TulipanKarol Opublikowano 23 Września 2019 #1 Opublikowano 23 Września 2019 Witam, proszę o poradę - ostatnio zmieniany był bojler na dwupłaszczowy BIAWAR, przy poprzednim zasilanie i powrót był 1 1/4" tutaj zaś jest 1" hydraulik zbytnio nie kombinując dał redukcję i wkręcił rurkę 1" niby wszystko ok, ale słychać przelewanie wody w rurze 1". Po zgłoszeniu uwagi twierdzi że się samo odpowietrzy. Przy wpięciu do bojlera dał kolano, które wymieniłem wkręcając trójnik z odpowietrznikiem ręcznym powietrze wyszło, a przelewanie jak był tak jest. Myślę wywalić ten odcinek 1 1/4, a wstawić zawór zwrotny 1" i zawór kulowy odcinający i zrobić wszystko 1" - co sądzicie ustanie to przelewanie wody? (schemat) Oraz jeszcze jedno pytanie zauważyłem po dobiciu wody do pieca że jak do tej pory przez 6 lat instalacja CO chodziła pięknie grawitacyjnie to ostatnio grzeje powrotem, a nie zasilaniem. Myślałem że może zawór różnicowy odmówił posłuszeństwa, ale nie zawór pięknie chodzi (słychać jak kulka wydaje wyraźny dźwięk stuk :) ) Z pompką chodzi na 1 biegu bez zarzutu zaś na grawitacji powrotem , czyżby zapowietrzony jeszcze był układ? (schemat 1) Dziękuję i Pozdrawiam
Gość Opublikowano 23 Września 2019 #2 Opublikowano 23 Września 2019 47 minut temu, TulipanKarol napisał: niby wszystko ok, ale słychać przelewanie wody w rurze 1" Też tak miałem i faktycznie po kilku tygodniach przestało się przelewać. Odpowietrzaj dość często bojler to za kilka dni zapomnisz,że coś się działo. Aha,przelewanie było słychać tylko jak pompka pracowała.Bojler pracuje również grawitacyjnie i rury są też 1cal (cu 28)
gmaj22 Opublikowano 23 Września 2019 #3 Opublikowano 23 Września 2019 Rura ma wyrażny spadek w kierunku bojlera, zatem odpowietrznik powinien być w najwyższym punkcie, czyli w trójniku nad pompą.
TulipanKarol Opublikowano 23 Września 2019 Autor #4 Opublikowano 23 Września 2019 Odpowietrznik dodatkowy dałem nad wejściem do bojlera w trójniku. Pomoże wymiana tego odcinka z 1 1/4 na 1 " czy darować sobie?
TulipanKarol Opublikowano 24 Września 2019 Autor #6 Opublikowano 24 Września 2019 A co Panowie sądzicie na temat grzania przez powrót? Dziwne chodził na grawitacji a teraz niestety nie tylko z pomocą pompki.
TulipanKarol Opublikowano 24 Września 2019 Autor #7 Opublikowano 24 Września 2019 Zauważyłem dziś bardzo dziwna rzecz dopóki nie zaczęła chodzić pompka od cwu to grawitacja chodziła pieknie zaś tylko kiedy pompka się włączyła skończył się przepływ wody grawitacyjne. Tak jakby nie miał siły pchnac kulki w zaworze roznicowym. Co w takiej sytuacji zrobić ? a może pompę od cwu dać nad bojler tylko czy to coś da i czy może chodzić w poziomie?
gmaj22 Opublikowano 24 Września 2019 #8 Opublikowano 24 Września 2019 22 minuty temu, TulipanKarol napisał: zaś tylko kiedy pompka się włączyła skończył się przepływ wody grawitacyjne. 23 minuty temu, TulipanKarol napisał: Co w takiej sytuacji zrobić ? Serio pytasz, czy kpisz sobie?
TulipanKarol Opublikowano 24 Września 2019 Autor #9 Opublikowano 24 Września 2019 Wcześniej miałem piec Zebiec i bojler podpięty identycznie, wszystko sterowane sterownikiem z tym ze z dwóch pomp chodziła tylko od cwu, instalacja CO chodziła grawitacyjnie. Zmieniłem na piec Sas identyczne podłączenie i testując piec i instalacje również testuje możliwość grawitacji. Więc biorę pod uwagę każde rozwiązanie. Więc proszę darować sobie kwestie praw fizyki itp.
gmaj22 Opublikowano 25 Września 2019 #10 Opublikowano 25 Września 2019 Dla mnie jest oczywiste, że jeśli pompa to nie grawitacja :) Do meritum.... W mojej ocenie, skoro pompa CWU jest również wpięta przed zaworem różnicowym, to podobnie jak w przypadku pompy CO, w momencie jej włączenia zamyka się przepływ przez różnicówkę. Ewentualnie - jeśli nie jest, to na trójniku przed pompą tworzy sie punkt zmieszania wody z kotła z wodą z zasilania CO, tym bardziej że nie masz zaworu zwrotnego za pompą CO. PS: Niestety, co by tu nie doradzić, to od kwestii fizyki cieczy nie da się uciec ;)
sambor Opublikowano 25 Września 2019 #11 Opublikowano 25 Września 2019 Kolego @gmaj22 Przeczytaj to co napisałeś post wyżej i popraw oczywiste błędy
gmaj22 Opublikowano 25 Września 2019 #12 Opublikowano 25 Września 2019 Ups...pierwsze zdanie po "do meritum" :) Juz usuwam.... @sambor dziękuję za czujność.
