Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam przerobił ktoś kocioł Sas bio efekt 17kw na Sas efekt 17 kw podobno można wymienić palnik na pellet z palnikiem na ekogroszek i na odwrot

Opublikowano

Widzę że kolega ma problem z tym kociołkiem

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zawiedziony jestem nim powoli,peletu zżera dużo w domu ledwo 22 st dla jednych to dużo dla mojej rodzinki to za mało komfort jest przy 23 st 

Opublikowano

To zrób schemat instalacji. Wtedy możemy coś pomóc, na pewno coś jest tak z instalacją. Mam kumpla co ma taki sam kociołek i zadowolony jest ze spalania. Na ile Ci zasyp starczy

Opublikowano

@Hosse ty wszędzie spamujesz tematami a może w którymś opiszesz dom, dasz zdjęcia instalacji. Przecież my nic nie wiemy i co mamy Ci doradzić? Weź się z w garść, poświęć chwilę i uzupełnij brakujące informacje.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dom parterowy 124m2 w całości podlogowka w kuchni i w łazience gres reszta panele,ocieplony 2 miesiące temu styropianem grafitowym 15 cm,na stropie welna+styro ,wełna 15 cm i tam gdzie się chodzi 8 cm styropian 

Opublikowano

A instalacja CO?

Opublikowano

Po co 2 zawory 4d? I czy dobrze widzę za naczynie nie podłączone pexem?

PS. Zrób schemat na kartce będzie lepiej odczytać.

Opublikowano

Daj jeszcze zdjęcie od przodu kotła, ale już widać, że tam jest nieżle nakombinowane. Min. pompa tłocząca z powrotu do 4D.

Opublikowano

Od przodu niewiem czy wyjdzie bo jest ciasno,pompy ochrony powrotu niema 2 zawory 4d bo jeden na grzejniki a drogi na podlogiwke,pewnie jest nakombinowane teraz coś już tego kumam ale jak mi to fahman robił to nie miałem o niczym pojęcia 

15776313681026439890885287934112.jpg

15776315056945033273295762533750.jpg

Hosse 

•  Autor tematu
  •      0

Od przodu niewiem czy wyjdzie bo jest ciasno,pompy ochrony powrotu niema 2 zawory 4d bo jeden na grzejniki a drogi na podlogiwke,pewnie jest nakombinowane teraz coś już tego kumam ale jak mi to fahman robił to nie miałem o niczym pojęcia 

15776522098801872745212277857267.jpg

Opublikowano (edytowane)

Postaram się jak najkrócej wypunktować podstawowe błędy:

1610851_bledy2x4D.png.4f07691fd7c87b35cb1d75bc75844d75.png

-pompa P1 to pompa CWU-załóżmy że tu jest OK

-pompa P2 to pompa mieszacza M1-powinna być na rurze powyżej (zasilanie CO) . Tutaj tłoczy do powrotu mieszacza M1 ale również M2 i koliduje z pracą pompy P3.

-mieszacz M2 podłogówki  powinien byc 3 drogowy - tu niewielka przeróbka plus dodaanie zaworu zwrotnego na powrót podłogówki.

Instalacja wykonana estetycznie, tylko niepotrzebnie przekombinowana bez pełnej znajomości zasad działania mieszaczy. Niestety trzeba ciąć i liczyć się ze stratami kształtek (system zaciskany)

PS: i zamknij ten zamek na zasobniku, bo zakopcisz kotłownię :)

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Dzieki też już zauważyłem że to przekombinowane jest teraz niewiem czy coś z tym robić,jakoś to grzeje

Opublikowano

Możesz to prosto przerobić. Poniżej szkic, zachowując przebieg obecnych rur, żeby jak najmniej modyfikować. Oczywiście możesz pójsć "na skróty" i schować 3D za kotłem, zachowując jednak schemat połączeń. Ważny jest ZZ na powrocie z podłogówki.

896357863_PRZEROBKASASefekt.png.3610b0057ef9b8d77796af73030a1e46.png

Opublikowano

@Hosse ile ci to pali? Jaką masz zadaną na kotle i jaką na zaworze na podłogę?

Opublikowano

Na kotle 65 na podłogę teraz idzie 33 st

Ten ZZ jak działa coa poprawić po jego zamontowaniu

Opublikowano

A ile pelletu spala?  Ile czasu na pełnym zasypie? 

Opublikowano

No to sporo.

Opublikowano

Czyli 2 worki. Mnie nie wiele mniej :-(

Opublikowano

A instalacja w porządku?

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam ponownie,bede wkoncu przerabial ta instalacje na sprzeglo,jakie sprzeglo proponujecie do tego kotla?

Opublikowano

Wez Afriso BLH i będzie ok .

Opublikowano

Ma ktos zdjecia polaczenia takiego sprzegla?

I jakiej mocy,instslator powiedzial ze do 35 kw starczy

Opublikowano

To jest sprzegło czym większe tym lepsze . 

BLH to ma 70kw .

image000001(2).jpg.c27fc098029fdc405b0d7e47ade25a6e.jpg