Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawory termostatyczne zapowietrzają CO?

alfiorz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, alfiorz napisał:

Zwróć uwagę, że są dwa rodzaje tych pomp i ja mam nowszą. 

taką?image.png.051a2d011928c0d6caa8ee259cf9d001.png

bo ja ma właśnie takie i w porównaniu w Wilo, to jeden wielki shit. Owszem, działają, wode tłoczą, ale sposób w jaki to robią, to porażka.

Godzinę temu, alfiorz napisał:

Pompa bez głowic pracuje na 8-9W, a po założeniu głowic efekt jest taki, że zaczyna działać na 15-20W bo ma właśnie wtedy opory w instalacji w postaci w połowie otwartych bądź prawie całkiem zamkniętych głowic i zwiększa obciążenie żeby przepchać wodę przez małą szczelinę jaką zostawia głowica.

A u mnie działają odwrotnie, im mniejsze opory przepływu, tym z większa mocą pracują, niezależnie od trybu. Jedynie na 1,2,3 biegu maja stałą moc.

Opublikowano
29 minut temu, alfiorz napisał:

Dobra, sprawa kolejna jeżeli powietrze byłoby w rurach przed grzejnikami to jak bym napełnił grzejniki wodą?

Magia po prostu...

Też mam taką magię po napełnieniu instalacji,ale napiszę Ci jak ja się pozbywam powietrza w rurze  zasilającej grzejnik przy którym słychać przelewanie. 

Instalacje rozgrzewam ( przykładowo do 45 st). Mam zwykła pompę, która pracuje z mocą 25W). Zakrecam termostaty na max na wszystkich grzejnikach ( pompa oczywiście u mnie pracuje, grzejnika przy którym chlupie termostat odkrecny na max. ) wtedy odkrecam odpowietrznik przy tym grzejniku przy którym słychać przelewanie i czekam tak dlugo aż powietrze z ruch zostanie przepchniete przez grzejnik i wyleci odpowietrznikiem. 

Tak robię u siebie. 

Opublikowano

Też tak robiłem nie leciało nic prócz wody pod bardzo wysokim ciśnieniem. Po prostu będę sterował pogodówką i pokojówką chyba i tyle, a głowice schowam do szafy. To jest starszy typ pompy ja mam nową z różnymi charakterystykami pracy i działa tak samo jak słynna wilo z tym że kosztuje duuuużo mniej i spełnia swoje zadanie bardzo dobrze. Instalacje rozgrzałem grawitacyjnie kocioł ustawiłem na 70 aż rozgrzał cała instalacje po czym na następny dzień odpowietrzyłem parę razy i nic to nie dało. Może głowice faktycznie tak dławią przepływ, że zbierają cząstki powietrza przed zaworem termostatycznym i po prostu woda zamiast przepływać to się wlewa do kaloryfera. 

Opublikowano
1 minutę temu, alfiorz napisał:

To jest starszy typ pompy ja mam nową z różnymi charakterystykami pracy

Nie ma nowszej niz Magi, ale mnie rybka, Czy ta, czy inna IBO, do Wilo im daleko.

Co do tematu, to odpowietrza się na zimno, bez pomp

Opublikowano

Czekałem 24h aż instalacja ostygnie. Może nie ma nowszej ale mam inną pompę bo ibo beta 25-60 i już z tego co mówisz działa inaczej bo moja startuje od 0W. 

Opublikowano
Godzinę temu, Gonzo19 napisał:

A u mnie działają odwrotnie, im mniejsze opory przepływu, tym z większa mocą pracują, niezależnie od trybu.

I tak powinno być :)

Opublikowano

Właśnie źle. Głowica przymyka zawór to ten stawia opór czyli pompa powinna zwolnić bo jak zamknie całkowicie to jeszcze większy opór stawia i powinna zwiększyć moc ? No nie. Przymykanie zaworu pompa zwalnia, otwieranie pompa przyspiesza. Zauważ, że głowica nigdy nie otwiera się na 100% dlatego tak się dzieje. 

Opublikowano
12 minut temu, gmaj22 napisał:

I tak powinno być :)

No właśnie i to mi sie nie podoba, bo mam małe opory i nie potrzebuję aby pracowała z pełna mocą. W Wilo mogę sobie regulować z jaka mocą ma pracować.

Tak, wiem, mogę sobie jakimś zaworem skryzować, ale musiałbym przerabiać instalację.

Opublikowano

To wyłącz Autoadaptację,  bo pompa IBO w tym ustawieniu pracuje w pełnym zakresie rozwijanej mocy w zależności od oporów przepływu, ustaw sobie pierwszy bieg, a pompa i tak będzie dostosowywać moc w zależności od potrzep, ale już tylko w ramach pierwszego biegu. I będzie Pan zadowolony. 06.gif

Skoro masz małe opory, to wyższy bieg nie jest Ci potrzebny ;)

Opublikowano
2 godziny temu, alfiorz napisał:

Mam włączony pierwszy bieg pompy

Przełącz pompę na proporcjonalne regulowanie przepływem (zalecane) lub stałe ciśnienie (różnice ciśnień). Zacznij od najniższego ustawienia, jeśli gdzieś nie będzie grzało przestaw na wyższy.

