qadratowy Opublikowano 9 Listopada 2019 #1 Opublikowano 9 Listopada 2019 Witam serdecznie. Proszę o pomoc w diagnozie problemu z kotłem EG Peelet Mini 24kw. To moj pierwszy sezon palenia pelletem. Przez miesiąc nie było żadnych problemów obecnie codziennie kocioł wyrzuca błąd 140 brak ognia/opału. Nie znajduje szczególnych okoliczności kiedy ten błąd wskakuje czasami po 3 godzinach palenia czasami po 15 minutach od uruchomienia. Dodatkowy objaw to niedopalone resztki pelletu w popielniku. Do tej pory spalał się na ładny drobny popiół. Po skasowaniu błędu na wyswietlaczu igneo touch piec pali kilka godzin i czasami dopali do momentu osiągnięcia zadanej temperatury w domu wyłączy się i znowu błąd przy włączeniu lub nad ranem znów złapie błąd. Może ktoś z Was przerabial taki problem ? Proszę o pomoc.
qadratowy Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor #2 Opublikowano 9 Listopada 2019 No i problem się pogłębia. Właśnie przed chwila po dodaniu tematu na forum ten sam błąd i co jest dziwne kocioł sygnalziuje błąd a po jego otwarciu okazuje się ze Pellet się pali w palniku tylko bez nawiewu
pastor Opublikowano 9 Listopada 2019 #3 Opublikowano 9 Listopada 2019 Musisz doprecyzowac co to znaczy ze nie znasz okoliczności kiedy ten błąd wyskakuje. To ze nad ranem to mało pomocne. Ważne jest czy powstaje w fazie rozpalania i stabilizacji czy powiedzmy po pewnym czasie gdy już normalnie pracuje. To ze zajrzałeś do kotła i Pellet się palił a był już alarm może znaczyć ze w momencie wystąpienia tego typu alarmu wentylator jest wyłączany. Tego typu alarm miar być wywołany przez fakt ze sterownik nie wykrywa ze temperatura rośnie. Najpierw odpowiedz w którym momencie występuje alarm. Ja bym stawiał ze w momencie kiedy kocioł ma się uruchomić. Nie masz przypadkiem pyłu dużo w zbiorniku? I co na ten błąd jest napisane w instrukcji?
qadratowy Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor #4 Opublikowano 9 Listopada 2019 Wychodzi na to ze w fazie modulacji wyrzuca te błędy. Pyłu może i jest duzo w zbiorniku na pellet ale szczerze mówiąc nawet nie wiem jak to wyczyścić. Jeśli takie błędy mogą być z tym związane to poszperam w necie i to zrobię. W instrukcji nie ma wyjasnien kodów błędów ale gdzieś znalazłem ze taki błąd może mieć bardzo wiele przyczyn. Znalazlem temat na forum o podobnym błędzie ale innego pelleciaka i przyczyną była zanieczyszczona fotokomórka która nie widziała płomienia. Problem w tym ze nidzie nie mogę znaleźć jak ja wyczyścić i gdzie się znajduje w tym palniku. Mam palnik revo 20191109_220638.mp4
pastor Opublikowano 10 Listopada 2019 #5 Opublikowano 10 Listopada 2019 No widzisz. Teraz podałeś wszystkie informacje. Skoro w trakcie pracy palnika i masz revo to nie masz wyjścia. Czyścisz fotokomórkę.
Octopus Opublikowano 10 Listopada 2019 #6 Opublikowano 10 Listopada 2019 Cześć, miałem identyczny problem z tym kotłem, tylko 16kw. Przesypuje Ci pellet podczas modulacji w dużych mocach, podeślę Ci zaraz ustawienia, które ustawił mi serwisant od Grenia. Jaką masz wersję oprogramowania i dla jakiego palnika?
qadratowy Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor #7 Opublikowano 10 Listopada 2019 Bardzo Wam dziękuję za zainteresowanie tematem. Wprowadzam ustawienia Octopusa zobaczymy co się zadzieje :) Pastor jak ostygnie maszyna wyszyszcze foto komórkę jak znajdę gdzieś w necie w jaki sposób. Napisze o wynikach działań. Bardzo mało informacji jest w necie na temat tych kotłów wiec tym bardziej dziękuję Moje obecne ustawienia
qadratowy Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor #8 Opublikowano 10 Listopada 2019 Jednak nic nie pomogła zmiana ustawień dalej ten sam błąd. Po informacji brak ognia opału po skasowania błędu następuje wygaszanie i wygląda tak
Benton661 Opublikowano 10 Listopada 2019 #9 Opublikowano 10 Listopada 2019 Popuść 4 śrubki na tylnej obudowie i zdejmij ją. Po lewej stronie masz czarny przewód. To jest fotokomórka. Wyciągnij ją i sprawdź, ewentualnie wyczyść
Benton661 Opublikowano 10 Listopada 2019 #10 Opublikowano 10 Listopada 2019 Jeszcze nie czyściłem jej nigdy, wątpię czy to jest przyczyna. Już kiedyś o tym pisałem, że do tego palnika jest dedykowane sterowanie Pluma, które jest intuicyjne, ciężko coś zepsuć i działa bezawaryjnie, a nie żadna Estyma. Dziwię się, że Pellasx pozwala na takie praktyki. Biawar już zrezygnował z Estymy na rzecz Pluma i wyszło mu to na dobre. To jest książkowy przypadek, jak działanie bardzo dobrego palnika można spier...ć pakując niewłaściwy sterownik Palnik ewidentnie jest zasypywany nadmiarem paliwa, ot i cała przyczyna zamieszania
