pavesi Opublikowano 13 Października 2019 Autor #26 Opublikowano 13 Października 2019 U mnie właśnie jest tak że jeżeli pojawi się ikonka informująca że już jest temperatura wtedy się otwiera. Nie mam wysokiej temperatury bo np 51 na piecu i ciągle zapiernicza piec. Może trzeba zaktualizować sterownik tylko nie wiem jak Panel wersja programu 15.06.16 ro Sas - 2 Zasilacz wersja programu 30.09 Sterowanie obiegiem c. O. Typ 1:2A 2:1A Hydraulik mi tłumaczył że u mnie nie wie dlaczego jest odwrotnie tzn Jak jest sam kaloryfer to nie ma temperatury w domu i na dogrzewac a jak pojawi się kwadracik to jest i nie powinien grzać dodał że na innych sterownikach jest odwrotnie. Może u mnie też tak powinno byc tylko coś źle podłączył. W sterowaniu obiegiem gdy zaznaczę cz. Pokojowy +cz. Zewnętrzny to pojawia się alarm działa tylko termostat.
kawczuk Opublikowano 13 Października 2019 #27 Opublikowano 13 Października 2019 Cz. Zew. + Cz. Pokojowy to musisz mieć czujnik dodatkowy na zewnątrz budynku podłączony do pieca. Ja taki posiadam i wszystko działa pod pogodowka i działa to tak jak ma być. A o jakim kwadraciku mówisz? Wysłane z mojego Hammer Energy przy użyciu Tapatalka
pavesi Opublikowano 13 Października 2019 Autor #28 Opublikowano 13 Października 2019 Proszę spojrzeć w kwadracie pomarańczowym po lewej stronie gdy mam w domu temperaturę powyżej zadanej na na sterowniku pojawia się kwadracik piec dostaje sygnał że jest temperatura a gdy mam niższą znika kwadracik jest kaloryfer tylko. Hydraulik tłumaczył że powinno być odwrotnie kwadracik jak nie ma temperatury może źle jest podłączone i on dostaje sygnał że ma grzać kaloryfery i dlatego się otwiera siłownik .? Ja nie wiem dlaczego hydraulik wybrał opcje termostat i nie podłączył czujnika zewnętrznego jeżeli jest to potrzebne i ma być wybrana opcja czy pokojowy plus cz. zewnętrzny to zadzwonię aby mi to poprawił . Proszę o komentarze w tej sprawie Jak widać strzałka w górę czyli cały czas się otwiera siłownik w domu zadałem 23 stopnie a mam już 26
kawczuk Opublikowano 13 Października 2019 #29 Opublikowano 13 Października 2019 Ja miałem u siebie w zestawie czujnik pokojowy i czujnik zewnętrzny. Podłączałem to sam bo moi hydraulicy nie wiedzieli co to jest. Zresztą wykonywałem poprawki w instalacji zgodnie z innym tematem w forum. Jeśli masz podłączony ten czujnik pokojowy z zestawu to ja bym tutaj szukał przyczyny bo to nie jest termostat. Podłącz czujnik zewnętrzny jeśli masz w zestawie. Prosta sprawa. Nie trzeba Ci nikogo. Kabel dwu żyłowy. Od strony północnej żeby się znajdował. W instrukcji jest opisane gdzie go trzeba podłączyć do pieca. Zmień w ustawieniach na czujnik pokojowy plus czujnik wewnętrzny. I po sprawie. Masz pogodówke.Wysłane z mojego Hammer Energy przy użyciu Tapatalka
pavesi Opublikowano 13 Października 2019 Autor #30 Opublikowano 13 Października 2019 Tylko nie wiem czy mam taki czujnik gdzieś dałem wszystkie rzeczy Hydraulikowi. Jest jakieś specjalne podłączenie tych czujników? Bo pokojowy mam do listwy zasilającej . Może ktoś mi zrobić zdjęcia jak to na wyglądać? Najlepiej to może jakiś adres do sklepu tego czujnika zewnętrznego.. Od razu bym kupił bo chyba nie mam nic Z tego co widziałem to mam czujnik temperatury podczepiony pod rurę czujnik pokazuje temperaturę ciepła jaka jest za pompka ci idzie na kaloryfery na zdjęciu wyżej to po lewej stronie 37st akurat było podczas zdjęcia Plus tech kupiony czujnik pokojowy podłączony przewodami do listwy zasilającej.
