Zbyszko125 Opublikowano 28 Września 2019 #26 Opublikowano 28 Września 2019 Fachura z papierami? A widziałeś te niby papiery? Sambor dobrze Ci radzi, a Ty jakbyś nie słuchał. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
marcin459 Opublikowano 28 Września 2019 Autor #27 Opublikowano 28 Września 2019 4 minuty temu, sambor napisał: Podłoga musi być wpięta między zaw 4-D a pompę od grzejników. Na tym rysunku zaznacz gdzie masz zaw zwrotne i gdzie wepniesz podłogę. Ok.zawory zwrotne są za każdą pompka zasilająca, zaznaczę i wrzucę południu po robicie. Muszę obadac to technicznie w kotłowni.
gmaj22 Opublikowano 28 Września 2019 #28 Opublikowano 28 Września 2019 Zrób tak, jak @sambor pisze, będzie dobrze. Jeśli dasz pompę kotłową z zaworem zwrotnym, nie musisz przerabiać powrotów ( poza przeniesieniem zaworu zwrotnego na powrót z podłogi). Do przerobienia masz tylko jedną rurkę. Jak są zawory termostatyczne na grzejnikach, to dałbym siłownik na 3D, a 4D ustawił ręcznie. Poniżej szkic, co zmienić: Daj zdjęcie rozdzielacza podłogówki - może da się ten ZZ wpiąć w powrót bez dużej ingerencji.
marcin459 Opublikowano 28 Września 2019 Autor #29 Opublikowano 28 Września 2019 17 minut temu, gmaj22 napisał: Panowie może jest mała nie jasność schemat pisałem w pośpiechu. Ale w rzeczywistości powrót z podlogowki idzie razem z powrotem grzejnikowym to zaworu 4D. ze schematu mozna odczytac ze powrot podlogiwki idzie bezposredni do kotła ale tak nie jest. Jakies sugestie?
Gość Trener40 Opublikowano 28 Września 2019 #30 Opublikowano 28 Września 2019 Marcin... Zrób zdjęcie instalacji w kotłowni i opisz rury która gdzie idzie. Będzie najprościej...
sambor Opublikowano 28 Września 2019 #31 Opublikowano 28 Września 2019 Powrót podłogówki od samego początku był narysowany dobrze i dlatego trzeba przeniść zasilanie podłogówki, zawory zwrotne za każdą pompą sąok, ale przy podłogówce i zaw 3-D dajemy ZZ za wpięciem podmieszania na 3-D. Tak jak zaznaczył kolega @gmaj22
marcin459 Opublikowano 28 Września 2019 Autor #32 Opublikowano 28 Września 2019 Ok dzięki za podpowiedzi dla pewności wrzucę zdjęcia kotłowni ok. Dzieki
gmaj22 Opublikowano 28 Września 2019 #33 Opublikowano 28 Września 2019 8 minut temu, sambor napisał: Powrót podłogówki od samego początku był narysowany dobrze Tak, ale dla pewności i rozwiania wątpliwości poprawiłem na szkicu "skrzyżowanie" powrotów:)
marcin459 Opublikowano 28 Września 2019 Autor #34 Opublikowano 28 Września 2019 Jeszcze dopytam po przecięciu zasilania podlogowki jak na postawionych schematach montaz pompy kotlowej będzie zbędny czy dla św. Spokoju zamontować też od razu?
sambor Opublikowano 28 Września 2019 #35 Opublikowano 28 Września 2019 Tak będzie dobrze, tylko pamiętaj o ZZ i o wypięciu zasilania podłogi.
marcin459 Opublikowano 28 Września 2019 Autor #36 Opublikowano 28 Września 2019 Ok dzięki to już wiem na czym stoję w razie czego to jeszcze dopytam was.
marcin459 Opublikowano 28 Września 2019 Autor #37 Opublikowano 28 Września 2019 Chodziło mi o przepieciu podlogowki bezposrednio z kotla na wpieciu za zaworem 4D. Przepraszam literówka z tel a pompa kotłowa nada konieczna po zmianie zasilania podlogowki?
gmaj22 Opublikowano 28 Września 2019 #38 Opublikowano 28 Września 2019 Jeśli ma wszystko banglać jak należy, to dodaj pompę kotłową z "towarzystwem", czyli filtrem, zaworem zwrotnym i regulacyjnym. Pompa najlepiej z płynną regulacją. Zrób raz a dobrze i zapomnij o problemach z instalacją. Pozostanie jedynie sprawdzenie ustawień i ewentualnie regulacji 4D i 3D.
