Skocz do zawartości
IGNOROWANY

zepsuta głowica ?

h4x

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co tu dużo pisać -rozebrać i jeszcze raz zrobić jak Bozia przykazała.

PS

Jestem ciekaw jak czujniki temp obiegu sterują tym kotłem i na odwrót - przecież tam nie ma elementów wykonawczych regulacji temp medium ,  współpracujących z kotłem

Opublikowano

Tak tą rurką oprócz powrotu do mieszaczy ona wraca do bojlera CWU i do kotła, i jeszcze widzę że też ona jest rodzielona na tą wąską rurkę (3 od prawej na dole zdjęcia) , jest opisana jako "dopuszczenie".

Opublikowano

W plumie np. ecomax860 masz możliwość ustawienia "tylko pompa" na danym obiegu. Wtedy jak osiągnie temp. zadana , to wyłącza pompę, siłownik wtedy jest wyłączony(zignorowany)

Opublikowano
5 minut temu, sambor napisał:

Co tu dużo pisać -rozebrać i jeszcze raz zrobić jak Bozia przykazała.

dokładnie tak. Trzeba zrobić instalacje od nowa, tak jak powinno być. To co jest nie bedzie działać.

Opublikowano

Ja mam ecoMAX810P3-L

No to mnie załamaliście. Bo teraz problem taki że boję się że następny "fachowiec" *** koncertowo, bo tu wszyscy *** jakieś ekogroszki z Pleszewa.

Taki piec jak ja mam InterFire 11 od Lazara, to tu mało kto widział.

Opublikowano

piec do instalacji za wiele nie ma, to co Tobie stworzono, to nie nadaje sie do żadnego pieca.

Opublikowano
Jak czytam kocioł kondensacyjny to co mam myśleć?
A lazar ma wynalazek z własną pompą w kotle i zaw 3-D ochrony powrotu - to tam niestety trzeba sprzęgło, i tak to jest z inf cedzonymi po kropelce
Jednak sprzęgło nie po cholerę, i nie przeszkadza że bezpośrednio z kotła? Bez urazy , wiem z doświadczenia że zawór 3-4 D nie zawsze się sprawdzi, ( ochrona powrotu ,sterowanie temperaturą na układ) sprzęgło w wielu przypadkach rozwiązuje sprawę

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
12 minut temu, h4x napisał:

Taki piec jak ja mam InterFire 11 od Lazara, to tu mało kto widział.

Lazar? Czy tam przypadkiem nie ma zintegrowanej pompy na powrocie?

PS: wprawdzie już @sambor o tym wcześniej wspomniał, ale odpowiedzi nie było.

Opublikowano

Wydaje mi się że zintegrowanej pompy na powrocie nie ma , bo sprawdziłem instrukcję do pieca i nie ma nic takiego wspomnianego.

Opublikowano
Godzinę temu, h4x napisał:

ja mam InterFire 11 od Lazara, to tu mało kto widział.

Wystarczyło zrobić wg instrukcji kotła - rys 14 i byłaby szansa na prawidłowe działanie.

Opublikowano
47 minut temu, sambor napisał:

Jak są zmiany tylko w obrębie kotłowni to nie ma problemu, gorzej jak trzeba  na piętrach rozdzielać obiegi.

Powinno dać się to ogarnąć w samej kotłowni. Tylko autor musiałby narysować przebieg rur za wymiennikiem CWU oraz potwierdzić/zaprzeczyć, czy lewa z rurek wychodzących z podłogi to powrót obiegu podłogówki i czy rura biegnąca na prawo to powrót do kotła??

1460738992_PODOGA3.png.ba39226991ef76f21de0c9612ca0b5b2.png

Opublikowano

Mam 2 rozdzielnie. Jedna na górę, druga na dole. Na każdej rozdzielni 10 pętli.

To jest góra. Dół w zasadzie taki sam.

Image from iOS (1).jpg

Opublikowano

Widzę tam prostą przeróbkę: poprowadzenie dolnego powrotu wyżej jak zaznaczone niebieską strzałką. Dodatkowo dwa zawory zwrotne.

Oczywiście zakładając, że  autor pozostawia głowice z kapilarami oraz pozostała część instalacji wykonana jest prawidłowo. 

Tylko aż prosi się mając taki kocioł i sterownik,  aby zrobić to należycie na pogodówce z mieszaczami 3D.

POPRAWKA.thumb.png.c188504422e2a9d5a9610296e6e6e7e8.png

Opublikowano

Przepływy tak duże, że z pewnością jedna pompa by pociągnęła górę i dół.

Opublikowano

Panie gmaj22 a może by Pan chciał zarobić i wpaść na weekend i to ogarnąć ?

Zapłacę godziwie. A daleko strasznie Pan do mnie nie ma. Jak by co priv !

Swoją drogą zarejestrowałem kocioł na econet24 bo mam też moduł internetowy.

I tam jest rozrysowany schemat jak to powinno być (I to jest "prawie" jak ten fachura zrobił - "prawie"). Bo to przed pompkami to chyba zawory trójdrożne prawda ? A on dał zawór dwudrożny z kapilarą.

2019_09_19_20_10_10_GG_Powiadomienia.png

Opublikowano

Tak się składa, że w inny sposób na życie zarabiam. Instalacje to bardziej hobby i sentyment do pierwszych doświadczeń zawodowych  :)

Co do powyższego schematu też miałbym uwagi. Np. nie dawałbym obiegu ładowania wymiennika CWU za sprzęgłem.

Opublikowano

Ja mam inną uwagę do tego schematu i takiego samego z instrukcji  - w instrukcji podają że nie jest potrzebna ochrona powrotu kotła , a na powrocie jest właśnie zawór ochrony powrotu - brak zrozumienia ? niekonsekwencja spowodowana tradycjonalizmem czy też to po prostu nie jest kondensat, a nierdzewkę to już w swoich kotłach na paliwa bio stosował Greń 10 lat temu.

Opublikowano
4 minuty temu, sambor napisał:

w instrukcji podają że nie jest potrzebna ochrona powrotu kotła , a na powrocie jest właśnie zawór ochrony powrotu - brak zrozumienia ?

to jest efekt nieodpowiedzialności tworzącego instrukcję i zasady "kopiuj-wklej" Bardzo często instrukcje w takich firmach piszą ludzie którzy nie za bardzo maja wiedze na dany temat. Spotkałem się z tym już wielokrotnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.