kawczuk Opublikowano 13 Października 2019 #31 Opublikowano 13 Października 2019 Czujnik pokojowy jak w załączniku. Czujnik zewnętrzny bardzo podobnie wygląda do tego. Podłącza się go jak na schemacie. C6 czujnik zewnętrzny obok czujnik pokojowy w zależności od obiegu C5 lub C7Wysłane z mojego Hammer Energy przy użyciu Tapatalka
krisgie Opublikowano 13 Października 2019 #32 Opublikowano 13 Października 2019 Czujniki kupisz w Recalart.
pavesi Opublikowano 13 Października 2019 Autor #33 Opublikowano 13 Października 2019 Dziękuję za zdjęcia Byłem w międzyczasie przy kotle okazuje się że mam czujnik zewnętrzny ale gdy otworzyłem listwę jeden kabelek był odczepiony zdjęcie pierwsze Podłączyłem kabelek w sterowniku gdy zmieniłem ustawienie na cz. pokojowy plus cz zewnętrzny pojawił się alarm patrz zdjęcie 2 - przeprszam za zdjęcie lampy nie włączyłem jak się powiększy to widać tekst. Gdy ustawiłem termostat + cz zewnętrzny pojawiła mi się temperatura dodatkowa z dworu i siłownik zaczął normalnie działać tzn zamknął się nie wiem czy to jakiś przypadek tylko i czasowe działanie poobserwuje ten stan . Przewód ze zdjęcia nr.1 brązowy i niebieski jest od techa st-292v3 regulator pokojowy - czyli mam podłączony pod C2 pokojowy regulator czemu więc nie działa mi opcja cz. pokojowy ? Może ja coś nie rozumiem
kawczuk Opublikowano 13 Października 2019 #34 Opublikowano 13 Października 2019 Być może to wina MultiFuna. Może nie obsługuje tego techa jako czujnika pokojowego. Spróbuj. Może będzie działało tak prawidlowoWysłane z mojego Hammer Energy przy użyciu Tapatalka
pavesi Opublikowano 13 Października 2019 Autor #35 Opublikowano 13 Października 2019 Niestety nie działa tzn w czujniku pokojowym podniosłem na 30 stopni powinien siłownik się otworzyć niestety w opcji termostat + cz zewnętrzny nie reaguje świeci tylko dioda zamykania . Jaki konkretnie masz model czego czujnika pokojowego to kupię go
robinet Opublikowano 13 Października 2019 #36 Opublikowano 13 Października 2019 Przecież regulator pokojowy masz ON/OFF, więc musisz to ustawić jako termostat+pogodówka.
krisgie Opublikowano 13 Października 2019 #37 Opublikowano 13 Października 2019 @pavesijak Ci się uda dodzwonić do Recalart to będą wiedzieć o jaki czujnik chodzi. W zwykłym sklepie możesz trafić albo nie, bo chodzi o konkretny element pomiarowy w czujniku który może być inny dla innych sterowników na rynku. Jak kupisz przypadkowo to zamiast 24C będzie pokazywał jakąś niedorzeczną wartość.
pavesi Opublikowano 13 Października 2019 Autor #38 Opublikowano 13 Października 2019 Ustawiłem tak - termostat + cz. zewnętrzny na tym ustawieniu mam siłownik cały czas się zamykający ( strzałka w dół ) bez znaczenia czy mam zimno w domu czy gorąco więc ustawienie nie jest prawidłowe . Wydaje mi się że regulator pokojowy czy czujnik pokojowy tech nie współpracuje prawidłowo z multifun Jak ktoś poda jakiś inny chętnie kupię i przetestuje Ja już tam dzwoniłem parę dni temu nikt nie odbiera może ktoś ma taki sterownik i jakiś regulator chętnie kupię na testy Swoją drogą pamiętam rok temu jak hydraulik jakiś miał sterownik pokojowy i mówił że jest zły kupił drugi coś cmoktał pewnie też zauważył że jest zły ale chyba sobie odpuścił temat myślał że jakoś to będzie
robinet Opublikowano 13 Października 2019 #39 Opublikowano 13 Października 2019 To odłącz przewody na listwie od tego regulatora pokojowego i spróbuj na zmianę zworką zbocznikować i rozłączyć wejście na czujnik. Zobaczysz czy działa na krótko.
