Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa Kotłowa

marcin459

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fachura z papierami? A widziałeś te niby papiery? Sambor dobrze Ci radzi, a Ty jakbyś nie słuchał.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
4 minuty temu, sambor napisał:

Podłoga musi być wpięta między zaw 4-D a pompę od grzejników.

Na tym rysunku zaznacz gdzie masz zaw zwrotne i gdzie wepniesz podłogę.

Ok.zawory zwrotne są za każdą pompka zasilająca,  zaznaczę i wrzucę południu po robicie. Muszę obadac to technicznie w kotłowni.

Opublikowano

Zrób tak, jak @sambor pisze, będzie dobrze. Jeśli dasz pompę kotłową z zaworem zwrotnym, nie musisz przerabiać powrotów ( poza przeniesieniem zaworu zwrotnego na powrót z podłogi). Do przerobienia masz tylko jedną rurkę.

Jak są zawory termostatyczne na grzejnikach, to dałbym siłownik na 3D, a 4D ustawił ręcznie.

Poniżej  szkic, co zmienić:

455857119_przerbka.png.c9876ea2df1f3502a8ddd5f36fbdd220.png

Daj zdjęcie rozdzielacza podłogówki - może da się ten ZZ wpiąć w powrót bez dużej ingerencji.

Opublikowano
17 minut temu, gmaj22 napisał:

Panowie może jest mała  nie jasność  schemat pisałem w pośpiechu. Ale w rzeczywistości powrót z podlogowki idzie razem z powrotem grzejnikowym to zaworu 4D. ze schematu mozna odczytac ze powrot podlogiwki idzie bezposredni do kotła  ale tak nie jest. Jakies sugestie?

Opublikowano

Marcin... Zrób zdjęcie instalacji w kotłowni i opisz rury która gdzie idzie. Będzie najprościej... 

Opublikowano

Powrót podłogówki od samego początku był narysowany dobrze i dlatego trzeba przeniść zasilanie podłogówki, zawory zwrotne za każdą pompą sąok, ale przy  podłogówce i zaw 3-D dajemy ZZ za wpięciem podmieszania  na 3-D.

Tak jak zaznaczył kolega @gmaj22

Opublikowano
8 minut temu, sambor napisał:

Powrót podłogówki od samego początku był narysowany dobrze

Tak, ale dla pewności i rozwiania wątpliwości poprawiłem na szkicu "skrzyżowanie"  powrotów:)

Opublikowano

Chodziło  mi o przepieciu podlogowki bezposrednio z kotla na  wpieciu za zaworem 4D. Przepraszam literówka z tel a pompa kotłowa nada konieczna  po zmianie zasilania podlogowki?

Opublikowano

Jeśli ma wszystko banglać jak należy, to dodaj pompę kotłową z "towarzystwem", czyli filtrem, zaworem zwrotnym i regulacyjnym. Pompa najlepiej z płynną regulacją.  Zrób raz a dobrze i zapomnij o problemach z instalacją. Pozostanie jedynie sprawdzenie ustawień i ewentualnie regulacji 4D i 3D.

Opublikowano

Witam mogę jeszcze dopytać  czy zawór zwrotny w przypadku podlogowki musi być zamontowany na powrocie za podmieszaniem. Pytam czy to konieczne bo w tej chwili ZZ  mam na zasilaniu zaraz za pomką a przełożenie go  na powrocie do zrobienia ale kłopotliwe przez kiepskie dojście...

Opublikowano

Przepraszam, ale skopiuje tutaj bo bez odzewu:

Panowie, pozwólcie że tu się dołączę. Potrzebuje schematu montażu zaworu 4d + krótki obieg z pompą kotłową. Kocioł na groszek, same kaloryfery, bez CWU, układ zamknięty.

Wujek google znajduje kilka, ale to forum pokazuje że nie wszystko jest prawidłowe, dlatego proszę o pomoc tutaj.

Opublikowano

Witam jak pisał @sambor i @gmaj22 musi być zawór zwrotny za podłogówką a nie za pompą podłogową bo dalej będziesz miał problem

Opublikowano
1 godzinę temu, eliks napisał:

Przepraszam, ale skopiuje tutaj bo bez odzewu:

Panowie, pozwólcie że tu się dołączę. Potrzebuje schematu montażu zaworu 4d + krótki obieg z pompą kotłową. Kocioł na groszek, same kaloryfery, bez CWU, układ zamknięty.

Wujek google znajduje kilka, ale to forum pokazuje że nie wszystko jest prawidłowe, dlatego proszę o pomoc tutaj.

Poniżej schemat z grzaniem tylko CO, ale brak układu schładzania - zależnie od metody np DBv-1 lub coś innego

Na samym kotle lub na wyjściu z niego obowiązkowo manometr i zaw bezpieczeństwa oraz układ schładzający kocioł.

zaw 4-D jeden obieg (3).jpg

zaw 4-D jeden obieg (3).jpg

Opublikowano

A powiedzie czy po założeniu ZZ na powrocie podłogówki jak na schematach konieczny jest również demontaż ZZ który mam obecnie za pompą zasilającą jest to konieczne? ponieważ kiepsko z miejscem...

Opublikowano

zawsze to mniejsze opory dla pompy która i tak cały czas powinna pracować , możesz usunąć tylko środek aby dużo nie przerabiać.

Opublikowano

Hej powiedzcie jeszcze gdy przepne zasilanie podłogowej jak na schemacie gmaj22 to zostaje mi miejsce z którego mogę zrobic mały obieg z pompa kotłowa jak na schemacie niżej. Ale czy bedzie to poprawne czy zostać na montażu pompy kotłowej na powrocie z 4D oczywiście przeniosą zasilanie podłogówki oraz ZZ jak na schematach wcześniej.

image.thumb.jpg.d6efa667193855d0be74d6c57190595a.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.