Opublikowano

Na początek to regulacja hydrauliczna- jeśli gdzieś nie grzeje, to najczęściej wystarczy skryzować najbliższe od pompy grzejniki.

Opublikowano

Panowie jak wygląda sprawa z punktu oszczędności w opale ? Głowice dużo dają? Chodzi mi o to, że jeżeli mam sterowanie pogodowe i pokojowe to mogę precyzyjnie ustawić temperaturę w domu i na grzejnikach i czy mając jeszcze głowice to oszczędności są większe? Bo bez głowic zauważyłem, że mam cieplej w domu puszczając niższą temperaturę na grzejniki. 

Opublikowano

@gmaj22 to tez, jak najbardziej sprawdzić/zrobić.

Pogodowka jest dodatkowa opcja oszczędności (ja polecam) ale nie jedyna. Powinna być uzupełniona o regulacja strefowa czyli termostaty lub pokojówkę (w jednym miejscu lub dla każdego pomieszczenia w zależności od budynku lub preferencji użytkowników)  i/lub siłowniki na rozdzielacze lub inne dowolne sposoby które zapewnia sprzężenie zwrotne od temperatury w pomieszczeniu (lub strefie) i wprowadzi korektę do podawanej temperatury lub przepływu. Bez tego (u Ciebie np. termostatów) jak widzisz zrobiło się cieplej (pokojówka nie zadziałała??? a może zadziałała ale pomieszczenia obok zostały już przegrzane). Jak będzie wiaterek to będzie chłodniej a jak słoneczko to jeszcze cieplej mimo iż pogodowka wykrywa te sama temperaturę za oknem. Do tego nakładają się „zakłócenia” wewnętrzne od np. rozpalony kominek (przykład)

Korekta pogodowki (przepływu lub temperatury) od temperatury wewnętrznej to taka podstawa w rozumieniu układu regulacji ze sprzężeniem zwrotnym.

Opublikowano

Pokojówka właśnie zadziałała. Może źle się wyraziłem chodzi o to, że przy pokojówce na 23 w pokojach zrobiło sie przyjemnie tzn. inaczej odczuwa się ciepło mimo niższej temperatury zasialania na kaloryfery no i one teraz całe grzeją a nie jak przy głowicy na 23 w połowie tylko są od góry do dołu ciepłe/ letnie.  Pokojówkę mam w największym i najzimniejszym pomieszczeniu w domu i mogę zastosować wyłączenie pompy/zamknięcie zaworu/obniżenie zasilania kaloryferów itp przy dojściu do zadanej tylko teraz co bedzie lepsze ekonomiczniejsze do utrzymania stałej temperatury przez cała dobę

Opublikowano

Po dojściu do zadanej pokojówki - obniżenie temperatury za zaworem o np. 3-5 stopni, czyli jego przymknięcie. Jeśli masz dużo wody w układzie CO, nie wyłączałbym całkowicie pompy obiegowej i studził obiegu.

Opublikowano

A ja nie mam pokojówki :(:(:(

Chciałem, ale żona mi nie pozwoliła :( A ile gadania miałem :)

Opublikowano

Wody w układzie mało bo ok. 150l razem z kotłem, a grzeje tylko dół bo piętro na 1 na termostatach.Tez się zastanawiam co będzie lepiej się sprawdzać czy obniżenie czy zamykanie zaworu. Temperaturę na pokojówce mam ustawioną na 23’C z histerezą 0,2’C W zeszłym sezonie grzałem z obniżeniem pokojówki i fajnie to działało może teraz przetestuje zamykanie zaworu po osiągnięciu zadanej temp.

Opublikowano
13 godzin temu, Gonzo19 napisał:

A ja nie mam pokojówki :(:(:(

Chciałem, ale żona mi nie pozwoliła :( A ile gadania miałem :)

Pewnie wolałaby pokojowego :)

Opublikowano
55 minut temu, alfiorz napisał:

Tez się zastanawiam co będzie lepiej się sprawdzać czy obniżenie czy zamykanie zaworu.

obniżenie

46 minut temu, gmaj22 napisał:

ewnie wolałaby pokojowego :)

pewnie tak :D

Opublikowano
Godzinę temu, gmaj22 napisał:

Pewnie wolałaby pokojowego :)

Z przewodem :-)

Opublikowano

Widzę, że ktoś tutaj ma fantazje ale wracamy do tematu :D 

czyli temperature zostawić 23 na pokojowym i na ile ustawić po przebiciu żeby obniżało? Czy może od razu gdy dobije do 23 ma obniżać o te 3 stopnie? 

Opublikowano

21 minut temu, alfiorz napisał:

Czy może od razu gdy dobije do 23 ma obniżać o te 3 stopnie? 

tak, w ten sposób, tylko ja bym obniżył o jakieś 5-6st.. Ja będzie za nisko to zmniejszyć. Ile stopni obniżyć zależy od szybkości schładzania pomieszczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.