qadratowy Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor #11 Opublikowano 10 Listopada 2019 Idę na razie czyścić palenisko i palnik nie wiem czy rozbrajac fotokomórkę bo kocioł jest z doracja urzędu miasta i się obawiam czy mogę to zrobić żeby nie było problemów z gwarancja ewentualna
Benton661 Opublikowano 10 Listopada 2019 #12 Opublikowano 10 Listopada 2019 Nic nie musisz rozbrajać, złap za nią, pociagnij i wyjmij. Działa na klik
Benton661 Opublikowano 10 Listopada 2019 #13 Opublikowano 10 Listopada 2019 Wrzuć wszystkie ustawienia, może coś ogarniemy z tego burdelu
qadratowy Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor #14 Opublikowano 10 Listopada 2019 Wyciągnąłem ale była jak nówka zero brudu. Przedmuchalem. Wyczysciłem również palnik. Obecne ustawienia
qadratowy Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor #15 Opublikowano 10 Listopada 2019 Ale może macie racje z tym nadmiarem paliwa. Tak mi się wydaje ze dłużej sypie i częściej. Tylko nie wiem jak w tym sterowniku ustawić dawkę paliwa. Przewazylem na nowo pellet bo leży parę miejscy w piwnicy i myślalem ze może zawilgotnial ale dużej różnicy nie ma. Siedzę przy piecu i wyje :) lepiej tutaj jak przy gderajacej babie... co żeś kupił,jakiś badziew, psuje się .. w domu zimno... hehheeh Hmm a czy możliwe ze za duży cug może być przyczyną takich alarmów ?mam komin 12 metrów fi 200 i nie mam regulatora ciągu. Dość mocno słychać jak drze wiatrem w kominie. .
Benton661 Opublikowano 10 Listopada 2019 #16 Opublikowano 10 Listopada 2019 Na początek spróbuj zmniejszyć próg foto z 20 na 10, albo nawet mniej Czas wygaszania 4 min to za mało, daj co najmniej 10 minut W jaki sposób przeważałeś pellet? Pytanie zasadnicze to w jaki sposób dawkowane jest paliwo na danej mocy. Może potrzebny jakiś kod serwisowy, żeby to sprawdzić. Dzwoń do serwisanta, niech przyjedzie i wszystko Ci wytłumaczy. Ta Estyma jest dla mnie kompletnie nie czytelna Jak jest taka możliwość, zażądaj wymiany sterownika na dedykowany do tego palnika. Wtedy nie będziesz miał żadnych problemów
qadratowy Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor #17 Opublikowano 10 Listopada 2019 15 minut pomudulował i znów błąd ...
Benton661 Opublikowano 10 Listopada 2019 #18 Opublikowano 10 Listopada 2019 Zbyt duża dawka paliwa zasypuje palnik, albo coś nie tak z nadmuchami, choć stawiam na to pierwsze. Dopóki nie dowiemy się jak dawkowane jest paliwo, nic nie poradzimy, kolego
Benton661 Opublikowano 10 Listopada 2019 #19 Opublikowano 10 Listopada 2019 13 minut temu, qadratowy napisał: Hmm a czy możliwe ze za duży cug może być przyczyną takich alarmów ?mam komin 12 metrów fi 200 i nie mam regulatora ciągu. Dość mocno słychać jak drze wiatrem w kominie. . Cug nie ma tu nic do rzeczy. Ale takie rzeczy jak regulator ciągu i zetka to podstawa w kotłowni
qadratowy Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor #20 Opublikowano 10 Listopada 2019 Zetke mam. Zmieniłem próg. Pellet przewazylem tak : włączyłem podajnik na 6 minut zrzucając pellet do worka. Zwazylem wyszło 2.05 kg. Pomnozylem 2.05 x 10 i zaokrąglone 20 kg wpislem w ustawienia ilość paliwa test. Użyłem wzoru 110x3,6 / 20 i wyszło mi 19.8 co wpisałem we wstępna dawkę paliwa. Myślę że te ustawienia mają później wpływ na dawkę paliwa..
Benton661 Opublikowano 10 Listopada 2019 #21 Opublikowano 10 Listopada 2019 Poprawnie okreslona wartość paliwa test oczywiście ma znaczenie. Jak widać wykonane prawidłowo. Tylko ciągle nie wiadomo, jak sterownik dawkuje paliwo przy modulacji. U mnie sterownik przelicza to automatycznie, żeby uzyskać moce palnika określone przeze mnie. U Ciebie to jedna wielka niewiadoma. Może ktoś obcykany w Estymie się wypowie i coś doradzi
qadratowy Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor #22 Opublikowano 10 Listopada 2019 Taki mam wykres w igneo.pl
Benton661 Opublikowano 10 Listopada 2019 #23 Opublikowano 10 Listopada 2019 Obawiam się, że zmniejszenie progu foto niewiele pomoże, jeśli palnik i tak dostaje zbyt duże dawki paliwa, może tylko "odroczyć" alarm
Benton661 Opublikowano 10 Listopada 2019 #24 Opublikowano 10 Listopada 2019 Popytaj chłopaków w tym temacie: Oni zdaje się mają kotły ze sterownikiem Estymy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.