mug420 Opublikowano 5 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Dzień dobry, mam pytanie, wróciłam wczoraj do domu po dłuższej nieobecności, rozpaliłam w piecu i połowa kaloryferów nie grzała. Próbowałam odpowietrzyć, ale chyba nie ma na tyle wody w obiegu. Naczynie zbiorcze mam w domu (mieszkam na parterze). Czy dobrze myślę i należy podłączyć węża z wodą do tego otwartego zaworu na dole (zdj. 4) i zacząć napełniać? Dziękuję za pomoc i szczęścia, zdrówka i ciepłych domków życzę :)
Uzytkownik2 Opublikowano 5 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Prawdopodobnie tym zaworem należy dopełnić,jak ma końcówkę na węża to powinien być ten.Możesz jeszcze sprawdzić czy rura na której jest zamontowany ma połączenie z kotłem,pewnie będzie na powrocie do kotła.Tylko uzupełniaj wodę małym strumieniem na zimnej instalacji.Powinna się woda przelać przez rurę przelewową naczynia
mug420 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor #3 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Dziękuję Grundfos tak myślałam, że to ten. Wróciłam po 3 latach i nieco zapomniałam jak się to obsługuje i z czym to się je :) Kaloryfery muszę być poodkręcane i zaworki od odpowietrzania też? I małym strumieniem czekać, aż się przeleje? Piszę tego posta w czapce i rękawiczkach - muszę to dziś naprawi, bo zamarznę :D
Uzytkownik2 Opublikowano 5 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Póki co zakręć odpowietrzniki na grzejnikach.Poczekaj aż się przeleje woda przez naczynie.Odpowietrz grzejniki.Po odpowietrzeniu grzejników dopełnij znów wody do instalacji aż się przeleje przez naczynie. Należy dążyć do sytuacji że wszystkie grzejniki odpowietrzone i instalacja całkowicie napełniona=musi być woda w naczyniu
mug420 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor #5 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Pierwszy etap za mną, wody dolewam, leci do obiegu, kiedy wybija mi węża idę na górę i odpowietrzam, z dwóch już poleciała woda, ale nie mogę odpowietrzyć grzejników w łazience i przedpokoju, nie słyszę charakterystycznego świstu powietrza ani przesuwania się wody po obiegu jak wcześniej.
Gość Trener40 Opublikowano 5 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Co oznacza "kiedy wybija mi węża".
hajtaler428 Opublikowano 5 Stycznia 2020 #7 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Tzn że wody brakowało dużo- po odpowietrzeniu znów w naczyniu nie ma wody. Trzeba znów dolać wody i dalej odpowietrzać. Powtarzać do momentu aż z wszystkich grzejników będzie lecieć tylko woda- tak jak opisał Ci to kolega wyżej
mug420 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor #8 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Jest wszystko w porządku, powoli dolałam wodę do obiegu, odpowietrzyłam wszystkie kaloryfery - parokrotnie - działa, jest cieplutko, grzejniki pracują mega dobrze. Dziękuję jak zawsze za pomoc, rady i komentarze. Dziękuję Grundfos jeszcze raz Miłego wieczoru wszystkim :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.