Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka Termet Gold Plus vs Wolf CGB-2

slayer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

proszę o pomoc w wyborze kotła gazowego jednofunkcyjnego do ogrzewania 2-kondygnacyjnego domu 130 m2 (ocieplenie 15 cm grafit eps 032, okna 3-szybowe) oraz CWU dla 4 osób zbiornik do 200l. W domu planuję ogrzewanie podłogowe oraz w łazienkach grzejniki. Waham się pomiędzy Termet Gold Plus 20kW ze sterownikiem Tech 2801 Wifi a Wolf CGB-2 (tutaj pytanie od razu o moc 14 kW vs 20 kW) - w jego przypadku chyba dodatkowy sterownik niepotrzebny.

Opublikowano

Na Termecie zmiana parametrów to jest masakra, dlatego planowałem sterownik Tech St-2801 Wi-Fi, a do tego uzbroić rozdzielacze w Tech L8e i regulatory pokojowe (choć wiem że ma dużą bezwładność podłogówka). Aczkolwiek jeden znajomy instalator mi mocno odradza Termet i pcha w ramiona Wolfa, choć jest 2x droższy, bo około 7k do 4,4k zł (cena z st3801). Musiałbym sprawdzić w ogóle, czy 14 kw by starczyło czy potrzebne 20 kw, ale 20kw ma modulację chyba od 4 kw Wolf, a Termet jednak od 3 kw. Biorąc tak ogólnie od uwagę parametry tj. 130m2 podłogi, 2 kondygnacje, 200 l cwu - który byłby lepszym wyborem, czy warto aż tyle doplacać? Czy 2 grzejniki drabinkowe w łazienkach by strasznie skomplikowały sprawę? Może warto z nich zrezygnować?

Opublikowano

Musiałbym oszaleć żeby dopłacić tyle za kocioł. Spokojnie ogarniesz to na Termecie. Nie znam tego sterowania na OpenTherm, ale jeśli to śmiga, to się nie zastanawiaj. Drabinki zrób sobie z rozdzielaczy z podłogówką jako osobne pętle i dodatkowo zaplanuj gniazdko elektryczne do podłączenia grzałki do drabinki z jednej strony.

Opublikowano

No tym bardziej, że Wolf daje 5 lat gwarancji, ale tylko na wówczas, gdy bierze się cały zestaw - a w przypadku np zasobnika CWU 200 l robi się kolejna spora różnica kosztowa. Co do drabinek, to w ogóle zastanawiam się po prostu nad pętlą na ścianie - ręczniki powinny schnąć na wieszaku spokojnie.

Opublikowano

Osobiście postawiłbym na drabinki, bo masz większą możliwość regulacji temperatury w przypadku grzejnika. Wyższa temperatura zasilania i szybciej wysychają ręczniki.

Opublikowano

Weź pod uwagę dogrzanie łazienek, suszenie ręczników np. wiosna/jesien kiedy nie uruchamiasz całego systemu grzania podlogowki. Już to przerabialem...teraz mam zamontowana grzalke elektryczna 600W, od g. 6 do 24, nastawa 40st i zużycie dobowe pradu to ok 1,8kWh, więc ok 1zl dziennie...

Opublikowano
W dniu 4.12.2019 o 23:41, slayer napisał:

Na Termecie zmiana parametrów to jest masakra, 

A tak dokładniej to o jakie zmiany parametrów Ci chodzi,bo ja nie widzę tam nic skomplikowanego.Co prawda nie miałem Wolfa i pewnie nie będę miał i być może ustawienia w nim są bardziej przyjazne dla użytkownika,ale ja na mojego Golda nie narzekam.Ustawienia zaawansowane zrobiłem na kotle raz i pewnie nie będę już ich zmieniał,chociaż muszę przyznać że prawie wszystko pozostało na ustawieniach fabrycznych,a resztą struję mobilnie przez techa st2801 z wifi.Jak dla mnie bombowo i na dzień dzisiejszy na nic innego bym się nie zamienił :)

Opublikowano

Generalnie sposób ustawiania parametrów jest kiepski, ale to akurat nie problem. A do codziennego użytkowania planuję właśnie ST2801 Wifi. Co do drabinki w łazience, to chyba nie ma sensu się pakować, bo wymagałoby to już chyba sprzęgła hydraulicznego, a tak podłogówka mogłaby być zasilana prosto z kotła. Najlepszą chyba alternatywą będzie drabinka elektryczna, czy macie inne zdanie na ten temat?

