Pablos14 Opublikowano 30 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Mój kolega jest na etapie uzbrajania domu w instalację ogrzewania. Ma to być tylko podłogówka w domu parterowym o powierzchni podłogi ok 120 m.kw. Koncepcja ogrzewania domu to piec gazowy Boscha Cerapur -kondensat . Cena całości to ok 35 tyś zł (piec+instalacja+ rozdzielacz+ wykonanie przyłącza + zasobnik i projekt instalacji). Ostatnio przed świętami zaczął zastanawiać się nad droższą inwestycją typu pompa ciepła woda - woda lub woda powietrze. Pompa ciepła Viesmann lub Buderus .. Działka ma ok 900 m powierzchni i na zakopanie rur jest ok 26 m od domu do płotu + powrót czyli ok 52 m. Jak dowiedział się od gościa co mu to proponował to koszt całości ok 62 tyś zł czyli prawie 2 razy więcej. W domu ma niestety małą kotłownię o powierzchni ok 4 m kw. wiec to jest trochę mało jak stwierdził fachowiec. Owszem jest jeszcze droższa alternatywa - gruntowy wymiennik ciepła ze studniami wierconymi ale koszt zwiększa się o ok 6 tys zł pod warunkiem że będzie tam żródło wodonośne choć wg . sąsiadów tak jest bo mają studnie na ok 12 kręgów ? Co o tym sądzicie i jakie są faktyczne koszty eksploatacji takiego systemu. ? Czy eksploatacja wychodzi korzystnie czy tylko na papierze.? Czy na chwilę obecną warte jest poniesienie takich kosztów czy jednak nie lepiej pozostać przy tradycyjnym piecu gazowym ?
Pablos14 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Taką opcję też rozważa - zresztą to napisałem.
Gość berthold61 Opublikowano 30 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Gruntówka ma sens i to całkiem niezły pod jednym warunkiem , nie dać sobie wcisnąć tego wariactwa z wierceniami tylko samemu zrobić poziome koszt 1/10 ceny odwiertów .
Pablos14 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Autor #5 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Tez tak sadze .Działka jestvspora miejsce tez drzewek nie ma i wystarczy mała koparka i po temacie .Odwiert to.loteria i czasami bardzo droga bez gwarantowanego sukcesu ale za to ze sporymi koszkami
Glover Opublikowano 1 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Tylko że jak sam zrobi wymiennik poziomy a później będą problemy z jego wydajnością to goście od PC rozłożą ręce i powiedzą że to już nie ich wina. Bezpiecznie jest zamontować powietrze-woda nawet kosztem trochę większego zużycia energii bo raptem może wyjdzie z 20% różnicy na eksplatacji co przy rocznych kosztach na CO+CWU może dać np. 500 zł różnicy. A jak do tego doliczy się jeszcze koszty serwisowania glikolu to... ??? No i koszty inwestycyjne przynajmniej przez pół albo i lepiej.
Pablos14 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Autor #7 Opublikowano 1 Stycznia 2020 A jakie są koszty serwisowania glikolu bo o tym nikt mu nie mówił. ? Zresztą jak dzisiaj z nim rozmawiałem to dostał nową wycenę od innej firmy ze sprzętem Panasonica lub Buderusa tańsze o ok 5000 zł przy systemie powietrze -woda. Cena całości na poziomie ok 56500 zł.
Gość berthold61 Opublikowano 1 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Przy takich cenach np 56 tys za same grzanie to ja chyba bym rozważał powrót do bloków i pozbywam się 90 procent wydatków bo posiadanie domu to z tego co sam obserwuję dziura bez dna , byle bubek za byle co chce kasy że się odechciewa , za 56 tys masz czynsz na 10 lat a to tylko koszt głupiego grzania a reszta ???.
Gość Opublikowano 2 Stycznia 2020 #9 Opublikowano 2 Stycznia 2020 11 godzin temu, berthold61 napisał: ja chyba bym rozważał powrót do bloków i pozbywam się 90 procent wydatków bo posiadanie domu to z tego co sam obserwuję dziura bez dna Pojechałeś po bandzie. Wyborna porada.
Gość berthold61 Opublikowano 2 Stycznia 2020 #10 Opublikowano 2 Stycznia 2020 No sory ale ja po ziemi chodzę i do PC za 80 tys się nie bedę modlił , ma być ciepło i stosunkowo tanim kosztem , nie mam tej mani aby zadłużać się na 40 lat byle pokazać że jestem chojrak , czasem pływamy w obłokach a potem hm.
Pablos14 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Autor #11 Opublikowano 2 Stycznia 2020 To jest system całościowy grzanie + ciepła woda.
Gość berthold61 Opublikowano 2 Stycznia 2020 #12 Opublikowano 2 Stycznia 2020 No niech to będzie system -cudo i co tam jeszcze ale 56 tys to chore i tyle .
