Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kociol pelletowy ze zdalnym odpalaniem

Hardy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam drodzy forumowicze. Na wstepie przepraszam za brak polskich znakow ale urzedzenie z ktorego pisze ich nie posiada. Tak sie sklada ze smieciuch ktory posiadalem sie rozszczelnil i zmuszony jestem zaopatrzyc sie w nowy kociol. Warunki u mnie sa nastepujace:

Dom zbudowyny jakies 15 lat temu . W polowie podpiwniczony, parter, pietro i jeszcze strych o kubatzrze kwadratu bez garazu. Sciany ocieplone bialy styropian 10cm. Okna zwykle plastikowe 2 szybowe. Kwestia do docieplenia jest jeszcze dach bo zostalo to niechlujnie zrobione przez poprzedniego wlasciciela. Tu zastanawiam sie czy ocieplac strop nad pietrem czy sam dach tak aby strych byl rowniez ocieplony ( W zaszadzie z niego nie korzystam jest tam graciarnia ale kto wie czy zona nie zazyczy sobie abym zrobil tam w przyszlosci pokoje).

Caly problem polega na tam, ze ja w tym domu nie mieszkam na stale tylko weekendowo. Do tej pory w okresie zimowym dom byl tak wyziebiony ze oplacilo mi sie tam pomieszkiwac tylko w dluzszym okresie (np swieta do sylwestra) bo w trakcie jednego weeekendu domu sie nie nagrzeje. Z tego wzgledu w kloryferach zamiast wody mam ergolit aby cala instalacja przypadkiem nie zamarzla.

Teraz w sytuacji konieczonsci zakupu nowego kotla chce wybrac cos co bede mogl odpalic internetowo kilka dni wczesniej tak aby zajechac juz do cieplego domu. Naczytalem sie ze z zapalarkami w kotlach weglowych sa problemy wiec zdecydowany jestem na opalanie peletem.

Z obliczen ze strony http://cieplowlasciwie.pl wyszlo ze kociol 15KW wystarczy. Czy mozecie polecic cos sensownego (bezawaryjnego) ze zdalnym sterowaniem? Zastanawialm sie jeszcze nad bufoerm ciepla ale z racji ze u mnie nie ma podlogowki oraz ze w ukladzie CO mam ergolit zamiast wody to to rozwiazanie chyba odpada? Czy moze pomocnym rozwiazaniuem bedzie polsrodek w postaci mniejszego zbiornika tzn np nie 2500 l a 400l? Przeczytalem rowniez ze w przapadku ogrzewania domu peletem nie zalca sie stosowanie bufora ciepla. No i pytanie czy takim malym buforem dam rade ogrzac cwu w sposob przeplywowy? No i czy mozecie polecic jakiegos dogrego fachowca co to ogarnie w rejonie Czestochowy, Myszkowa?

Opublikowano

RBR-B 19 ze sterownikiem Pello daje kontrolę przez internet, ociepl dach i strych - to da najwięcej a strop sobie daruj.

Do ciepłej wody dobry bojler wystarczy, bez sensu montować bufor, bojler 200-300 litrów da masę ciepłej wody w razie potrzeby.

Opublikowano

Czy RTB, czy RBR owszem mają możliwość pełnej kontroli przez internet, ale trzeba dokładnie sprawdzić, czy można zdalnie odpalić taki kocioł  np. po alarmie wygaszenia, czy wysokiej temperatury podajnika. Niektóre wymagają wcześniejszego skasowania takiego alarmu w sterowniku manualnie, a co za tym idzie -wizyty w kotłowni.

Opublikowano

Alarm w RTB i Blackstar+ można skasować zdalnie a odpalanie to tylko kliknięcie ON lub OFF.

Opublikowano

I wszystko jasne :)

Opublikowano

Ja mam kociołek produkcji TEKLI i mogę sobie przez internet ustawić jak chcę programy CO oraz CWU i zdalnie nad tym panować przez internet, jestem zadowolony. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.