Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa Kotłowa

marcin459

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Proszę o fachową pomoc mianowicie posiadam kociał na ekogroszek ogrzewanie grzejniki, podłogowa i cwu. Grzejniki  z zaworem 4drogowym i siłownik, podlogowka zawor 3drogowy bez słownika. W domu termostat który pilnuje  temp. W domu. Problem mój to zimny  powrót gdy chodzi podłogowa z grzejnikami to powrót w granicach 35 stopni. Mam możliwość w sterowniki ochronę powrotu ale średni to działa jak powrót zimny to 4drogowy się przemyka i powrot rosnie ale spada na grzeniki i tak w kolko. Mam pomysl aby zalozyc pompe kotlowa na powrocie z zaworu 4drogowego do kotla. Jak to sie sprawdzi i czy to dobra idea? Prosze o info co reszta na to. Dzieki 

Opublikowano

Powrót do kotła z zaworu 4D be pompy? Niby jak i co ma chronić ten powrót? Na powrocie koniecznie musi być pompa, o ile przekrój rur i samego zaworu 4D pozwalają na samoczynna grawitację. Czy masz CWU podpięte pod kocioł? Jeśli tak spróbuj wymusić ochronę powrotu przez CWU. Powinno pomóc. W Twoim wypadku skacze temp na powrót i mocno kręci zaworem .

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Sterownik Recalart Muftifun . Tak mam CWU ale wówczas wodę nagrzewa mi do temp.rownej na kotle a chciałbym ja regulować raz mniej raz więcej. Teraz pompy kotlowej  nie mam ale pytanie czy jak ja założę  na powrocie co idzie z 4drogowego do kotka spełni to zadanie???powrót będzie cieplejsze chociaż te 45

Opublikowano

Poczytaj nieco ma temat pompy obiegu kotłowego, a dowiesz się że montaż jej to lekarstwo na bolączki zimnego powrotu i "huśtania" kotłem i obowiazkowo silownik na zawór 4 D i wskazane czymś to sterować np pogodowką i/lub termostatem pokojowym ale nie zasadzie grzej/nie grzej tylko grzej mocniej/ grzej słabiej.

Opublikowano

Właśnie w tej chwili Tak mam termostat w pokoju daje sygnał pompki chodzą, dom nagrzeje to termostat-sygnał -pompki stop. 4drogowy mam z słownikiem. Temat pompy kotlowej wałkuje od miesiecy tylko nie wiem czy mogę ja zamontować na powrocie z 4drogowego czy na osobnej rurce zasilanie -powrót  kotła. Nie ukrywam że na powrocie z 4drogowego bylo by szybciej prosciej itp. tylko czy spelni zadanie jedna pompka na powrocie z 4drogowego na zasilanie grzejnikow druga pomka (nie pogryza sie???)...

Opublikowano

Jak pokojówka daje sygnał dla pompy grzejnikowej "stop", to z pewnością siłownik zamyka mieszacz 4D i zimny powrót z podłogówki wali do kotła.

Najlepiej będzie, jak narysujesz schemat podłączeń,  a jeszcze lepiej zdjęcia połączeń kotła, przebiegu rur, pomp itp. Głównie chodzi o sposób połączenia obiegów 3D i 4D.

Opublikowano

Mam to podłączone razem jak termostat daje sygnał koniec grzania to wyłączają się obie pompki grzejników i podłogowa. Robiłem test gdy podłogowa w ogóle nie chodziła tylko grzały grzejniki to powrót był w granicach 45 ale gdy chodzą razem to podłogowa zalewa powrót zimna woda i do 40 nie dobija.przez to 4drogowy przymyka otwiera i tak w kolko. Myślę że jak doloze krotlowa na powrót z 4drogowego to wepchnie trochę gorącej wody w powrót ale czy dobrze myślę?

Opublikowano
13 minut temu, gmaj22 napisał:

Jak pokojówka daje sygnał dla pompy grzejnikowej "stop", to z pewnością siłownik zamyka mieszacz 4D i zimny powrót z podłogówki wali do kotła.

Jak zamknie to nic nie wraca z instalacji do kotła. Aktywny jest krótki obieg kotłowy.

Co nie zmienia faktu ze wyłączanie pompy CO (lub podłogowej) od termostatu to pomyłka.

Dołóż tą pompe i będzie lepiej, dużo lepiej - o ile coś jeszcze innego nie jest "spiepszone".

Opublikowano

Jak można sterować inaczej ogrzewaniem w domu by nie przegrzewał. Termostat fajną sprawą 8 programów z różnymi temperaturami w ciągu doby. Dzień inna noc inna itp. Tylko instalacja gdy stoi się wychładz później startuje i stąd te problemy zimnego powrotu Tak na chłopski rozum. Jest inna możliwość?

