Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak podłączyć termostat ht900

Kazikus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kupiłem termostat na allegro z dziwnymi dla mnie oznaczeniami. W instrukcji jest napisane "podłączyć zgodnie ze schematem na urządzeniu". Bardzo proszę o pomoc, nie wyrabiam już na pellet, a nie mogę ustawić pieca w automatyce bo ciągle jest coś nie tak.

Screenshot_20200114-151711.png

IMG_20200114_150651.jpg

Opublikowano

Termostat podlaczasz pod wejscie 13 w sterowniku .A w termostacie musisz znależć beznapieciowe wyjscie które w zaleznosci od stanu termostatu zwiera i rozwiera styki .Oczywiscie musisz aktywować termostat w menu serwisowym sterownika a pózniej  ustawić o ile chcesz obnizyć temp na instalację .Mozesz też ustawić  "stop pompy od termostatu " ale tego nie polecam ,bo nie uważam  tego za dobre rozwiazanie .W sumie to mam u siebie podlaczony termostat i obniżenie o 3 stopnie ,ale zwykle tak mam ustawioną  temp zadaną na instalację ze jeszcze nigdy nie zadziałał  ,bo w domu praktycznie stala  temp 22,5 stopnia.Takze na jakieś wyrażne zmniejszenie spalania po podlaczeniu termostatu nie licz ,bo tu zadna "automatyka " nie pomoże . Bardziej istotne jest jak masz ustawiony kocioł i jaką temp ustawiasz na instalacje .Zadana kotła 70 z histerezą 15 stopni i tu nic lepszego nie wymyslisz .Jak "jedziesz " z  temp. na instalację rzędu 45 i wiecej stopni ,to raczej na małe spalanie bym nie liczył ,bo kocioł bedzie sie odpalał co pól godziny  .Ja "jadę " zwykle na 31 do 33 stopni  i odpala się co ok 2 godziny .Spalanie ok  13 kg doba ,ale ogrzewam maly dom o powierzchni ok 95m2 .Mniej się tym 25 kw potworem  już nie da spalić ,ale przy 13 kg/doba  grzechem bylo by  narzekać ,wiec nie narzekam

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, ale nie mam pojęcia w które gniazdo termostatu się wpiąć, w piecu są dwa wejścia na kabel, mają być podpięte oba czy jeden obojętnie który?

Screenshot_20200114-181341.png

Opublikowano

odpowiednie wyjscie z termostatu podłaczasz tam gdzie masz opis "termostat pokojowy zaworu 1 "  a tu opis z instrukcji  Uwaga!!!-Do pracy z regulatorem wymagany jest termostat, który rozwiera styki gdy temperatura w pomieszczeniu została osiągnięta,a zwiera gdy temperatura jest niższa niż ta ustawiona na termostacie

Opublikowano

Fajnie, dzięki, ale cały temat założyłem tylko po to żeby się dowiedzieć gdzie jest to "odpowiednie wyjście" w termostacie. Po to też dodałem zdjęcie termostatu, żeby ktoś napisał oznaczenia w które się wpiąć. To co piszesz nic mi nie pomaga

Opublikowano

@Kazikus masz instrukcje do niego? Zalacz. Nie chce mi sie szukac po necie.

Styk to prawdopodobnie pod spsd (moze jest konfigurowalny NO/NC jesli nie to logika jest odwrocona, trzeba pokombinowac)

Jesli nie masz instrukcji to potrzebny multimetr (miernik), masz?

Opublikowano

W instrukcji jest tylko "podłączyć według schematu na urządzeniu". Metodą prób i błędów zadziałało pod SPSD.

W każdym razie widzę, że szału nie ma, ustawiłem temp. Zaworu 1 na 45 stopni, kocioł histereza 15stopni, szybko się nagrzewa ponad nastawe 70stopni i wyłącza. Nie powinno to hulać jakoś lepiej?

Edit:

Termostat ustawiony na 25stopni, w pokoju 23, piec sie wylaczyl, zawor zamkniety. Cos chyba nie tak?

Opublikowano

Chyba nie do końca rozumiesz jak działa termostat z tym kotlem i jego sterownikiem .Termostat w tym sterowniku może tylko i wyłacznie obniżyć lub podnieść temp czynnika na instalację ,albo wlaczyć lub wyłaczyć pompę CO i to jest wszystko co może zrobić .Termostat w żaden inny sposób nie  steruje parametrami ani pracą kotła .W "kotlach na dotację " z tym sterownikiem ,nie ma nawet  tak przydatnej funkcji jaką mają wszystkie inne kotly na pellet ,czyli mozliwosci wyłączenia kotła od termostatu ,ot taki "bonus " zeby kocioł nie zgnił za szybko ,co podobno ma mu zapewnić minimum 25 lat żywotnosci

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.