to jest pompa i jej zasada na tym sie opiera. Byc moze o tym samym myslimy ale jakos inaczej. 20 minut temu, sambor napisał: ..gdyż o tym cały czas piszemy, nie o ciśnieniu bezwzględnym tylko o ciśnieniu dynamicznym wytwarzanym przez pompę podczas pracy. Manometr pokaze i jedno i drugie (sume badz roznice od punktu zero). Ale nigdy nie moze/powinno byc na nim mniej/rowne 0. 15 minut temu, Brendy napisał: czyli jak spadło do zera po wyłączeniu pieca to nic się nie dzieje? Tego nie wiem. Ale nie jest to normalne. Cytuj
kiminero Opublikowano 14 Lipca 2019 #39 Opublikowano 14 Lipca 2019 56 minut temu, Brendy napisał: czyli jak spadło do zera po wyłączeniu pieca to nic się nie dzieje? Do kontroli naczynie wyrównawcze. Prawdopodobnie uszedł gaz i spadło ciśnienie wstępne. Wtedy wahania ciśnienia na manometrze są duże, a w sytuacji całkowitego wychłodzenia układu spada do zera. Zdemontuj naczynie i sprawdź ciśnienie na naczyniu. Skoro 1 bar jest ciśnieniem roboczym, to wstępne ustaw na 0,8 bara. 1 Cytuj
Szuwar1 Opublikowano 8 Października 2020 #40 Opublikowano 8 Października 2020 Witam mam taka sytuacje ,na zimnym instalacja zalana cisnienie wody 1,20 gdy rozpalę i się nagrzeje do 60-80 ° to cisnienie wzrasta do 4 atmosfer, (z tym ze mam 2 tysiące litrów bufor )i otwiera zawor bezpieczeństwa wywala wodę ciśnienie spada i przestają grzać grzejniki i nie wiem co jest w czym problem czy zawor szwankuje czy przepona Cytuj
sambor Opublikowano 8 Października 2020 #41 Opublikowano 8 Października 2020 Jak duże jest naczynie przeponowe? Cytuj
Szuwar1 Opublikowano 8 Października 2020 #42 Opublikowano 8 Października 2020 Nie wiem, na tabliczce znamionowej bylo napisane markerem i wyblakło ale okolo 80 litrow bedzie Witam mam taka sytuacje ,na zimnym instalacja zalana cisnienie wody 1,20 gdy rozpalę i się nagrzeje do 60-80 ° to cisnienie wzrasta do 4 atmosfer, (z tym ze mam 2 tysiące litrów bufor )i otwiera zawor bezpieczeństwa wywala wodę ciśnienie spada i przestają grzać grzejniki i nie wiem co jest w czym problem czy zawor szwankuje czy przepona Podpiąłem cisnieniomierz do zbiorniczka przeponowego i pokazało 0, czyli trzeba dopompowac, do ilu? Cytuj
Gość robin60 Opublikowano 8 Października 2020 #43 Opublikowano 8 Października 2020 Dopompuj do 1,00 i dołóż naczynie przeponowe o kolejne 80 litrów i Twój problem ustanie. Ktoś źle Ci wyliczył pojemność naczynia. Cytuj
sambor Opublikowano 8 Października 2020 #44 Opublikowano 8 Października 2020 Może się okazać że trzeba będzie więcej niż te dodatkowe 80l drugiego naczynia, ja bym raczej celował w docelowe 200l. Cytuj
PioBin Opublikowano 8 Października 2020 #45 Opublikowano 8 Października 2020 Godzinę temu, Szuwar1 napisał: Podpiąłem cisnieniomierz do zbiorniczka przeponowego i pokazało 0, czyli trzeba dopompowac, do ilu? Sprawdz, poczytaj i dopiero rob... http://kalkulatorprojektanta.pl/kalkulatory/k1-ssawnej Moze sie okazac ze naczynie jest "na styk". Bedzie dzialac ale w okreslonych warunkach. Cytuj
Szuwar1 Opublikowano 8 Października 2020 #46 Opublikowano 8 Października 2020 Zakupiłem dom nie dawno i teraz zapoznaje się ze wszystkim, no i wychodzi w praniu, ale po dopompowaniu na 1,20 zaczęło grzać sukces, chociaż ostatni grzejnik nie grzeje, pewnie bedzie tak jak podpowiadacie koledzy z dodatkowym zbiornikiem przeponowym Cytuj
sambor Opublikowano 8 Października 2020 #47 Opublikowano 8 Października 2020 Ciśnienie w instalacji mało ma wspólnego z grzaniem tej instalacji, jak grzejnik nie grzeje to pewnie jest zapowietrzony. Cytuj
Szuwar1 Opublikowano 8 Października 2020 #48 Opublikowano 8 Października 2020 Odpowietrzalem wszystko, ale nadal nie wszystko grzeje, zbiornik przeponowy ma 80 cm wysokości i 180 cm obwodu, jakas zagadka, co jeszcze zrobic ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi