Devih Opublikowano 24 Listopada 2019 #1 Opublikowano 24 Listopada 2019 Cześć. Mam problem z jednym grzejnikiem. W domu mam instalację CO, kocioł jest w piwnicy i ogrzewany jest parter oraz piętro. Wszędzie wszystko grzeje w porządku, jednak jest jeden kaloryfer w przedpokoju na piętrze, który raz na jakiś czas się zapowietrza. Co ciekawe, jeśli odpowietrzam go spuszczając wodę z kaloryfera to nic się nie dzieje - woda z korka kapie, nic nie syczy, jednak kaloryfer nadal nie grzeje albo grzeje lekko tylko górna połowa / część. Problem rozwiązuje się, jeśli odpowietrzę instalację odpowietrznikiem, który znajduje się przy rurach (tam gdzie na dany pion można zamknąć grzanie i są rury od powrotu i tak dalej). Latem byli hydraulicy i trochę się problem rozwiązał, jednak powiedzieli, że przy sezonie grzewczym będzie trzeba jeszcze poodpowietrzać. No okey, tylko że muszę to robić średnio raz na dwa / trzy dni. Powiedzieli też, że jeśli to nie pomoże, to problem może leżeć w syfonie - jednak już nie dodali, co, gdzie i jak. Czy macie jakieś pomysły jak z takim ferelnym kaloryferem sobie poradzić - reszta grzeje idealnie, tylko ten jak mu się chce...
gmaj22 Opublikowano 25 Listopada 2019 #2 Opublikowano 25 Listopada 2019 My również nie będziemy wiedzieć, co i jak, jeśli przynajmniej nie naszkicujesz grzejnika i przebiegu rur do/od niego. Tak czy owak potrzebne odpowietrzenie albo kryzowanie.
Devih Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor #3 Opublikowano 25 Listopada 2019 Już zdjęcia wstawiam, wybacz. Grzejnik wygląda tak. Jeśli jest problem z grzaniem to albo cały jest zimny, albo robi się ciepły od lewego górnego boku (tak w 1/4) lub tylko do górnej połowy. Odpowietrzenie ujściem po prawej stronie nic nie daje - leci normalnie woda bez powietrza - wtedy pomaga odpowietrzenie poprzez część zaznaczoną kółkiem. Jak wszystko grzeje poprawnie to dolna część rur jest trochę chłodniejsza niż górna i robi się zimniejsza do lewej strony (aczkolwiek nadal są one ciepłe), ale to jest chyba powrót obiegu, tak? Nie wiem czy ewentualnie potrzeba zdjęcia z kotłowni? Zdjęcia: https://imgur.com/a/RumbyRl
gmaj22 Opublikowano 27 Listopada 2019 #4 Opublikowano 27 Listopada 2019 Odpowietrznikiem na rozdzielaczu odpowietrzysz jedynie odcinek od pompy CO do rozdzielacza. Grzejniki odpowietrzasz wyłącznie odpowietrznikami na grzejnikach.
Devih Opublikowano 27 Listopada 2019 Autor #5 Opublikowano 27 Listopada 2019 Czyli wychodzi na to, że zapowietrza się czasami tylko odcinek od pompy CO do rozdzielacza - czy to wskazuje na coś konkretnie? Aha w kotłowni mam jeszcze podobną "skrzynkę nad piecem CO. Tam też czasami - ale znacznie rzadziej i mniej - się zapowietrza.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.