Mariusz7908 Opublikowano 21 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 21 Grudnia 2019 (edytowane) Witam jestem przed zakupem kotła myślę nad marka buderus wolf wiessmann ewentualnie imergas . Wskaźnik zapotrzebowania na moc wychodzi 39 W/m2 a całkowite roczne 24 203 Kwh = 87 GJ . Zależy mi na dobrej aplikacji podpięcie 2 obiegów grzewczych i oszczędności w spalaniu . Edytowane 21 Grudnia 2019 przez Ryszard Proszę o nadawanie tytułów opisujących temat Cytuj
KubaSko Opublikowano 21 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 21 Grudnia 2019 (edytowane) Bierz taki który obsluzy 2 obiegi. Buderus i wolf na pewno. Ja dorzuce junkersa. Patrz na taki któy zejdzie najniżej z mocą minimalną. Skonsultuj to z instalatorem zeby miał pojecie jak to poskładać bo kupisz kocioł a później przyjdzie ci jakiś mistrz świata i okolic i bedziesz na forum poprawiał kwiatki po nim a on się na twoiej instalacji nauczy albo i nie. Edytowane 21 Grudnia 2019 przez KubaSko 1 Cytuj
sambor Opublikowano 21 Grudnia 2019 #3 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Jeszcze jest Vaillant, a viesmann przy 2 obiegach wychodzi drogo Cytuj
Mariusz7908 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor #4 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Dzięki wolfa ma tata serwis mam blisko viessmann tez blisko mam serwis buderus nie najdalej . Ale jakoś wolf ma dziwnie zrobione te krzywe grzewcze w sofcie nie pasuje mi jakoś . Spalanie pewnie będzie podobne jak myślicie czy jednak jakaś firma ma mniejsze zużycie gazu . Cytuj
KubaSko Opublikowano 21 Grudnia 2019 #5 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Najważniejsza jest instalacja, jak bedzie spaprana lub źle zaprojektowana to nawet najlepszy kocioł nie pomoże. I jak dobrze dobierzesz kociol z moca minimalna i odpowiednia automatyka dla 2 obiegów to kazdy bedzie mial takie samo spalanie. Celuj w 2-3 kW 1 Cytuj
japierdzieletabudowa Opublikowano 23 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Witam. Ja dzisiaj zamówiłem piec. Po wielu rozmowach z instalatorami i wielu przeczytanych artykułach wybrałem piec de dietrich. Jest tańszy od Vaillanta a mniej awaryjny. Pozdrawiam Cytuj
Remi3 Opublikowano 1 Marca 2021 #7 Opublikowano 1 Marca 2021 O oszczędnościach związanych z wykorzystaniem kotła kondensacyjnego przeczytasz w artykule http://kochamczytac.pl/kociol-kondensacyjny-jedno-czy-dwufunkcyjny-od-czego-zalezy-wybor/ Warto jednak się zastanowić, czy lepiej wybrać model jednofunkcyjny czy dwufunkcyjny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi