Stefcio02 Opublikowano 1 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Witam. Od miesiąca palę w nowowybudowanym domu(100m2,dół i góra podłogówka,a w piwnicy grzejnik używane sporadycznie) z instalacją na zaworze 3 drogowym i sprzegłem hydraulicznym. Zakupiłem termostat pokojowy salusa.Temperatura ustawiona na 20°C.Temperatura pieca oscyluje w granicach 45-50 stopni,zadana to 65 tzn.piec nie zdąży dogrzać się do zadanej bo wcześniej sterownik go wyłącza.Do skroplin na podłodze już się przyzwyczaiłem,które przekapują z przyłącza kominowego(chyba że to nienormalne?) Chciałem zapytać,czy nie będzie to zabójstwem dla pieca tak niskie temperatury?
Stefcio02 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Na rozdzielaczach od podłogówek pokazuje jakieś 40-43°C...
eliks Opublikowano 1 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 1 Grudnia 2019 No na podłogę powinno iść koło 30* przy wygrzewaniu.
Gość Trener40 Opublikowano 1 Grudnia 2019 #5 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Dokładnie.. Tak jak eliks pisze. Inaczej będziesz glazurę ( o ile ją masz) ponownie przyklejał.
Stefcio02 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor #6 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Ale to jest na termometrach przy rozdzielaczu,a nie jest tak,że zanim woda przepłynie przez cały obieg to się wychłodzi?Dochodzi jeszcze warstwa betonu,dlatego wydaje mi się że tyle podłoga będzie miała,około 30 stopni. Nie mam płytek,tylko panele winylowe.
eliks Opublikowano 1 Grudnia 2019 #7 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Dom Ci się zagrzewa póki kocioł się rozbuja, zgadnij dlaczego.
Stefcio02 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor #8 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Ok.Zmniejszę na 30,zobaczę co będzie...
Stefcio02 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #9 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zmniejszyłem szafkach z rozdzielaczami i na zaworze trójdrożnym,jest lepiej :) Postaram się przesłać foty z wykresu. Według Was,patrząc po zdjęciach, instalacja jest zrobiona dobrze czy jest się do czego przyczepić?
eliks Opublikowano 2 Grudnia 2019 #10 Opublikowano 2 Grudnia 2019 A to już np. @gmaj22 czy @sambor musi się wypowiedzieć. Potem jak będziesz już mieszkał to max 28* ustawisz i będziesz miał jak w puchu (pod warunkiem że instalacja będzie się odpowiednio zachowywać)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.