Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłączenie pieca na Ekogroszek,w instalaci grawitacyjnej?

Elektronik7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Absolutnie nie neguję a tym bardziej nie chcę nikogo urazić, po prostu sentymentalne skojarzenie.

Jeśli się czujesz urażony to przepraszam.

Pozdrawiam. YARO

Opublikowano

Mam kocioł podłączony do starej instalacji grawitacyjnej bez termostatów, mogę grzać z zaworem trójdrożnym który obniża mi temperaturę na grzejniki albo na grawitacji czyli sam muszę obniżyć temperaturę na grzejniki na kotle. Obie metody są dla kotła dobre ale dla komina już nie,  obniżając temperaturę na kotle poniżej 50 stopni w kominie mam kondensat. Rozwiązaniem byłoby założenie zaworów termostatycznych i podniesienie temperatury na kotle oraz możliwa praca ciągła kotła a nie w dwustanie.

Opublikowano

Kolego Yaro Xylen nie ma sprawy, również pozdrawiam.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przeglądając fora przed zakupem pieca bo to nie zabawka za 20 zł.trzeba się bardzo dobrze zastanowić  na wybór jaki to ma być ten piec, a jak każdy wie nie jest to łatwe wydać kupę kasy co do pieca, jaki piec, a jest tego bardzo dużo każdy chwali swoje, a i są tacy co odradzają stanowczo zakup pieca na eko.. i bądź tu modry.......Polak Polakowi to potrafi czasami doradzić ....w odwrotną stronę..wracając do tematu co do sterowania takim  piecem na eko... to najprawdopodobniej zdecyduje się na założenie zaworu 4-d + siłownik,i pogodowke,i teraz mam pytanie,co ,może jaki zestaw do tego polecacie taki pośredni nie chodzi o najwyższą półkę.Dzieki..

Opublikowano
6 godzin temu, Elektronik7 napisał:

Andrzej czytam i czytam ,,,,

Ale, czy z tego "czytania" coś pozytywnego wynika ?.
Ze swoich młodzieńczych lat pamiętam, że zawsze chciałem być "elektronikiem" , później informatykiem. Nic z tych marzeń nie wyszło.

"Elektronik" to moim zdaniem pewnego rodzaju nobilitacja. Więc wypadało by, pisząc posty (nawet nie związane z swoją profesją) trzymać pewien poziom dyskursu. 

23 minuty temu, Elektronik7 napisał:

Przeglądając fora przed zakupem pieca bo to nie zabawka za 20 zł.trzeba się bardzo dobrze zastanowić  na wybór jaki to ma być ten piec, a jak każdy wie nie jest to łatwe wydać kupę kasy co do pieca, jaki piec, a jest tego bardzo dużo każdy chwali swoje, a i są tacy co odradzają stanowczo zakup pieca na eko.. i bądź tu modry..... ,,,,

Opublikowano

Kociol poleczam od przodu czysczony,bez rozbiorki,tylko cez drzwiczki.Dobry sterownik(skzp 02) 4d mam esbe i tež silownik ara 661,pompki wilo pico yonos.Založ kotlowu na maly obieg!

Tež zastanow sie nad wyborom mocy.Zbyt dužy kociol to strata.U mnia stary kopciuch 24Kw,to kupilem automat 25.Taki blad !! Przy pracy ciaglej w mrozach najwiekszy odbior mialem 12Kw. 15Kw kociol bylby idealom.Najbardzej w sezonie kociol grzeje + - 5Kw i dla 25 kociol nie to idealom,dužo opalu pojdzie kominom.

Opublikowano
13 godzin temu, Elektronik7 napisał:

Andrzej

.....no widzę że te forum cię przerosło. ,,,,

Życie w XXI wieku, jest coraz to bardziej skomplikowane.

Chciałem Ci w moim poprzednim poście, delikatnie zwrócić uwagę, że mylisz pojęcia związane z urządzeniami do wytwarzania ciepła.
Piec i kocioł to dwa różne urządzenia.

13 godzin temu, Elektronik7 napisał:

,,,, może byś zajrzał  na wróżby .pl..

Za Twoją radą zajrzałem i Dyżurna Wróżka wskazała mi, że "błądzisz".

22 godziny temu, Elektronik7 napisał:

,,,, po to te forum chyba ktoś stworzył żeby czegoś się dowiedzieć i w miarę dobrze zrobic instalacje

Więc postaram się w miarę prosto sprostować to, co błędnie napisałeś.
Forum Info - Ogrzewanie powstało z inicjatywy dwóch administratorów, tylko po to, by mogli dzięki temu projektowi zarabiać pieniądze.
Myślę, że będzie to dla Ciebie od tej chwili już zrozumiałe.

Opublikowano
W dniu 4.01.2020 o 17:41, Elektronik7 napisał:

Przeglądając fora przed zakupem pieca bo to nie zabawka za 20 zł.trzeba się bardzo dobrze zastanowić  na wybór jaki to ma być ten piec, a jak każdy wie nie jest to łatwe wydać kupę kasy co do pieca, jaki piec, a jest tego bardzo dużo każdy chwali swoje, a i są tacy co odradzają stanowczo zakup pieca na eko.. i bądź tu modry.......Polak Polakowi to potrafi czasami doradzić ....w odwrotną stronę..wracając do tematu co do sterowania takim  piecem na eko... to najprawdopodobniej zdecyduje się na założenie zaworu 4-d + siłownik,i pogodowke,i teraz mam pytanie,co ,może jaki zestaw do tego polecacie taki pośredni nie chodzi o najwyższą półkę.Dzieki..

witam jak masz dobry układ grawitacji to można podłączać śmiało kocioł z podajnikiem bez zaworów trzy albo czterodrożnych i pompek. U mnie to działa nie ma problemu z kondensatem nawet na 37 stopniach bo mam cegły szamotowe w kotle. Przy zakupie kotła zwróć uwagę aby palnik dobrze spisywał się z gorszym gatunkiem ekogroszku i kocioł miał niską pojemność wodną ponieważ masz więcej wody w układzie niż nowoczesne instalacje.

Opublikowano

Elektronik 7 :                                                                                                                                  1. podstawowa sprawa , to to, o czym pisał w drugim poście kolego jozef.  Jak zamierzasz regulowac temperaturę w domu, na grawitacji ?  Zanim przeszedłem na ekogroszek i kocioł z podajnikiem przez 17 lat  miałem układ grawitacyjny, praktycznie nigdy nie paliłem ciągle tylko przepalałem,  aTy jak palisz teraz? To bardzo ważne.

2. temperaturą powrotu na grawitacji martwić  się nie musisz, jest na tym forum cały wątek na ten temat. Pytanie czy zależy Ci na zachowaniu gwarancji na kocioł, bo np. w jej warunkach i DTR kotła będzie konieczność utrzymania temperatury powrotu np. 55 stopni.

3. obecnie mój układ pompowy  z 2 pompami nie wyklucza pracy w grawitacji, w moim przypadku jest ona zdecydowanie mniej ekonomiczna.

4. to tylko niektóre sprawy, które musisz uwzględnić w doborze kotła, a może bardzej jego sterownika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.