TulipanKarol Opublikowano 25 Września 2019 Autor #13 Opublikowano 25 Września 2019 1 godzinę temu, gmaj22 napisał: Dla mnie jest oczywiste, że jeśli pompa to nie grawitacja :) Do meritum.... W mojej ocenie, skoro pompa CWU jest również wpięta przed zaworem różnicowym, to podobnie jak w przypadku pompy CO, w momencie jej włączenia zamyka się przepływ przez różnicówkę. Ewentualnie - jeśli nie jest, to na trójniku przed pompą tworzy sie punkt zmieszania wody z kotła z wodą z zasilania CO, tym bardziej że nie masz zaworu zwrotnego za pompą CO. PS: Niestety, co by tu nie doradzić, to od kwestii fizyki cieczy nie da się uciec ;) Proszę zerknąć na schemat zamieszczony, wczoraj takie zjawisko miałem do momentu przestawienia włączenia pompy CO, ale wtedy bardzo szybko wodę studzi po powrocie chłodnej do pieca. Czy ten zawór zwrotny miałby być w tym miejscu co jest zaznaczony?
gmaj22 Opublikowano 25 Września 2019 #14 Opublikowano 25 Września 2019 Tak, dokładnie w zaznaczonym miejscu zawór zwrotny. Sprawdż, czy w opisanej sytuacji rura z wyłaczoną pompą CO -tam gdzie niebieskie strzałki- robi się ciepła po włączeniu pompy CWU. Potwierdziłoby to mieszanie wody w trójniku.
sambor Opublikowano 25 Września 2019 #15 Opublikowano 25 Września 2019 2 godziny temu, gmaj22 napisał: W mojej ocenie, skoro pompa CWU jest również wpięta przed zaworem różnicowym, to podobnie jak w przypadku pompy CO, w momencie jej włączenia zamyka się przepływ przez różnicówkę. Jakim cudem?
gmaj22 Opublikowano 25 Września 2019 #16 Opublikowano 25 Września 2019 No właśnie to zdanie skasowałem, ale się nie udało. Niedorzeczność się wkradła jakaś ;) Post #12 - tam już wyjaśniłem.
TulipanKarol Opublikowano 25 Września 2019 Autor #17 Opublikowano 25 Września 2019 Wszystko rozumiem, ale dlaczego powrót robi się gorący i grzeje grzejniki powrotem? Tak nigdy nie miałem na piecu Zębiec, taki opór stawia zawór różnicowy (kulka) w nim umieszczona? Sprawdzę jak napalę i dam znać.
TulipanKarol Opublikowano 26 Września 2019 Autor #18 Opublikowano 26 Września 2019 A więc po wczorajszych testach stwierdzam że faktycznie po wyłączeniu pompy CO, a włączeniu pompy CWU rurki zaznaczone strzałkami na niebiesko zaczęły się stopniowo schładzać. Nie słychać było na grawitacji stuknięcia kulki w zaworze różnicowym tak jak było kiedyś na Zębcu. Czy taki opór stawia kulka w zaworze? a może z kulki zrobiło się jajko, ewentualnie wytworzyła się w którymś miejscu poduszka, która tak blokuje?
Gonzo19 Opublikowano 29 Września 2019 #19 Opublikowano 29 Września 2019 W dniu 25.09.2019 o 13:33, sambor napisał: Jakim cudem? Takim cudem, że pompa cwu zasysa wodę z przed zaworu kulowego i pcha do powrotu gdzie występuje nadciśnienie. Dlatego CO obieg zaczyna działać w drugą stronę.
sambor Opublikowano 29 Września 2019 #20 Opublikowano 29 Września 2019 Instalacja grzejna ma za duże opory hydrauliczne - pompa musiałaby ciągnąć z całej instalacji a nie z kotła, który ma małe opory przepływu. To w praktyce nie możliwe. W tej instalacji trzeba raczej zmniejszyć wydajność pompy CW, ew jakiś zawór kryzujący, ale wtedy raczej nie będzie grawitacyjnego grzania CW.
Gonzo19 Opublikowano 29 Września 2019 #21 Opublikowano 29 Września 2019 16 minut temu, sambor napisał: To w praktyce nie możliwe. W praktyce wiele rzeczy jest możliwe wbrew teorii która mówi że nie jest możliwe. Tak masz rację, że to nie możliwe, a jednak :-)
TulipanKarol Opublikowano 30 Września 2019 Autor #22 Opublikowano 30 Września 2019 A gdyby przenieść pompę CWU na rurę zasilającą nad bojler wtedy większe ciśnienie pójdzie na CO, a mniejsze na bojler i pompa CWU będzie pchać do bojlera krótkim odcinkiem wodę. rys.1 No chyba że dać zasilanie wody na bojler za zaworem różnicowym i za pompą CO, wtedy woda przejdzie za ZR i zostanie pobrana na bojler i na grzejniki. rys.2 Co sądzicie?
TulipanKarol Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor #23 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Panowie nie chce zakładać nowego tematu, szlak mnie trafia z tym bojlerem na CWU otóż, pali się w piecu non stop ustawiona temperatura na piecu 60 na noc obniżenie na 50, woda na 50, a maks. temp wody ciepłej 40 stopni ni ... więcej. Nie mogę na piecu zwiększyć na wyższą temp. bo w domu będzie upał, już się zastanawiam czy zawór 3D wstawić celem poprawy grzania wody CWU. Poradźcie coś.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.