Dawidson001 Opublikowano 16 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Witam serdecznie i z góry dzięki za zainteresowanie i ewentualną pomoc.A więc od jakiegoś czasu jestem użytkownikiem nowej kotłowni. Kocioł Sas Bio Compact 12kw Zasobnik CwU 200l instalacja CO 6 kaloryferow bez podłogowe etc.Wszystko oparte na rozdzielaczu i zaworze 4D wraz z siłownikiem Proclick.Przeszukałem wszystkie możliwe wątki tutaj i w możliwych miejscach.Jednak nigdzie nie znalazłem sposobu montażu zaworu 4d jak u mnie.Czy taki montaż jest prawidłowy???
gmaj22 Opublikowano 16 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Wszystko wskazuje, że masz zamienione powroty. Króciec z boku (pomarańczowa strzałka) ma być powrotem z instalacji CO, zaś ten z dołu (czerwona) - powrotem do kotła. Ty masz na odwrót. Do tego najprawdopodobniej jest żle ustawiony zawór wewnątrz. Żeby to sprawdzić, to po ustawieniu siłownika max w lewo rura z pompą CO ma być gorąca. Brakuje zaworów zwrotnych za pompami CO i CWU. Filtr przed pompą CWU przenieś za kolano - na poziomy odcinek rury.
Dawidson001 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Też mi się tak wydaje ze powroty są zamienione.A powiedz mi czy może to mieć wpływ na pracę samego Zaworu? Niby wszystko jest ok.Ale zawór działa jak gdyby przysypiał.Mam regulator pokojowy St280 w funkcji proporcjonalnej.I często jest tak ze temperatura pomieszczenia osiągnięta.Na wyświetlaczu jest wartość obniżenia temperatury na zaworze.A sama temperatura nie zmienia się. Powrot do grzany niby wszystko dobrze.Ale ten montaż mi się nie podoba....Ta opieszalosc zaworu też jest męcząca.
gmaj22 Opublikowano 16 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Nie będzie działał prawidłowo. Podczas przeróbki, daj go wyżej, z tyłu przy ścianie, żeby rura powrotu z 4D do kotła szła prosto, bez tych dwóch kolan.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.