Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zmiana ślimaka, a spalanie.

SlawekOrfi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam mały problem, a mianowicie:

Mam palnik technix 25kw cały żeliwny, nie dopalało po przeciwnej stronie podajnika, po 1000 telefonach zawitał u mnie producent kotła i stwierdził ze żeliwny ślimak mieli groch i dlatego tak jest, padło na wymianę ślimaka na stalowy i został on zamontowany tylko teraz kocioł pali 20kg/24h, przed palił 10-12kg/24h. Dodam ze w kotle pełno sadzy. Czy po zmianie ślimaka może wzrosnąć spalanie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Przelicz potencjał podajnika , na 100% będzie inny. W moim przypadku na stalowym ślimaku potencjał wzrósł o 5 kg/h

Opublikowano

Potencjał się zwiększył i dlatego podaje Ci na palnik więcej węgla niż powinien, a kocioł zrobił  sie czarny, bo wzbogaciłeś mieszankę paliwo/powietrze

Opublikowano

Właśnie niby przyłączyłem i wpisałem 25kg/h, a było na 11,1kg. Dodam ze teraz jeszcze mam kaloryczność groszku na 17,6MJ/kg, a była na około 26MJ/kg. Groszek niby ma mieć 27MJ/kg. Groszek się nie zmienił i pogoda za bardzo tez nie.

Opublikowano

a958269561402ad5f76be6b31c5756dd.jpg

Opublikowano

Skoro tak obniżyłeś kaloryczność o 1/4, to podajesz węgla na palnik o 1/4 więcej... Po co tak żonglujesz kalorycznością? Wpisz kaloryczność taką, jaka ma węgiel, po tworzyć jakieś fikcje

Opublikowano

Ale wiatr miałem taki jak zawsze a kopczyk się zapadł. Jak zwiększę kaloryczność to będzie ok? Czy potencjał tez trzeba zmienić? Wiecie jak mogę wrzucić filmik do wątku z paleniska?

Opublikowano

Potencjal miales ponownie wyliczac z nowym slimakom i to jedyna zmiana w ustaweniach.

Opublikowano

Myśle ze temat ogarnięty. Dam znać co i jak.

Opublikowano
Godzinę temu, Jockey napisał:

. Po co tak żonglujesz kalorycznością? Wpisz kaloryczność taką, jaka ma węgiel, po tworzyć jakieś fikcje

Lubię czytać wątek o SKZP   i zawsze nie mogę wyjść z podziwu dla inwencji użytkowników do "utrudniania życia" temu sterownikowi.

No ale bez tego ciekawie nie byłoby.

Opublikowano

Kurde nie wpadłem na to ze cis nie tak wpisałem. Ale teraz wiem ze potencjał podajnika ma *** znaczenie jeśli chodzi o prawidłowe działanie kotła(SKZP 02). Dziękuje Panowie i Szczesilwego Nowego Roku dla Was i całych Waszych rodzin

Opublikowano

Ma podstawowe znaczenie, podobnie jak właściwie wpisana kaloryczność. Do podniesienia/obniżenia kopca masz korektę w menu PODAJNIK. Ewentualnie zmieniasz czas pojedynczej dawki.

Opublikowano
7 minut temu, gmaj22 napisał:

Do podniesienia/obniżenia kopca masz korektę w menu PODAJNIK

W menu PALIWO

Opublikowano

Dziękuję za czujność - z pamięci napisałem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.