tomasi Opublikowano 6 Października 2019 #1 Opublikowano 6 Października 2019 Hej, nie ukrywam, że jestem laikiem. Wcześniej mieszkałem w bloku i nie miałem w ogóle styczności z ogrzewaniem. Mam kocioł gazowy FGB 28 marki Wolf. Jest w nim ciśnienie 1.2 bar, z tego co wiem, powinno być około 1,5. W jaki sposób mogę podnieść ciśnienie? Na dole kotła nie widzę nic do napełniania. Przesyłam kilka obrazów, w tym szkic z instrukcji. Oprócz tego, mam pytanie co do zasialania podłogówki- u mnie podłogówka nie jest podstawowym źródłem ciepła, służy do komfortu w kuchni i w łazienkach. Główne ogrzewanie to piec nadmuchowy. W jaki sposób mam ustawić piec, by podłoga miała około 20-21 stopni? Czy ustalić po prostu na sztywno jakąś temperaturę podłogówki na kotle? Np 28-29 stopni? Cytuj
tomasi Opublikowano 7 Października 2019 Autor #3 Opublikowano 7 Października 2019 Dzięki. Dla potwierdzenia- chodzi o ten z oplotem stalowym? Jak długo trzeba czekać by ciśnienie się podwyższyło po otworzeniu zaworu? Rozumiem, że powinienem na ten czas wyłączyć zarówno ogrzewanie jak i cwu? Cytuj
Grzegorz203 Opublikowano 2 Stycznia 2022 #4 Opublikowano 2 Stycznia 2022 Witam. Piec gazowy wolf błąd 107 ktoś może wie co to znaczy nigdzie nie mogę znaleźć Cytuj
Viqud Opublikowano 2 Stycznia 2022 #5 Opublikowano 2 Stycznia 2022 Grzegorz203 w instrukcji kotla napewno znajdziesz. Cytuj
sambor Opublikowano 2 Stycznia 2022 #6 Opublikowano 2 Stycznia 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Grzegorz203 napisał: Piec gazowy wolf błąd 107 ktoś może wie co to znaczy nigdzie nie mogę znaleźć z instrukcji Cytat Urządzenie jest wyposażone w czujnik, który kontroluje ciśnienie robocze w obiegu grzewczym. Spadek ciśnienia poniżej wartości 0,8 bar powoduje pojawienie się na ekranie komunikatu ostrzegawczego. Spadek ciśnienia w instalacji poniżej wartości 0,5 bar powoduje wyłączenie palnika bez blokady urządzenia. Zwiększenie się ciśnienia powyżej wartości granicznej powoduje samoczynne uruchomienie kotła grzewczego. Urządzenie kontroluje przyrost ciśnienia w systemie przy każdorazowym włączeniu zasilania. Jeżeli po uruchomieniu pompy ciśnienie w systemie nie rośnie o minimum 150 mbar, urządzenie nie zostaje uruchamiane. Pojawia się blokująca urządzenie usterka o kodzie 107, tzn. urządzenie nie jest zalane wodą. czyli albo brak wody albo pompa szwankuje - I po problemie Edytowane 2 Stycznia 2022 przez sambor Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi