extrim Opublikowano 30 Października 2019 #1 Opublikowano 30 Października 2019 Cześć. Czy ten kocioł wystarczy do domu jednorodzinnego 220 m2, podłogówka bez grzejników, w podłodze 20 cm styropian, dach 30 cm wełna, ściany 15 cm styro, okna 3 szybowe + grzanie CWU ? Cytuj
eliks Opublikowano 30 Października 2019 #2 Opublikowano 30 Października 2019 Z tego co piszesz oczywiście że wystarczy. Cytuj
sambor Opublikowano 30 Października 2019 #3 Opublikowano 30 Października 2019 Pompa pewnie nie wyrobi, ale to trzeba policzyć, ale kolega 'przyklepał" to bierz w ciemno. 1 Cytuj
gmaj22 Opublikowano 30 Października 2019 #4 Opublikowano 30 Października 2019 Tam jest bodajże pompa 7-metrowa, ale to przy minimalnym przepływie. Przy 1,5 m3/h pewnie będzie sporo mniejsze ciśnienie - za małe, żeby pokonać opory rozległej instalacji. Bez ołówka i kartki ani rusz... Cytuj
sambor Opublikowano 30 Października 2019 #5 Opublikowano 30 Października 2019 Z termetem jest jeszcze jeden problem, oni podają charakterystykę wydajności pompy jako samej - to przedruk z katalogu, a gdzie uwzględnienie strat w samym kotle. Ostatnio to przerabiałem , gdyż pompa z kotła była na styk w wymaganiami instalacji i d..a , trzeba było dawać sprzęgło i dodatkową pompę! Wg mnie to na samym kotle jest jak nic spadek ciśnienia o jakieś 1m przy wydatku 1m3 czyli ciśnienie dyspozycyjne spada z 6m na 5m sł w., to sporo. A i tak ten kocioł to jedna z lepszych opcji do bezpośredniego zasilania podłogówki. Cytuj
eliks Opublikowano 30 Października 2019 #6 Opublikowano 30 Października 2019 Autor tematu zasugerował wielkość kotła do powierzchni domu o danych parametrach i tego tyczyło moje "przyklepanie". Pytanie było "Czy ten kocioł wystarczy". Instalacja swoją drogą. Cytuj
extrim Opublikowano 31 Października 2019 Autor #7 Opublikowano 31 Października 2019 fajnie że rozwinął się temat, z tego co piszecie jest dylemat czy automatyka sama obsłuży cała instalację, jakie dane były by potrzebne aby to policzyć ? Cytuj
sambor Opublikowano 31 Października 2019 #8 Opublikowano 31 Października 2019 Tu nie o automatykę idzie , tylko czy pompa zapewni prawidłowe działanie tej instalacji. Potrzeba danych z projektu podłogówki wraz ze średnicami i długościami rur zasilających, inaczej to sobie możemy gdybać. najlepiej daj rys instalacji z potrzebnymi danymi lub dane z projektu, którego pewnie nie masz. Cytuj
tommyp2 Opublikowano 4 Listopada 2019 #9 Opublikowano 4 Listopada 2019 Witam, chciałbym się podpiąć do tematu. Czy ten kocioł posiada sterownie "pogodowe" temp. C.O. dla podłogówki, bo czytając instrukcje widziałem, że krzywa zaczyna się od 38 st. dla +10 st. na zew, czyli jak dla grzejników. Czy dla podłogi da się ją obniżyć, np. do 27 st., ktoś ma doświadczenie z tym kotłem? Cytuj
sambor Opublikowano 4 Listopada 2019 #10 Opublikowano 4 Listopada 2019 Tam trzeba zmienić zakres grzania powinno być o tym w instrukcji, w okolicach rys krzywej pogodowej Cytuj
tommyp2 Opublikowano 4 Listopada 2019 #11 Opublikowano 4 Listopada 2019 Właśnie przeczytałem instrukcję i nigdzie nie widzę, aby krzywą grzewczą można była przesunąć o jakąś wartość? Cytuj
robinet Opublikowano 4 Listopada 2019 #12 Opublikowano 4 Listopada 2019 42 minuty temu, tommyp2 napisał: Właśnie przeczytałem instrukcję i nigdzie nie widzę, aby krzywą grzewczą można była przesunąć o jakąś wartość? Koniec strony 8: 2.4.2. Regulacja temperatury zalena od temperatury zewnetrznej Opisane wszystko jak byk. Cytuj
colander Opublikowano 4 Listopada 2019 #13 Opublikowano 4 Listopada 2019 Zalecają regulację przez parametr p22 ale nie piszą jak go odnaleźć.Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj
tommyp2 Opublikowano 4 Listopada 2019 #14 Opublikowano 4 Listopada 2019 12 minut temu, robinet napisał: Koniec strony 8: 2.4.2. Regulacja temperatury zalena od temperatury zewnetrznej Opisane wszystko jak byk. Są opisane krzywe, ale one zaczynają się od 40 st. a ja do podłogówki potrzebuje na start ok. 26-27. Cytuj
robinet Opublikowano 4 Listopada 2019 #15 Opublikowano 4 Listopada 2019 2 minuty temu, tommyp2 napisał: Są opisane krzywe, ale one zaczynają się od 40 st. a ja do podłogówki potrzebuje na start ok. 26-27. A ja widzę że od 25stC. Tam są dwa wykresy; grzejniki i podłogówka Cytuj
tommyp2 Opublikowano 4 Listopada 2019 #16 Opublikowano 4 Listopada 2019 Możesz załączyć, bo ja mam chyba jakąś złą instrukcję. Cytuj
robinet Opublikowano 4 Listopada 2019 #17 Opublikowano 4 Listopada 2019 https://www.termet.com.pl/pl/produkt/ecocondens-gold-plus/63 Cytuj
tommyp2 Opublikowano 4 Listopada 2019 #18 Opublikowano 4 Listopada 2019 (edytowane) Ok, już znalazłem, dzięki za info. P 22 odpowiada za przesuwanie krzywej grzewczej? Edytowane 4 Listopada 2019 przez tommyp2 Cytuj
teres Opublikowano 9 Listopada 2019 #20 Opublikowano 9 Listopada 2019 Zmień parametr P 08 na 01, zmienisz typ ogrzewania na podłogowe i cały zakres temperatur. Cytuj
inwestor2 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 #21 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 W dniu 30.10.2019 o 17:38, sambor napisał: Z termetem jest jeszcze jeden problem, oni podają charakterystykę wydajności pompy jako samej - to przedruk z katalogu, a gdzie uwzględnienie strat w samym kotle. Ostatnio to przerabiałem , gdyż pompa z kotła była na styk w wymaganiami instalacji i d..a , trzeba było dawać sprzęgło i dodatkową pompę! Wg mnie to na samym kotle jest jak nic spadek ciśnienia o jakieś 1m przy wydatku 1m3 czyli ciśnienie dyspozycyjne spada z 6m na 5m sł w., to sporo. A i tak ten kocioł to jedna z lepszych opcji do bezpośredniego zasilania podłogówki. Jeżeli przy przepływie 1m3 spadek ciśnienia na kotle jest 1m to przy przepływie w instalacji powiedzmy 1,7m3 należy się spodziewać spadku 1,7m ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi