Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Krzywa grzewcza, sterownie pogodowe i pokojowe.

Palaris

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jasne za kilka chwil uzupełnię. 

Zastanawia mnie jeszcze tylko czemu jak po 13:00 wyszedł poza histerezę panelu pokojowego na 22.88 to stopniowo spadał i od 14:30 trzyma 22.7

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem co masz na mysli. Daj wykres z tego czasu bez temp kotla, powrotu i trybu pracy. Bedzie widac dokladniej

Opublikowano

Niestety nie za wiele widać, więc temperaturę w pomieszczeniu opiszę. Od rana przez większość czasu temperatura w pomieszczeniu 22.88 z chwilowym wzrostem do 22.95. O 14:00 22.81,  14:50 22.75, 15:13 22.73, 15:37 22.70, 16:06 22.75 i od 16:50 22.69

1633817976_CTFPNB0P32D9K10DG0280_2019-10-2907_53_2019-10-2918_53.thumb.png.50a1458a67e6b2200b4d86cbd4ce0555.png

Opublikowano

Ale to jest calkiem ok. 0,26° roznicy. Nie ma mozliwosci utrzymania idealnie prostej linii. Wpadnie ci kilka osob na impreze do domu i temperatura juz wzrasta o 0,5° :) Powaznie.

Opublikowano

Tak też przypuszczałem, ale wolałem dopytać. Teraz zacznę testy z histerezą. Zobaczę co z tego wyjdzie.

Wielkie dzięki cezar76robin60Benton661. I oczywiście największe podziękowania dla Visitor1230

Opublikowano

Oj tam. Musimy sobie pomagac. W kupie sila:) Wrzuc jakies wykresy pozniej, po zmianach.

Opublikowano

Oczywiście podzielę się efektami swoich kombinacji.

Opublikowano
11 godzin temu, Palaris napisał:

Wrzucam wykres z pracy kotła od wczoraj od 22:00 do dzisiaj do 16:00.

CTFPNB0P32D9K10DG0280_2019-10-28 22_06_2019-10-29 16_31.png

CTFPNB0P32D9K10DG0280_2019-10-28 22_06_2019-10-29 16_31.csv 10 kB · 5 pobrań

To powiedzcie ile w ciągu tych 18 godzin kocioł pracował a ile godzin był w postoju.

Dobrze rozumiem,ze było siedem rozpaleń i siedem postojów?

Opublikowano

Zielone pole- postój palnika, niebieskie - praca. Czyli dobrze myślisz :-):-)

A kolega @g69 jeszcze Econeta sobie nie sprawił? Taki niepełny wykres to jedna z wielu przydatnych funkcji

Opublikowano

Ale ile godzin palnik pracował a ile godzin był w postoju to mnie z tych podziałek już trudno odczytać.Chyba,że w tym Econecie jest gdzie indziej ta informacja.

Opublikowano

Jak najedziesz myszką albo klikniesz palcem na telefonie w pole albo parametr jaki Cię interesuje, masz pełne info (konkretna godzina z dokładnością co do sekundy, albo dokładna wartość parametru)

Opublikowano

Zauwazyliscie na wykresie Kolegi @Palaris ze w nocy postoje sa krotsze a w dzien dluzsze? Logiczne bo w nocy jest chlodniej a w dzien cieplej i pogodowka daje odpowiednio wyzsza i nizsza temp. I teraz wbijcie sobie harmonogram obnizenia nocnego. Calkowicie nielogiczne, ze mniej grzejemy wtedy kiedy jest zimniej. Dlatego stala temperatura cala dobe przy plynnej dystrybucji przez mieszacz daje stabilna prace kotla.

Do tego regulacja proporcjonalna od sterownika przezuca na obieg tzw. uzyski bytowe.

Wykres z ostatnich 30 godz, Moja Frau wczoraj robila jakies gotowania, jakies sloiki itd. Mam niewielka powierzchnie to w calym kwadracie zrobilo sie cieplej i widac linie mieszacza jakj reaguje. Czyli obniza temp na obiegu. od godz. ok 17. Druga rzecz jaka zauwazycie na wykresie to temp bufora. Mam tam wpieta grzalke z PV. I praktycznie od 8 ej do 14 mialem grzanie za free. A bufor mam niewielki bo tylko 300L.

1111UZYSKI.JPG

Opublikowano

No,no, ten bufor z grzałkami od PV u Ciebie robi robotę :) Żona gotująca słoiki też :)

A u mnie dzisiaj -3 stopnie nad ranem...Pogodówka puściła na grzejniki 40 stopni

Opublikowano

Zrzut ekranu (10).png

Opublikowano

@g69, tak wygląda przykładowy  zrzut z telefonu, z okresem czasowym  który Cię interesował. Trochę mniej przejrzyste niż na kompie, ale wszystko można podejrzeć

LongScreenshot_2019-10-30-08-14-24.png

Opublikowano

A robi np.podsumowanie dobowe?Pokaże,że np.w ciągu ostatniej doby palnik pracował 8 godzin a reszta to postój.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam . Pytanie do kolegi Palaris . Na jakich ustawieniach pracuje kociołek ? które zalecenia lepsze ? jakie spalanie ? ile na dobę ?  , ile rozpaleń  ? . Zadowolenie ? . 