Pablos14 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Autor #13 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Tez sadze ze to cena czyli 56000 sporo za duza.Obecnie wolevpiec gazowy ,a różnice przeznaczyć na gaz i pewnie to.starczy na co nsjmniej 10 lat ogrzewania domu i grzania wody.Tak tez jemu to powiedzialem ,ze 56 tys to o co najmniej 10 tys za dużo bo ktoś kto mu to oferuje chce sporo zarobić.
Pablos14 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Autor #14 Opublikowano 2 Stycznia 2020 A jaka jest akceptowana cena za taki system ?
Glover Opublikowano 2 Stycznia 2020 #15 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Nie wiem co wliczyli w ten system, czy to obejmuje też wykonanie podłogówki ale to i tak moim zdaniem cena z kosmosu jak na powierzchnie 120 mkw. Nie wnikając w szczegóły oceniam ze rozsądna cena za złożenie kotłowni z zasobnikiem CWU na 120 mkw z pompą powietrze - woda LG to tak 20-25 tyś. Cena zależna głównie od wielkości i jakosci zasobnika bo można chcieć np. nierdzewny. Nie liczę w tym ułożenia rurek w podłodze.
Pablos14 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Autor #16 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Całość instalacji czyli rozprowadzanie wody,instalacja ogrzewania podłogowego w domu i garażu ,pompa ciepła z zasobnikiem 200 l, bufor do pompy i cala instalacja hydrauliczna z rozdzielacze i sterowaniem pogodowym. W garażu teoretycznie nie bedzie pidlogowki tylko przewymiarowany grzejnik oby ciągnął na 30 stopni Celsjusza.Dodatkowo miał być gruntowy wymienił ciepłą ale to chyba upada.
Pablos14 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Autor #17 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Dzisiaj ma dostać wycenę od jeszcze innej firmy.Sam.jestem ciekawy na ile i czy to ma sens.
CooleR Opublikowano 2 Stycznia 2020 #18 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Pablos14, przekaż lepiej koledze żeby zainwestował w porządną izolacje, a nie w urządzenia do ogrzewania. Znając życie więcej wyda na urządzenia niż na izolację, gdzie tu logika?
Pablos14 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Autor #19 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Izolacja jest porządną 20 cm styro ściany zewnętrzne grafit lambda 0,32 posadzka ma mieć 20 cm A strop nad parterem pewnie tyle samo.Na tym on nie oszczędza.W cenie ,która miał było jeszcze przyłącze gazu do domu 25 m wraz z rozprowadzeniem.Na chwile obecną jak z nim przed chwila rozmawiałem chce pozostać przy tradycyjnym rozwiązaniu kocioł gazowy i zasobnik 200 l bo jednak koszty go trochę przygniotly .W przypadku gazu do ogrzwania ma koszty na poziomie 30 tys zl czyli sporo mniej.
Ksieciunio Opublikowano 3 Stycznia 2020 #20 Opublikowano 3 Stycznia 2020 30 tys. ? Kocioł + zasobnik + komin + inne pierdy to max 10tys. I weź tu zbuduj dom jak z każdej strony chcą cię ***.
Pablos14 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor #21 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Kolega zlał pompę ciepła i pozostaje przy tradycyjnej koncepcji kocioł gazowy Junkers Cerapur ,zasobnik 200 l ,podogowka na całości domu + 2 grzejniki tradycyjne w 2 łazienkach dodatkowo z grzankami.Pozostaje jeszcze garaż i tam jeszcze jest kwestia otwarta.Wg. wyceny za całość ze sterowaniem pidlogowki przewodowo ,złożeniem rur +rozprowadzanie wody z punktami pod osprzęt typu pralka ,zmywarka i inne sprzęty koszt na poziomie ok 22000 wraz z przyłączam gazowym do domku.
marcus312 Opublikowano 4 Stycznia 2020 #22 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Pompę ciepła PW można zawsze dołożyć jako drugie zródło ogrzewania np tania przeróbka z klimatyzatora 7 kW jest nawet firma która to wykonuje.
o6483256 Opublikowano 4 Stycznia 2020 #23 Opublikowano 4 Stycznia 2020 4 godziny temu, marcus312 napisał: jest nawet firma która to wykonuje. Jaka ? Podlinkuj.
Gość berthold61 Opublikowano 4 Stycznia 2020 #24 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Klimatyzacja Katowice , ale oni chyba do 100 km tylko operują .
Andrzej_M_ Opublikowano 4 Stycznia 2020 #25 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Godzinę temu, o6483256 napisał: ,,,, Podlinkuj. Kolega @marcus312 to Ślązak. Więc wykorzystując zasoby internetu domniemywam, że kolega miał na myśli blog na YouTube prowadzony na sposób "trochę niepoważny". Takie czasy nastały, by zaistnieć medialnie w przestrzeni internetowej, to należy z siebie "głupka" zrobić. źródło:https://www.youtube.com/channel/UCbEBAtA3vqpLxTLtwvSATXQ/videos ps. @berthold61 mnie ubiegł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.