Podpowiedzcie proszę jeszcze czy lepiej Termet 20 kW czy 25 kW? Da się to na oko określić mając takie dane: 130m2 dom, pełna podłogówka, poddasze użytkowe, porotherm 25 p+w, 15 grafit 0,032, zasobnik 200 l CWU, okna 3-szybowe, 6-komorowe.

Czy do podłogówki potrzebny jest wg Was projekt, czy może wystarczą jakieś wskazówki z forum? Hydraulik wydaje się godny zaufania. Jaki jest koszt takiego projektu, ktoś z forum oferuje może?

Opublikowano

Proszę o pomoc i podpowiedzi na powyższe pytania... :-) W szczególności o moc kotła 20 czy 25 kW. Różnica w cenie w okolicach 100 zł, pytanie tylko czy kocioł o wyższej mocy szybciej podgrzewając CWU będzie zużywał więcej gazu? Bo jeśli tak, to chyba rozsądniej jednak wziąć 20 kW.

Opublikowano
8 godzin temu, slayer napisał:

moc kotła 20 czy 25 kW.

kocioł o wyższej mocy szybciej podgrzewając CWU będzie zużywał więcej gazu? Bo jeśli tak, to chyba rozsądniej jednak wziąć 20 kW.

Sprawdz sobie na stronie http://cieplowlasciwie.pl/start orientacyjne zapotrzebowanie budynku. Jak dla mnie to z tego co podałeś w pierwszym poście 14kW to max. Ja na 175m2 budynek dobrze ocieplony kupiłem 20kW Oczywiście to wiele za dużo, moc maxymalna jest zmniejszona na 9kw. Problem to moc minimalna i Ty szukaj kotła który startuje od mocy minimalnej jak najmniejszej. Kocioł z mocy maksymalnej może automatycznie zejść do dołu, ale z mocy minimalnej nie zejdzie. Moja moc min to 4,2kW i jest za duza. 

Wszystko można policzyć. Nie kupuj na zasadzie bo szwagier ma, czy instalator doradził. Jak policzył i doradził to ok. Jak mu sie tak wydaje to go nie słuchaj. Zapłać za policzenie i nie kupuj kotła na "oko". Przy ogrzewaniu c.w.u będą zbyt małe różnice w kosztach grzejąc 20kW czy 25kW. Wyższą mocą zagrzejesz z większym zużyciem gazu ale czasowo krócej, nizsza moca z mniejszym zuzyciem gazu ale dłuzej czasowo. Jak dla mnie to mało istotne by to był parametr który zdecyduje o zakupie kotła.

Opublikowano

Dlatego chcę Termeta, ponieważ ma modulowanie od 3 kW. Na razie muszę go zamówić, żeby załapać się pod Czyste powietrze (zakup i montaż do 31.12.19). Na chłopski rozum 20 kW starczy, więc nie ma co więcej dumać na ten temat ;-) Link bardzo fajny, też wskazuje, że 20 kW spokojnie starczy.

Opublikowano

20 i 25 termeta startują od tej samej mocy minimalnej. Jak masz różnicę niewielką w cenie to weź większy, będziesz miał szybsze grzenie cwu. Zysku z posiadania 20 w stosunku do 25 nie widzę.

Opublikowano

25kW ma sens kiedy kocioł 2F i jest spory pobór CWU.Tobie spokojnie wystarczy 20kW

Mam co prawda zasobnik mniejszy od Twojego,ale i tak nie grzeję CWU pełną mocą,szkoda gazu.Nawet przy kąpielach wannowych nigdy nie zabrakło mi ciepłej wody.

Jeśli masz 3 wanny i we wszystkich będziecie kąpać się równocześnie ;) to rozważ 25kW

Opublikowano

Ale kotły modulują oba od 3kW, a moc max można ograniczyć. Mój z 25 na 16 jest skręcony. 

A w mocniejszym kotle masz większy wymiennik i będzie pracował z większą wydajnością. 

Na forum polecali brać mocniejszy. 

No chyba, że wylot spalin chcesz przez ścianę zrobić. 

