Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Sprawa wygląda następująco..

Zatem palę w piecu, średnia temperatura na kotle 60 stopni, temperatura zadana na pompce 55 wszystko pięknie działa.. Ale.. Gdy po paleniu pompka się wyłącza słychać w zbiorniku wyrównawczym jak bulgocze powietrze i to za każdym razem. Co się dzieje? 

Opublikowano (edytowane)

Sprecyzuj. W tytule mowa o bojlerze,dalej piszesz o naczynku. Potem że palisz w piecu, a podajesz temp na kotle. Na kotle 60° zadana na pompce 55° jak się wyłączy pompka bulgocze w naczynku. Trudno to zrozumieć.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

W skrócie po prostu przy każdym wyłączeniu pompki w naczyniu słychać bulgotanie, dodam, że w bojlerze też słychać podczas pracy pompki jakby woda przelewala się. 

Opublikowano

Dolej wody do obiegu

Odpowietrz uklad przy bojlerze, rok temu mialem to samo bulgoatala mi woda w obiegu cwu

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wrzuc fotki

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wystarczy że napisze gdzie jest pompka? Na zasilaniu czy powrocie oraz jak wysoko jest naczynie nad najwyżej położonym grzejnikiem.

Opublikowano

Za nisko naczynko, i chyba brak odpowietrzenia naczynka

Opublikowano (edytowane)

Za nisko naczynie, to fakt. Ale można obniżyć bojler. Można też dać pionowy z wężownicą, wtedy zasilanie jest dużo niżej. Ale to wszystko koszta.

Cała reszta to BOMBA z opóżnionym zapłonem  W miejscu, gdzie powinien być zawór bezpieczeństwa, wkręcony jest grzejnikowy odpowietrznik!!!

Niech nie przyjdzie Ci do głowy zamykać  zaworów przed i za pompą, których tam nie ma prawa być, jak i samej pompy oraz reszty. Rura do naczynia ma być bezpośrednio z kotła!! 

Jeśli bojler jest tak samo zabezpieczony jak kocioł, to nie chciałbym tam mieszkać.

.

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Jeśli masz tam odpowietrznik, to znaczy, że jest to połączone z komora wodną kotła. Tobie radzę dać tam zawór bezpieczeństwa a nie termometr.

Bojler owszem, ma zawór bezpieczeństwa ale nie ma zbiornika przeponowego. Z ZB będzie w końcu kapać, albo "rozprężysz" sobie obieg CW, odkręcając baterię.

Opublikowano

Jeśli mógłbyś pokazać jak takowy wygląda, to byłbym wdzięczny. 

Opublikowano

Tak z grubsza, ale nie wszystko do poprawki. Jak masz rodzinę to szybko to popraw 8a2527203875545a34a9926329f3f974.jpg

Opublikowano (edytowane)

Zawór bezpieczeństwa 1,5 bara  image.jpeg.2f09393bca32d40951beb3263bded74b.jpeg

Naczynie przeponowe CWU 12 l  

image.jpeg.671bad3172a3dacb41d58b5e9c6de520.jpegKolor nieistotny. Ważne: ciśnienie pracy, dopuszczenie do kontaktu z wodą pitną- atest PZH

PS: Uwaga do postu wyżej: położenie filtra i pompy to sprawy kosmetyczne.

Na rurze do naczynia nie ma prawa niczego być!! Ani zaworu, ani pompy, ani nawet filtra!!!

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

I obowizkowo0f1689c2c47bbae8ef677c9fb3d0ed0e.jpg

Opublikowano

Panowie, to daliście mi mega misję. Przy wykręcaniu tego zaworu na kotle muszę wodę z układu spuscic? Ja jestem zielony w tych tematach. 

Opublikowano

Takie ułożenia filtra według mnie utrudnia czyszczenie, położenie pompy w zasadzie w niczym nie przeszkadza,choć jak zalecają producenci "ma być wirnik w poziomie" . Tak wodę z układu musisz spuścić poniżej miejsca gdzie będziesz coś robil

• Lubię to 1
Opublikowano

Muszę spuscic czy po prostu zakręcić wodę w całym domu żeby nie było ciśnienia i zawory koło pieca? Jak myślicie? Teraz mnie nastraszyliscie, mam 70 stopni na piecu i ciągle zagadam czy wszystko jest ok.. 

Opublikowano

Przy prawidłowo zrobionej instalacji 70° na kotle to żaden problem,niektórzy dają taka temp jako zadaną na kotle. Uważają że wcale nie spali więcej opału a kocioł jest dogrzany i ma zapas. Faktycznie nie spali więcej , a przy niskich temp za oknem nawet się sprawdza sam tak robię gdy kocioł musi trochę dogrzać chatę.

Opublikowano
2 minuty temu, Zbyszko125 napisał:

Przy prawidłowo zrobionej instalacji 70° na kotle to żaden problem

U autora to problem, bo nie ma prawidłowo zrobionej instalacji.

Opublikowano

Czyli się zgadzamy ,nie chciałem go straszyć. Na wczoraj do przeróbki, bo inaczej będą problemy i nawet zagrożenie dla domowników. Już widziałem kocioł w kształcie banana po wybuchu, co prawda instalator nie poszedł siedzieć bo znajomy inwestora ale żona i dzieciak mocno ucierpiały.