Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Miarkownik Ciągu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym założyć do pieca miarkownik ciągu. Moje pytanie brzmi czy można to zrobić na instalacji pełnej wody i piecu pełnym wody. Miarkownik ma zostać wkrecony w miejsce oznaczone na zdjęciu. Jestem laikiem więc nie wiem czy jak odkrece to woda będzie wywalac pod ciśnieniem. Z góry dziękuję za pomoc.

Marcin

20191109_134444.jpg

Opublikowano

Będzie się wylewać.

Opublikowano

Musiałbyś upuścić wody do poziomu miejsca,gdzie ma iść miarkownik.

Zawsze możesz nad elektronicznym się zastanowić.

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem , ze jesli jeden kaloryfer jest wyzej to bedzie uzupełniał wodę w piecu ... ok dzięki za info coś pokombinuje.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Opublikowano

A jak wysoko od poziomu kotła masz najwyższy punkt instalacji ( naczynie wzbiorcze) ? Jeśli nie jest to zbyt wysoko, to spokojne da się taki zabieg zrobić z wodą w instalacji, byle nie gorącą. Tylko, że miejsce w którym chcesz go wkręcić słabo się nadaje. Będzie tam kiepski odczyt temperatury. Lepiej, żeby wkręcić bezpośrdnio w płaszcz kotła albo na wyjściu gorącej wody w specjalnie w tym celu zamontowany trójnik.

Opublikowano
  • Autor

Co do miejsca wkręcenia miarkownika wiem że się sprawdzi bo mama dokładnie w takim piecu ma dokładnie to samo i chodzi bez zastrzeżeń. Co do drugiej części... piec jest na dole A kaloryfer na piętrze... więc różnica poziomów to jakieś ok 3 m. Podstawilbym wiadro i szybko wykrecil i wkrecil o ile ciśnienie na to pozwoli. Mam problem ze spuszczeniem wody z samego pieca bo zawór do tego mam przy samej podłodze i nie mam jak położyć naczynia.

Edytowane przez Ryszard

Opublikowano

Spokojnie, da się. W dwie osoby, okręcić jakaś szmatą, jeden zatyka drugi wykręca i wkręca. Wyleci z litrę, przerabiane osobiście :-)

Opublikowano

Musiałbyś wkręcić aż w miejsce odpowietrznika a nie w nypel, bo tak nie da rady... A tam już woda stoi i temperatura nie odzwierciedla tego co dzieje się w kotle. Niby jakoś będzie działać ale potem będzie płacz, że miarkownik wolno reaguje... Już lepiej wkręć tam gdzie tarczowy termometr siedzi. Pewnie to wyjście z kotła ?

Opublikowano
  • Autor

Tak. Termometr mam na wyjściu.

Edytowane przez Ryszard

Opublikowano

Jak chcesz zrobić to sprawnie to musisz szybko działać,w przeciwnym razie sporo Ci tej wody chluśnie-nie do wiadra.Ja nie polecam,chyba że kocioł stoi w miejscu,gdzie ewentualna woda nie zaszkodzi.

Kocioł w piwnicy czy w mieszkaniu?

W miejsce termometru wkręć trójnik i odpowietrznik a w miejsce odpowietrznika miarkownik-bezpośrednio w kocioł.Jeszcze zawór bezpieczeństwa by się przydał.

Po napełnieniu wodą możesz ewentualnie go delikatnie wykręcić (miarkownik) w celu odpowietrzenia.

Edytowane przez Gość

Opublikowano
  • Autor

Kociol w mieszkaniu Ale w specjalnej kotłowni (podłoga w gresie) więc ewentualny mały potop nie zaszkodzi. Ten odpowietrznik jest w ogóle potrzebny skoro wcześniej przez dwa lata go nie miałem? Zawór bezpieczeństwa jest poniżej. Głównie chodzi mi o to czy można na zimnym kotle szybko wykręcić i wkręcić  miarkownik czy ciśnienie nie pozwoli na wkrecenie.  Dzięki za pomoc

Edytowane przez Ryszard

Opublikowano

Poćwicz najpierw na sucho... I lepiej mieć kogoś do pomocy. Ja poradziłem sobie sam ale miałem już jakieś doświadczenie z hydrauliką...

Opublikowano
  • Autor

Dzieki wszystkim. Jak zrobie to wrzuce zdjecie. Mam nadzieję,  że nie zobaczycie mnie jutro w faktach o 19. Pozdrawiam 

Opublikowano

A ja się podepnę się do tematu. Miałam poprzednio miarkownik ciągu założony przez hydraulika ale niestety za jakiś czas przestał pracować temperatura rosła na kotle a on nie reagował nic łańcuszek robił się luźny. Gdy temperatura spadała na koniec palenia to on się podnosił i tak zostało. Teraz zmieniłam na nowy z tym, że tylko zmieniałam środek miarkownika i tak zrobiłam jak robił hydraulik i znowu jest tak samo.Temperaturę ma ustawioną na 60 stopni i niestety jak przestaje pobierać sobie bojler wodę to temperatura rośnie i nie mam pojęcia o co chodzi. Pompa Co chodzi na 1. Może źle dokręciłam śrubkę? Czy miał ktoś taki przypadek? Nie wiem w czym tkwi problem?

Opublikowano

Tak,mistrz dobrze pisze:)

Po montażu odkręć z czuciem miarkownik aż poleci woda.

W dniu 17.11.2019 o 18:39, m74 napisał:

temperatura rosła na kotle a on nie reagował nic łańcuszek robił się luźny.

Chociaż to bardziej wskazuje na zacinającą się klapkę powietrza.

Edytowane przez Gość

Opublikowano
18 godzin temu, MistrzMasarski napisał:

Ale klapka się zamyka po osiągnięciu zadanej temperatury? Może wkrada się lewe powietrze.

Tak tylko poźniej już nie pracuje miarkownik jak powinien. Tylko wtedy sie podnosi gdy już wygasa w piecu całkowicie. A przecież powinien pracować podczas palenia w piecu no i żeby temperatura tak nierosła. Poprzedni działał bezawaryjnie. Temperature mial maks 65 i spadala i się wtedy podnosił aby sobie temp podciągnąć ponownie. Teraz to już nie wiem w czym tkwi problem.

Opublikowano
17 godzin temu, Jamjestcichy napisał:

Tak,mistrz dobrze pisze:)

Po montażu odkręć z czuciem miarkownik aż poleci woda.

Chociaż to bardziej wskazuje na zacinającą się klapkę powietrza.

Gdyby sie zacinała to by raczej wcale się niepodnosiła.

Opublikowano
3 minuty temu, m74 napisał:

Gdyby sie zacinała to by raczej wcale się niepodnosiła

Niekoniecznie bo skoro łańczuszek robił się luźny to miarkownik reagował,więc klapka nie reagowała.

Opublikowano

Więc co mi radzicie ? Jak to rozwiązać?

Opublikowano

Rób zdjęcia jak zamontowane i wrzucaj na forum. Może źle poskładałeś i działa na odwrót...

Opublikowano

A może piec dostaje za dużo powietrza i miarkownik nie jest w stanie reagować. Ma klapę ustawioną na grubość zapałki. Nie wiem jak nie dojdę o co chodzi to muszę palić tak, żeby nie zagotować wody w kotle. 

Jutro dodam zdjęcie jak jest zamontowany.

Edytowane przez m74

Opublikowano

Dla nas to wróżenie z fusów. A może masz jakąś dziurę w popielniku i kocioł tamtędy sobie łyka powietrze ile tylko mu się zechce. Niektóre kotły miały popielnik dokręcany od spodu i kiepskie uszczelnienie potrafiło rozpędzać kocioł z zamkniętą klapką...

Opublikowano

Przedstawiam foto miarkownika. W obecnej chwili robienia zdjec piec mial temp 65 stopni a miarkownik 62. Łańcuszek na zdjęciu przedostatnim jest tak właśnie luźny. Rura do komina ma ustawienie takie - wcześniej miał prosto tą wajchę. Wlot powietrza klapki jest na grubość zapałki. Nie wiem w czym tkwi problem. Może teraz ktoś mi coś doradzi.

20191120_144406.jpg

20191120_144350.jpg

20191120_144337.jpg

20191120_144321.jpg

20191120_144248.jpg

20191120_145704.jpg