Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Sigma Ekopell 12kW-pytania laika.

Stefcio02

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od miesiąca palę w nowowybudowanym domu(100m2,dół i góra podłogówka,a w piwnicy grzejnik używane sporadycznie) z instalacją na zaworze 3 drogowym i sprzegłem hydraulicznym.

Zakupiłem termostat pokojowy salusa.Temperatura ustawiona na 20°C.Temperatura pieca oscyluje w granicach 45-50 stopni,zadana to 65 tzn.piec nie zdąży dogrzać się do zadanej bo wcześniej sterownik go wyłącza.Do skroplin na podłodze już się przyzwyczaiłem,które przekapują z przyłącza kominowego(chyba że to nienormalne?)

Chciałem zapytać,czy nie będzie to zabójstwem dla pieca tak niskie temperatury?

P_20191026_231611.jpg

P_20191027_082351.jpg

Opublikowano

Ile stopni idzie Ci na dom?

Opublikowano

Na rozdzielaczach od podłogówek pokazuje jakieś 40-43°C...

Opublikowano

No na podłogę powinno iść koło 30* przy wygrzewaniu.

Gość Trener40
Opublikowano

Dokładnie.. Tak jak eliks pisze. Inaczej będziesz glazurę ( o ile ją masz)  ponownie przyklejał. 

Opublikowano

Ale to jest na termometrach przy rozdzielaczu,a nie jest tak,że zanim woda przepłynie przez cały obieg to się wychłodzi?Dochodzi jeszcze warstwa betonu,dlatego wydaje mi się że tyle podłoga będzie miała,około 30 stopni.

Nie mam płytek,tylko panele winylowe.

Opublikowano

Dom Ci się zagrzewa póki kocioł się rozbuja, zgadnij dlaczego.

Opublikowano

Zmniejszyłem szafkach z rozdzielaczami i na zaworze trójdrożnym,jest lepiej :) 

Postaram się przesłać foty z wykresu.

Według Was,patrząc po zdjęciach, instalacja jest zrobiona dobrze czy jest się do czego przyczepić?

Opublikowano

A to już np. @gmaj22  czy @sambor musi się wypowiedzieć. 

Potem jak będziesz już mieszkał to max 28* ustawisz i będziesz miał jak w puchu (pod warunkiem że instalacja będzie się odpowiednio zachowywać)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.