pavesi Opublikowano 13 Października 2019 Autor #40 Opublikowano 13 Października 2019 Nie bardzo rozumiem jak to zrobić
kawczuk Opublikowano 13 Października 2019 #41 Opublikowano 13 Października 2019 Sprawdź jeszcze dokładnie czy gdzieś nie masz takiego. Może gdzieś leży nawet o tym nie wiesz. Ja dostałem te czujniki wraz z piecem w zestawie. Chyba nie dawali tego raz tak a raz nie. Aczkolwiek wszystko możliwe. Ja mam pokojowy taki jak na zdjęciu i działa dobrze. Zewnętrzny bardzo podobny z wygladu.Wysłane z mojego Hammer Energy przy użyciu Tapatalka
robinet Opublikowano 13 Października 2019 #42 Opublikowano 13 Października 2019 Wejście 50 i 51, tam masz podłączone przewody z pokoju
pavesi Opublikowano 13 Października 2019 Autor #43 Opublikowano 13 Października 2019 Nie miałem tego w zestawie możesz podać mi symbol swojego ? też masz multifun ?
pavesi Opublikowano 13 Października 2019 Autor #44 Opublikowano 13 Października 2019 1 minutę temu, robinet napisał: Wejście 50 i 51, tam masz podłączone przewody z pokoju Ja wiem o jakie przewody chodzi tylko nie wiem co mam z nimi zrobić spróbuj na zmianę zworką zbocznikować i rozłączyć wejście na czujnik.
robinet Opublikowano 13 Października 2019 #45 Opublikowano 13 Października 2019 Sprawdż czy jest reakcja, jak nic nie bedzie podłączone na tych wejściach i jak następnie zewrzesz je zworką/drucikiem
pavesi Opublikowano 13 Października 2019 Autor #46 Opublikowano 13 Października 2019 czyli wyjąć przewody i obserwować później kabelkiem jednym podłączyć w 50 i 51
robinet Opublikowano 13 Października 2019 #47 Opublikowano 13 Października 2019 Tak jest. Zobaczysz czy piec sie przełącza. pamietaj tez, że jak masz pogodówkę podłączoną to ustaw sobie krzywa pogodowa np. nr 5 lub 6
pavesi Opublikowano 13 Października 2019 Autor #48 Opublikowano 13 Października 2019 Pierwsze ustawiłem cz. Pokojowy + cz zewnętrzny po odłączeniu przewodów pojawił się domek z temperaturą po chwili znikł i włączył się alarm podłączyłem zworke domek znowu się pojawił i po chwili znikł pojawił się alarm. Przełączylem na termostat plus cz. Zewnętrzny. Siłownik się domknal dioda zgasla teraz troszkę się otworzył dioda zgasla czyli działa. Reasumując czujnik jest do wymiany tak? Możesz mi podpowiedzieć o co chodzi z tą krzywą pogodowa? Ta zworke wyjąć?
robinet Opublikowano 13 Października 2019 #49 Opublikowano 13 Października 2019 1. W czujniku, który masz w pokoju masz 3 styki, przynajmniej tak powinno być. Możesz podłączyć 2 przewody na dwa sposoby. Czyli albo jak jest temperatura powyżej zadanej to styki są zwarte lub drugie podłączenie że styki są rozwarte. 2. Krzywa pogodowa im wyższa tym wyższa temperatura będzie na kotle. Im zimniej na zewnątrz tym wyższa temperatura zadana. Jak krzywa będzie np. 1 to kocioł będzie pracował w niewielkim zakresie zmieniając swoją temperaturę.
robinet Opublikowano 13 Października 2019 #50 Opublikowano 13 Października 2019 Możesz ustawić pompę CO tak, że jak osiagnie temp zadaną w pomieszczeniu, to wyłączy ją. Masz tam 3 ustawienia: jak pamiętam to bez blokady, z blokadą - czyli ja wyłączy pod dogrzaniu, oraz w cyrkulacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.