Opublikowano

@colover no to mi zabiłeś ćwieka... :-) Zamówiłem 20 kW, ale może jeszcze się da to zmienić. A czy grzanie CWU też daje się ograniczyć ustawieniem maksymalnej mocy? Czytałem znowu, że nie warto przewymiarowywać, ponieważ każdy piec mimo zmniejszenia mocy maksymalnej zawsze startuje z maksymalną mocą chwilowo i takie przewymiarowanie wpływa na większe zużycie gazu.

Opublikowano

Zmienić mogę, różnicy 108 zł tylko. Pytanie czy jest sens? Czy faktycznie jest większy wymiennik i czy przy tej samej mocy minimalnej np. będzie to coś dawało? Co do maksymalnej mocy grzania CWU to wtedy w zasobniku też musi być pewnie wężownica co najmniej takiej samej mocy jak kocioł?

Opublikowano
45 minut temu, slayer napisał:

Pytanie czy jest sens? 

Nie wiem dlaczego tak obstajesz przy tym grzaniu c.w.u Przy pierwszym uruchomieniu zasobnika kocioł go nagrzewa kilkanascie minut. Twoje 200l powiedzmy 20-30 minut. Później temp w zasobniku jest tylko dogrzewana i trwa to zaledwie kilka minut. Ty nawet tego nie zauważysz. Moim zdaniem powinieneś brać kocioł z mocą minimalną około 2kW Moc max 14kW Oczywiscie zrobisz jak zechcesz. Ja doradzam po moich doświadczeniach. Nigdy bym już nie kupił kotła z tak dużą mocą minimalna i maksymalną.

Opublikowano

Witam.

myślę dokładnie tak jak "slayer". I mam tez taki dylemat dla podobnej powierzchni domu. I też Czyste powietrze. 

Slayer czy mogłbyś napisac opinie o Termet Gold Plus. Jaki masz zbiornik IDT????

Pozdrawiam

Arek 

Biała Podlaska

Opublikowano

Na razie mam tylko Termet Gold Plus 1F 20kW, żeby wyrobić się z zakupem do 31.12. Zbiornik myślałem o 200 l z podwójną wężownicą przy rodzinie 2+2 (jakby się gratis trafił).

Opublikowano

Ja u siebie od 4 lat użytkuję Golda 25  z zasobnikiem 100 l  i na razie muszę przyznać - jest bezproblemowy. Ciągnie zasobnik +ogrzewanie na parterze Grzejniki + podłogówkę  , na piętrze tylko grzejniki.. Miałem kupić wtedy Golda 20-tke  ale musiiałbym czekać na nią kilkanaście dni więc zdecydowałem się w tej samej cenie na 25 -tkę .Tak więc dylemat między 20 a 25 -tką rozstrzygnął się sam. Choć wiem ,że dla mojego domu wystarczyłby piec o mocy 15 KW

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 8.12.2019 o 22:53, slayer napisał:

Generalnie sposób ustawiania parametrów jest kiepski, ale to akurat nie problem. A do codziennego użytkowania planuję właśnie ST2801 Wifi. Co do drabinki w łazience, to chyba nie ma sensu się pakować, bo wymagałoby to już chyba sprzęgła hydraulicznego, a tak podłogówka mogłaby być zasilana prosto z kotła. Najlepszą chyba alternatywą będzie drabinka elektryczna, czy macie inne zdanie na ten temat?

Podpowiedzcie proszę jeszcze czy lepiej Termet 20 kW czy 25 kW? Da się to na oko określić mając takie dane: 130m2 dom, pełna podłogówka, poddasze użytkowe, porotherm 25 p+w, 15 grafit 0,032, zasobnik 200 l CWU, okna 3-szybowe, 6-komorowe.

Czy do podłogówki potrzebny jest wg Was projekt, czy może wystarczą jakieś wskazówki z forum? Hydraulik wydaje się godny zaufania. Jaki jest koszt takiego projektu, ktoś z forum oferuje może?

drabinka bezpośrednio z kotła a podłogówkę tez i na jednej pompie z kotła ona jest  zestawie  bez mieszacz  i dodatkowych pomp  nie stosuj a jak będzie słabo pompa pompowała parametr mocy minimalnej pompy podwyższysz i sterownik taki zeby modulowal praca palnika pogodowka daje tyle ze podwyzsza temp kotła jak sie robi zimno to tez idzie ręcznie podnieść parametr   

dziła i sprawdzone

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.