Mój opis instalacji w stopce . Jakieś sugestie za strony kolegów . Przy okazji raz jeszcze dzięki dla Robin60  Jesteś moim Guru .  Jest Ok  i na razie nie zamierzam nic zmieniać , jedyne co mnie ciekawi to  jak zrobi się zimniej to zostawić wyłączenie pompy od termostatu na Nie  . Na ta chwilę . u  mnie zadana 65 , hist. 10 , moc max. FL 70 % , max moc kotła 12 kw , min 6 kw . zad miesz 47 ,  term pokojowy miesz. 0 , współ. temp pokojowej 0 . termostat kotła EcosterT1, funkcja termostatu wyłącz wszystko , Mieszacz obsługa włącone CO , wybór termostau Eco sterT1 , wyłączenie pompy od termostatu na Tak ,  nieczułość mieszacza 2 . Ust CO i CWU  temp. zał. CO 45 . Jeśli macie czas i chęci to proszę o komentarz . jakieś rady , zalecenia . Tylko nic w stylu zawór 4 D jest do d. itp.  Mam to co mam i na razie nie będę zmieniał , nawet nie mogę . ( czyste pow. ) . Dzięki ,  pozdrawiam . 

Opublikowano

Jeśli chcesz, żeby @Palaris tu zajrzał, to musisz go "wyróżnić" małpą  :)

Opublikowano

Dzięki , przyznam się że nie wiedziałem jak to działa.  Post wyżej dla @Palaris , @Visitor1230 , @Benton661 , @g69 i innych zainteresowanych .

Gość Visitor1230
Opublikowano

@tom378 masz w inst grawitacyjnej grzejniki Alu. Pytanie po co w wielkopojemnosciowym obiegu malopojemnosciowe grzejniki. Moim zdaniem powinieneś utrzymać stała prace pompki. Po co na obieg aż 47 stopni. Moim zdaniem zdecydowanie za wysoko.  Mam podobne warunki i w tej chwili u mnie daje 37. To tak dla orientacji. Zalacznpogodowke i niech ona ustala temp na grzejniki. Krzywa grzewcza na początek 0,9. Przy takiej instalacji współczynnik temp pokojowej ustaw na 20\30. I poobserwuj kilka dni jak się to wszystko zachowuje. 

nieczylosc mieszacza ustaw na max 1 stopień. Jak z wszystko dokładniej sobie dosterujesz możesz zejść nawet do 0,5 stopnia. Ustaw najmniejsza możliwa histereze na ecosterze. Na początek 0,2.

Opublikowano

Wielkopojemnosciowy obieg to chyba za duzo powiedziane w kotle jest raptem nie cale 50 l .Powiedz czy dobrze zrozumiałem. Wył.pompy od termostatu na NIE. Zadana mieszacza  37 . Załącz pogodowe . Ale kotła ? czy mieszacza ? ( wczesniej byla mowa ze przy takiej malej pojemnosci kotla sterowanie pogodowe kotla to porazka ) Czy dobrze zrozumialem że chodzi o właczenie pogodowe mieszacza i te 0.9 to dla mieszacza ? A na kotle zostawic zadaną 65 ? I co z Funkcją termostatu ?  wyłącz palnik ? czy wylacz pompę ? czy wylacz wszystko .

Wybacz ale jestem laikiem  w temacie .

Gość Visitor1230
Opublikowano

Jeżeli załączasz pogodowke to zadana mieszacza nie jest brana pod uwagę. Zadana kotła z histereza możesz zostawić. Chzpyba ze przyjdą tęgie mrozy to kocił może odpalać się prz za niskiej już temp w stosunku do tego co wyliczy pogodowka. Pogodowki kotła nie załączaj. Tylko mieszacza. Niech pokojowy wyłącza tylko palnik.

Opublikowano

Powiedz mi dlaczego przy tych ustawieniach co mam do tej pory. Mimo zadanej 65 . Raz dobija do 70 / 71 a innym razem tylko do 59/60 .  Albo sytuacja jak wczoraj - zadana na term. pokojowym 27  dobilo do 28  a nawet krotko 29 i potem zanim zeszło  o Hist .  0.2  z tych   27  to temp. na kotle spadła na 36 .  I co wtedy z kotłem,  gdzie tu prawidłowy powrót.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.