adamu Opublikowano 29 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Mam problem z temperatura powrotu ,który obecnie wynosi 45 stopni , a nie zalecane na DTR 55 stopni . Piec 30kw wszystkie grzejniki z głowicami , temperatura pieca zadane 65 st. , zawór 4d 1cal otwarty 50% z zaworu 50 st. na grzejniki , podlogowka 30stopni wpięta za 4d z powrotem do powrotu , pompa kotłowa na powrocie z 4d wszytko zgodnie ze sztuka i schematami z forum . Co jest nie tak skoro nie mogę zapewnić odpowiednik temperatury na powrocie , za mały zawór 4d ? Mamy obecnie 0 stopni , co będzie jak przy mrozach podniosę temperature zaworu na 60 stopni , spadnie jeszcze bardziej . Może montaż sprzęgła coś da , ale 4d to w sumie to samo. Proszę o porady niby wszystko jest zrobione , a jest nie tak .
gmaj22 Opublikowano 29 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Temperatury to nie wszystko, ważne są również przepływy a wraz z nimi odpowiednie średnice rur.
Kazio321 Opublikowano 29 Grudnia 2019 #3 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Jeżeli podłogowka jest zasilana z 4d to i powrót do 4d powinien być Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Darekgra Opublikowano 29 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Na początek przymknij zawór na 25% i zobaczysz po kilku godzinach co będzie się działo z temperaturami, w tej chwili dajesz 50 stopni na grzejniki... moim zdaniem to trochę dużo, powrót podłogówki wpięty jest w powrót do zaworu 4D czy do powrotu do kotła?
adamu Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor #5 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Powrót podłogówki do porostu CO przed zaworem 4d . Instalacja jest wykonana dobrze tak jak kiedyś mi tutaj zalecano. Mam grzejniji z głowicami i przy temp. 0 stopni 50 zadane musi być ,żeby bylo ciepło i pomieszczenia się nagrzaly . Nie było problemu przy +5 stopniach gdzie na CO było 40 stopni i 35% otwarcia zaworu . Powrót wynosił wtedy 56 stopni . Srednica 1 cal CWU i CO 1cal piony so grzejników fi18/15 , podlogowka do rozdzielacza 3/4
Darekgra Opublikowano 29 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Więc można by stwierdzić że masz duży odbiór ciepła i bardzo wychłodzony powrót z obiegu CO, przy otwarciu zaworu na 50%, połowa czynnika z powrotu idzie w kociołek, podnieś temperaturę kotła na 70 stopni i jeśli jeszcze można to podnieś wydajność pompy kotłowej
adamu Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor #7 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Pompa CO alpha2 25-6 w autoadapt pobór 7w , a kotlowa 25-4 alpha2 wiec jak dam na 2 bieg to nie będzie podbieranie czynnika z CO ? A i z jakim wzrostem spalania się liczyć tylko po zwiększeniu temperatury kotła ?
Darekgra Opublikowano 29 Grudnia 2019 #8 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Spokojnie możesz dać na 2 a nawet spróbować 3 na obiegu kotłowym, pamiętaj że na obiegu CO za zaworem masz jeszcze drugą pompę podłogówki. Podniesienie temperatury na kotle spalania nie podwyższy, bardzie zastanawia mnie te 50 stopni na obieg CO mi obecnie wystarcza przy -2 stopniach na zewnątrz 42 stopnie na obiegu no ale wiadomo inny dom inne zapotrzebowanie.
pafiik Opublikowano 29 Grudnia 2019 #9 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Ja podnioslem z 65st na 70st temp. kotła - różnicy w spalaniu brak, a wsrodku czysciej. Nie zastanawiaj sie tylko sprobuj, sam ocenisz.
adamu Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor #10 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Problem jest taki ,ze nie wiem za bardzo w jaka stronę iść . Wiadomo priorytet to oszczędność , ale praca kotła to zapewnia. Przy głowicach testowałem pogodowke ale takie samo jest spalanie jak przy zadanej stałej temperaturze . Również zabawa z podawaniem wychodzi podobnie , teraz nastawy tych pomp . Podlogowa 25-4 : 3 bieg stałe ciśnienie 12w CO : 25-6 autoadapt 8w CWU: 25-4 I bieg kotlowa : 25-4 II bieg Wszedzie zawory zwrotne .Za pompa CO znowu kryją się zawory z nastawami wstępnymi . Nie wiadomo już co ustawiać ...
adamu Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor #11 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Teraz, pafiik napisał: Ja podnioslem z 65st na 70st temp. kotła - różnicy w spalaniu brak, a wsrodku czysciej. Nie zastanawiaj sie tylko sprobuj, sam ocenisz. A jaka histereza 2 stopnie ?