marcin459 Opublikowano 29 Września 2019 Autor #39 Opublikowano 29 Września 2019 Witam mogę jeszcze dopytać czy zawór zwrotny w przypadku podlogowki musi być zamontowany na powrocie za podmieszaniem. Pytam czy to konieczne bo w tej chwili ZZ mam na zasilaniu zaraz za pomką a przełożenie go na powrocie do zrobienia ale kłopotliwe przez kiepskie dojście...
eliks Opublikowano 29 Września 2019 #40 Opublikowano 29 Września 2019 Przepraszam, ale skopiuje tutaj bo bez odzewu: Panowie, pozwólcie że tu się dołączę. Potrzebuje schematu montażu zaworu 4d + krótki obieg z pompą kotłową. Kocioł na groszek, same kaloryfery, bez CWU, układ zamknięty. Wujek google znajduje kilka, ale to forum pokazuje że nie wszystko jest prawidłowe, dlatego proszę o pomoc tutaj.
mironw Opublikowano 29 Września 2019 #41 Opublikowano 29 Września 2019 Witam jak pisał @sambor i @gmaj22 musi być zawór zwrotny za podłogówką a nie za pompą podłogową bo dalej będziesz miał problem
sambor Opublikowano 29 Września 2019 #42 Opublikowano 29 Września 2019 1 godzinę temu, eliks napisał: Przepraszam, ale skopiuje tutaj bo bez odzewu: Panowie, pozwólcie że tu się dołączę. Potrzebuje schematu montażu zaworu 4d + krótki obieg z pompą kotłową. Kocioł na groszek, same kaloryfery, bez CWU, układ zamknięty. Wujek google znajduje kilka, ale to forum pokazuje że nie wszystko jest prawidłowe, dlatego proszę o pomoc tutaj. Poniżej schemat z grzaniem tylko CO, ale brak układu schładzania - zależnie od metody np DBv-1 lub coś innego Na samym kotle lub na wyjściu z niego obowiązkowo manometr i zaw bezpieczeństwa oraz układ schładzający kocioł.
marcin459 Opublikowano 30 Września 2019 Autor #43 Opublikowano 30 Września 2019 A powiedzie czy po założeniu ZZ na powrocie podłogówki jak na schematach konieczny jest również demontaż ZZ który mam obecnie za pompą zasilającą jest to konieczne? ponieważ kiepsko z miejscem...
mironw Opublikowano 30 Września 2019 #44 Opublikowano 30 Września 2019 zawsze to mniejsze opory dla pompy która i tak cały czas powinna pracować , możesz usunąć tylko środek aby dużo nie przerabiać.
sambor Opublikowano 30 Września 2019 #45 Opublikowano 30 Września 2019 Przy podłogówce ZZ na powrocie jest niezbędny, a za samą pompą to kwiatek przy kożuchu- nie daje nic oprócz trochę większych oporów przepływu.
szymm2 Opublikowano 2 Października 2019 #46 Opublikowano 2 Października 2019 Witam Czy mógłby ktoś spojrzeć na moją instalacje, również i u mnie jest zimny powrót do pieca i zastanawiam się nad zainstalowanie pompy kotlowej
marcin459 Opublikowano 4 Października 2019 Autor #47 Opublikowano 4 Października 2019 Hej powiedzcie jeszcze gdy przepne zasilanie podłogowej jak na schemacie gmaj22 to zostaje mi miejsce z którego mogę zrobic mały obieg z pompa kotłowa jak na schemacie niżej. Ale czy bedzie to poprawne czy zostać na montażu pompy kotłowej na powrocie z 4D oczywiście przeniosą zasilanie podłogówki oraz ZZ jak na schematach wcześniej.
marcin459 Opublikowano 4 Października 2019 Autor #49 Opublikowano 4 Października 2019 10 minut temu, sambor napisał: To zły pomysł. A co sugerujesz? Jak mozna to poprawić czy nie kombinować tylko pompa w powrót 4D i po sprawie.
sambor Opublikowano 4 Października 2019 #50 Opublikowano 4 Października 2019 Ja już ci nic nie doradza, sugeruję - ty po prostu wiesz najlepiej! Z resztą już wszystko było napisane a ty co robisz sobie z nas jajka!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.