Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja bufor+grzałki+kocioł+grzejniki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem w trakcie podłączania instalacji kocioł na paliwo stałe plus bufor (grzałki elektryczne awaryjnie lub w taryfie nocnej, może kiedyś będą jeszcze panele) do tego grzejniki (niestety) i kompletuje potrzebne elementy. Bufor z kotłem podłącze z wykorzystaniem laddomatu, powinno być dobrze. Wydaje mi się że zawór esbe VTC 511 plus dobra pompka, zawory, termometry nie wychodzi wiele taniej od laddomatu 

Pytanie dotyczy w jaki sposób obniżyć temp na grzejniki gdy w buforze będzie np 80stopni?

Zawór 3-drozny z siłownikiem i i sterownik pogodowy?

Czy podobnej funkcji a taniej nie spełni zawór termostatyczny np 55-60 stopni i sterownik pokojowy załączający pompkę gdyby było za gorąco lub za zimno?

Czy są zawory mieszające termostatyczne z możliwością regulacji temp wody wychodzącej? Wtedy mógłbym też obniżyć lub podnieść temp wychodząca w zależności od temp zewnętrznej.

Dziękuję za pomoc

Opublikowano

Obie opcje moga byc, czyli i 3d termostatyczny ze stala nastawa lub 3d z silownikiem  + pogodowka. Ta druga opcja o tyle lepsza ze zmniejsza straty na drodze do grzejnikow i powinna stabilizowac prace termostatow na grzejnikach. 

W obu przypadkach nie rezygnowalbym z termostatow grzejnikowych i probowal zastapiv jednym pokojowym.

Opublikowano

Ja u siebie na wyjściu z bufora zastosowałem zawór 3d z ręcznym nastawem temp. Od 45,do 65st. 

Na grzejnikach zawory termostatyczne, a napędza to pompa grundfos z autoupdate

Jest to prosta instalacja, działa już tak u mnie czwarty sezon i jestem z niej zadowolony. Pompa po ustabilizowaniu tem w budynku chodzi na 3-4 Watach non stop. W pomieszczeniach w zależności od upodobań temp ustawiona na 22-23 st.. 

Opublikowano (edytowane)

Zaciapa Możesz mi napisać jaki dokładnie zawór zastosowałeś ponieważ najbardziej skłaniam się też ku takiemu rozwiązaniu a na wszystkich zaworach tego typu pisze że jest do zastosowania w instalacjach CWU. Mam zamontowane termostaty na wszystkich grzejnikach poza grzejnikiem w garażu pompę posiadam taką samą jak ty a sterownik pokojowy chciałem zastosować w celu obniżenia temperatury w godzinach nocnych ponieważ lepiej mi się śpi gdy w pomieszczeniu jest chłodniej a dzięki niemu może nie musiałbym obniżać temperatury na każdym z grzejników z osobna

Edytowane przez bobi16
Opublikowano

Nie pamiętam dokładnie modelu jaki mam, a nie ma mnie narazie w domu, ale podejrzewam, że coś takiego https://allegro.pl/oferta/esbe-zawor-termostatyczny-mieszajacy-1-35-60-vta-6598301675?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Opublikowano (edytowane)

U mnie zawór vtc511(55*) + pompa elektroniczna. Zależało mi, żeby działało ładowanie grawitacyjne (kocioł - bufor), bo zimą zdarzały się zaniki prądu, a że nieraz piec chodzi na stałej szczelinie, to bez problemu idzie wszystko bezproblemowo 

Edytowane przez zaciapa
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi wiem już chyba wszystko co potrzebuje żeby zrobić zakupy. Może jeszcze będę i coś pytał ale to już w trakcie montażu.

Kocioł z buforem podłącze jednak przez laddomat a bufor z grzejnikami tak jak ty Zaciapa lub bardzo podobnie

Opublikowano

Coś, to pytaj śmiało, tam gdzie moja wiedza będzie sięgać, to podpowiem.. :)