Opublikowano

Żeby podnieść szybko temperaturę (bez wchodzenia kotła w 100%)  potrzebny będzie zapas energii zgromadzony wcześniej w buforze. Niektórzy wykorzystują również zasobnik cwu i załączają cały czas pompe cwu - ciepły powrót i mini bufor. Wady: temperatura wody cwu zmienna i czesto za gorąca, brak możliwości sterowania tygodniowego. Po prostu jakaś tam opcja którą też możesz przetestować.

Opublikowano

Juz pisałem termostat pokojowy ma.sterowac na zasadzie grzej słabiej,/ grzej mocniej a nie jak w Twoim przypadku grzej /nie grzej. Taki sposób działania ma zaletę taką że w ciągle jest mieszana woda i nie zwala zimnej w kocioł po załączeniu się pompy. Obowiązkowa ochrona powrotu ( pompa kotłowa, można wykorzystać zasobnik CWU ale to rozwiązanie ma swoje wady) Aby to uzyskać potrzebny odpowiedni sterownik + panel pokojowy. Nie każdy sterownik ma taką funkcję

Opublikowano
3 godziny temu, PioBin napisał:
4 godziny temu, gmaj22 napisał:

Jak zamknie to nic nie wraca z instalacji do kotła. Aktywny jest krótki obieg kotłowy

Co wraca i ile, to zależy, w jaki sposób połączone są obiegi z 4D i 3D. Dlatego sugerowałem szkic lub zdjęcia.

Opublikowano

Przepraszam za jakość  ale to na szybko przed pracą. Tak wygląda mój schemat myślę że jest ok. Moje pytanie to czy ponizej 4drogowego w miejscu ? jak doloze pompe kotłwa to czy bedzie poprawa i czy czegos nie zaburzy w obiegach??? Przegladalem rozne fora spotkalem takie rozwiazenie ze montowali pompy kotlowe na powrocie od 4drogowego...

15696503622455775031956720506293.jpg

Opublikowano

Zasilanie podłogówki musi być za zaw 4-D a nie przed nim., oczywiście muszą być zaw zwrotne w odpowiednich miejscach, inaczej to nie będzie prawidłowo działać.

Opublikowano

Tak zaworki  zwrotne zaworu kulowe wszystko Na miejscu tylko ich nie dorysowalem już. Dlaczego zasilanie podlogowki z 4D? Ja mam bezpośrednio z kotła ale 3D reguluje temp. Średnio koło 35 Na zasilanie podłogi.

Opublikowano

Dlaczego zasilanie za 4-D - to przecież oczywiste, ale załóż pompę kotlową to zobaczysz co będzie.

Z resztą twoje dotychczasowe problemy wynikały z tego złego wpięcia podłogówki, po założeniu pompy kotłowej problemy wzrosną i na dodatek powrót może być nadal zimny.

Opublikowano
43 minuty temu, sambor napisał:

Ale pompa kotłowa tam gdzie zaznaczyłeś - na powrocie z zaw 4-D, zaraz za zaw 4-D.

To juz nie rozumie przed chwila pisales ze pompa kotłowa zaraz za zaworem 4D a teraz ze jak zamontuje to problem dalej bedzie a dodatkowo problemy wzrosna jakie problemy?

Opublikowano

Najpierw popraw według tego co napisał sambor a dopiero potem pompa kotlowa - w tej kolejności.. Zawor 4d ma dwa osobne obiegi wody i nie podlacza się zasilania przed a powrotu za.

Opublikowano

Ale pisałem też że trzeba poprawić wyjście na podłogówkę! - przenieść zasilanie podłogówki za zaw 4-D!

A ty tego nie chcesz słuchać, więc po co twoja wizyta na forum? i po co moje odpowiedzi w tym temacie?

Opublikowano
9 minut temu, marcin459 napisał:

a teraz ze jak zamontuje to problem dalej bedzie a dodatkowo problemy wzrosna jakie problemy?

To prawda, będą problemy z zasilaniem podłogówki  i z powrotem na kocioł, ale ty swoje wiesz.

Jesteś kolejnym domorosłym pseudo-hydraulikiem lub inwestorem , ofiarą takiego pseudo-hydraulika - jak ci się podpowiada jak poprawić stajesz okoniem.

Opublikowano
6 minut temu, sambor napisał:

Ale pisałem też że trzeba poprawić wyjście na podłogówkę! - przenieść zasilanie podłogówki za zaw 4-D!

A ty tego nie chcesz słuchać, więc po co twoja wizyta na forum? i po co moje odpowiedzi w tym temacie?

Spokojnie bez stresu chce się tylko dowiedzieć. Instalacje zrobił fachura  z papierami dla którego jest wszystko ok. Przeróbki będę robił sam bo z fachura się nie dogadamy dlatego nie wszystko rozumie ale zerknę jak to przepisać.  Czyli podłogowa wpieta w zasilanie na grzejniki ale za zaworem 4D.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.