konrad546 Opublikowano 27 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Witam Proszę was o pomoc odnośnie instalacji pompy na powrocie do pieca. Temperatura kotła 60 stopni Temperatura zaworu 40 stopni Temperatura Cwu 49 stopni Temperatura powrotu 39 stopni Tak wygląda u mnie praca pieca do tego dużo pali i nie równo pracuje. Aby dogrzać powrót ustawiłem pompę CWU jako przewalowa na sterowniki i z ciągła praca tej pompy mam 53 stopnie na powrocie ale z filmików i postów na forum wiem że bardzo dużą strata energii ciepła jest więc moje pytanie gdzie zainstalować pompę ? Jakiej firmy? I co do niej dołożyć? Też jestem w trakcie ocieplania rur przy piecu. Dodam że przy temperaturze plus 5 stopni na dworzu spala mi około 25 kg na dobę Mam nadzieję że ktoś mi pomoże w tym temacie
Darekgra Opublikowano 27 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Pompa kotłowa tak jak na zdjęciu, musi być pomiędzy zaworem 4D a połączeniem powrotu z CWU. Dodatkowo na do zamontowania ZZ na obiegu CWU oraz CO za pompami (w ogóle gdzie masz pompę od CO). Pompę możesz założyć taką samą jak masz na CWU,. Uruchom piec z PID,
konrad546 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 27 Grudnia 2019 No ale zwykle pompy obiegowe muszą być zainstalowane w pionie czy można w poziomie? Aaa co myślisz o tej pompie?
konrad546 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Autor #4 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Rozwiążę to mój problem z niedogrzanym powrotem? Mam jeszcze jedno pytanie. Instalator zalozyl mi zwykle zawory a z tego co się dowiedziałem muszą być zwrotne. Zauważyłem że po wyłączeniu pompki Cwu woda z zadanej 49 rośnie do 54 Wydaje mi się że brak tych zawórow też jest przyczyną większego spalania i utraty ciepła czy się mylę? Czy zamiast tych zwykłych zaworów nad pompkami mogę wstawić zwrotne? Czy coś jeszcze muszę dodać?
Darekgra Opublikowano 27 Grudnia 2019 #5 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Każda pompa obiegowa może być montowana w pozycji pionowej i poziomej ważne aby tylko oś wirnika była w poziomie. Tą pompę ze zdjęcia sobie daruj bo jest zbyt duża i prądożerna na pierwszym biegu ma 42W, pamiętaj że pompa kotłowa będzie pracować 24h/dobę więc niech będzie energooszczędna. Ja u siebie mam wilo yonos pico 25/1-4 kosz około 430 zł. 29 minut temu, konrad546 napisał: Czy zamiast tych zwykłych zaworów nad pompkami mogę wstawić zwrotne? lepiej ZZ nie zamieniaj tylko dołóż. pompę od CWU ustaw na 0,5m.
konrad546 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Autor #6 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Aaa może żeby nie generować sobie kosztów to pompkę CWu która mam zainstalowana zamienię na tą prądożerna a ta właśnie Wilo zamontoje na powrót. Co sądzisz o tym?
Darekgra Opublikowano 27 Grudnia 2019 #7 Opublikowano 27 Grudnia 2019 To już lepszy pomysł ale poszukaj jakiejś 25/40-180 i przynajmniej trochę lepszej marki np LFP, ta która wkleiłeś może być zbyt wydajna i trzeba będzie ją dławić poza tym to chińczyk.
konrad546 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Autor #8 Opublikowano 27 Grudnia 2019 No dobra. A powiedz czemu mam taki niski powrót? Czy to jest winna instalatora? I czy wogole będzie widać jakieś oszczędności i zmiany?
Darekgra Opublikowano 27 Grudnia 2019 #9 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Wina instalatora, instalacji i mechaniki płynów :) Zakładając że reszta instalacji jest ok, to montaż tej pompy podniesie znacząco temperaturę powrotu co przy odpowiednich ustawieniach paleniska, sterownika oraz temperatur na CO i CWU przyczyni się do ustabilizowania pracy kotła a to w konsekwencji daje wymierne oszczędności. Narysuj schemat swojej instalacji. Jak masz rozwiązane mieszanie (uzysk odpowiedniej temperatury) na obiegu podłogowym?
konrad546 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Autor #10 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Obieg podłogowy też jest drugim moim tematem gdzie też nie pracuje prawidłowo. Czujnik temperatury mam na belce powrotu. Przed pompa zamontowany jest zawór 3 drożny regulacja od 20 do 43 bez siłownika. Przykrecilem go do minimum. Temperatura z czujnika to 32 stopnie. I w żaden sposób nie mogę jej obniżyć. Na zasilaniu 35 stopni
Darekgra Opublikowano 27 Grudnia 2019 #11 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Ten zawór to zawór termostatyczny. Skoro na belce powrotu masz 32 stopnie to ciężko będzie aby ten zawór dał ci mniej na zasilaniu :). Zmniejsz przepływ przez pętle co powinno znacznie obniżyć temperaturę na pętlach ( na 1 i 3 widać że przepływy masz duże). Ten czujnik temperatury z beli czymś steruje czy jest tylko do podglądu?
konrad546 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Autor #12 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Przepływy na tych rotametrach nie działają prawidłowo . Nie wskazują przepływu jaki jest dokladnie. (Zacinają się) Czujnik tylko do podglądu. Pompka jest z tych prądożernych i dużych więc pracuje na 1 biegu. To dlaczego mam 32 stopnie i nie moge tego obniżyć?
Darekgra Opublikowano 28 Grudnia 2019 #13 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Może podobnie jak rotametry jest porostu zacięty...
konrad546 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Autor #14 Opublikowano 28 Grudnia 2019 To jak to sprawdzic? Naprawić?
hajtaler428 Opublikowano 28 Grudnia 2019 #15 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Brak zaworu zwrotnego w odpowiednim miejscu na obiegu podłogówki - powinien być na głównym powrocie do kotła, za wpieciem powrotu z rozdzielacza podłogi do głównego powrotu. Zapewne go tam nie ma i zawór do podmieszania bierze wodę zamiast z powrotu podłogówki z powrotu kotła. Przydław do minimalnego przepływu ten zawór motylkowy na powrocie w rozdzielaczu pod termometrem i zobacz co się będzie działo z temperaturą na zasilaniu
Szymon1994 Opublikowano 29 Grudnia 2019 #16 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Witam, czy może być zaworek zwrotny przy piecu, na powrocie przed zaworem 4d czy musi być zaraz za mieszajacym z podlogowki? Bo występuje u mnie podobny problem i mam ten sam błąd, oraz czy jak jest powrót z grzejników to tam też założyć zwrotny? Mam jeszcze jedno pytanie czy dołożenie owego zaworka wydłuży czas podtrzymania na piecu? Ew. Jakiej reakcji się spodziewać? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.