Darekgra Opublikowano 29 Grudnia 2019 #12 Opublikowano 29 Grudnia 2019 jaka histereza... nie palisz w PID?
adamu Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor #13 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Nie Pid się u mnie niesprawdza . Większe spalanie i większe problemy z opałem niż dwustan .
Zbyszko125 Opublikowano 29 Grudnia 2019 #14 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Niestety przy mieszanej instalacji ( podłoga,grzejniki będą problemy) w Twoim układzie instalacji. Piszesz że PID się nie sprawdza, i już masz odpowiedz, ewidentnie masz cos zprzepływami nie tak skoro kocioł nie potrafi modulować mocą. W dwustanie będzie latał bo pogoni kocioł i nadrobi straty. Druga rzecz to w pracy z PIDem palnik musi być tak wysterowany ( dawka paliwa i powietrza) aby na bierzącą był w stanie uzupełniać straty. Złe te nastawy będą skutkowały "huśtaniem"kotła i na dokładke za małe przepływy i zalewa powrót zimną wodą z układu
adamu Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor #15 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Myśle ,ze podlogowka bardzo nie miesza tylko 2 pętle są łazienki . Przepływy ustawione na zaworach pod zapotrzebowanie budynku 100w/m2 . Wedlug zaleceń producenta grzejników aby uzyskać taka moc muszę zadać temp 70 stopni na grzejniki , ale to przy -20 . Na obecna pogodę 50-55 wystarczy . Sam nie wiem najlepsze jest chyba grzanie pogodowe dobranie kryzy , a z tymi zaworami same problemy .
kiminero Opublikowano 30 Grudnia 2019 #16 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Przy zmianie biegów na pompie kotłowej MUSZĄ być widoczne zmiany w temperaturze powrotu. Jeśli ich nie widzisz, to sprawdź, czy pompa kotła w ogóle pracuje. Zdarza się, że pompa po dłuższym postoju ma problem z rozruchem wirnika, zwłaszcza gdy jest na niskim biegu. Sprawdź też filtr pompy.
MoskiTe Opublikowano 30 Grudnia 2019 #17 Opublikowano 30 Grudnia 2019 i jeszcze opcja ze nie ma ustawionych priorytetów do ochrony powrotu a np do CO
gmaj22 Opublikowano 30 Grudnia 2019 #18 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Albo czujnik powrotu nie bezpośrednio przy samym kotle, tylko np. na powrocie z 4D.
mironw Opublikowano 31 Grudnia 2019 #19 Opublikowano 31 Grudnia 2019 a temperatura przed i za pompą kotłową w miarę identyczna ? może zwrotny zakleiło - jaka wkładka mosiądz czy plastyk?
mironw Opublikowano 1 Stycznia 2020 #20 Opublikowano 1 Stycznia 2020 w którą strone jest strzałka na tym zaworze zwrotnym na niebieskiej nitce?
adamu Opublikowano 2 Stycznia 2020 Autor #21 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Czujnik przy kotle temp za i przed pompa +-2 stopnie , tak niebieskie to powrót podłogówki zwrotny strzałka do gory w kierunku CO .
sambor Opublikowano 3 Stycznia 2020 #22 Opublikowano 3 Stycznia 2020 No popatrz - schemat zalecany, kocioł nawet przewymiarowany, tylko po co zaw klapowy za kotłem - tego chyba nikt na forum nie zalecał, a instalacja źle działa , tam coś nie tak jest i to nie z kotłem - PIDem czy innym stanem palenia ale coś z instalacją jest nie tak. Pompy na autoadapcie tylko z grzejnikami powinny latać, a w innych obiegach to bez autoadaptu. W wielu przypadkach autoadapt sprawia kłopoty.
mironw Opublikowano 3 Stycznia 2020 #23 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Jak możesz to zrób zdjęcie albo schemat jak to jest bo to troche namieszane , czy ciemna niebieska biegnie tylko do zaworu zwrotnego koło pompy kotłowej / a i jeszcze jak jest 4d bo nie widać cyferek i w którą się kręci otwierając się
mironw Opublikowano 3 Stycznia 2020 #24 Opublikowano 3 Stycznia 2020 A gdzie jest powrót bojlera bo go jakoś nie widać /
gmaj22 Opublikowano 3 Stycznia 2020 #25 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Ta ciemnoniebieska do dołu to jest właśnie ta sama jasnoniebieska z zaworem zwrotnym, o którą wcześniej pytałeś. Ja tez nie widzę cyferek, ale powinien otwierać się zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Powrót CWU moim zdaniem najprawdopodobniej jest gdzieś za kominem i łączy się z powrotem kotła z lewej strony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.