Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Potrzebujesz serwisu pompy ciepła?

Diagnostyka, naprawa, przegląd — firmy serwisowe z okolicy

Znajdź serwis
Opublikowano

Witam,

Posiadam pompę ciepła Panasonic Aquarea zbiornik buforowy 80L oraz zbiornik CWU 300L. Zainteresował mnie temat instalacji solarnej do grzania ciepłej wody. Zbiornik cwu wyposażony jest w 2 wężownice.

Same kolektory chcę wykonać samodzielnie ze starych grzejników panelowych, które posiadam.

Jak podejsc do tematu ? Na co zwrócić uwagę ? Jak uniknąć przegrzania ?  Chodzi mi przede wszystkim o podłącznie, zabezpieczenie, sterowanie.

Opublikowano

Hallo!  Jeśli jesteś pasjonatem , to można działać. Będzie satysfakcja ,że   JA   to zrobiłem i działa.   Ekonomicznego zysku z tego nie będzie, a koszty znaczne , przewyższające sezonowy uzysk /przy pompie ciepła/. Kalkuluję dzienny koszt 300l CWU na 1,20 -1,50 zł. /w taniej taryfie energii/

Pozdro

Opublikowano

Aby przegrzać bojler 300 to potrzeba ponad 10m2 pseudo kolektora z płyt grzejnikowych, to jest chyba najmniejszy problem.

Jak chcesz spróbować tanio to połącz wszystko rurą PEX najlepiej 20 , wstaw jakąś pompę, podepnij pod wężownicę i włączaj ręcznie rano i wyłączaj wieczorem.

Zobaczysz czy ma sens aby dalej ładować się w automatykę i przyzwoitą instalację.

Opublikowano
23 godziny temu, maciejtoya napisał:

Same kolektory chcę wykonać samodzielnie ze starych grzejników panelowych, które posiadam.

Szkoda Twojego czasu, pracy i pieniędzy. Grzejniki należy wyczyścić do gołej blachy i pomalować czarną farbą, która po jakimś czasie i tak zacznie odpryskiwać.Musisz grzejniki obudować i dać przynajmniej pod każdy grzejnik 5cm wełny ( broń Boże styropian). Możesz to zrobić na szybko o czym wspomniał sambor, ale połączenia należy dobrze zaizolowac żeby nie było strat. Jak zrobisz to na " szybko" bez izolacji i wyczyszczeniu grzejników do gołej blachy, to efekt będzie mizerny... Dlatego ja bym się nie bawił w taką robotę... 

Jak już robić, to raz i porządnie, a nie bawić się w półśrodki. Szkoda kasy. Tu możesz sobie poczytać... 

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic482463.html

Na  321 stronie masz mój kolektor, który zrobiłem dzięki pomocy kolegi "bachus1". Od niego kupilem absorber i go zabudowalem. Instalacja pracuje bezproblemowo na wodzie ( nawet w zimie nie spuszczam wody)  dzięki prostej instalacji. Nie ma zaworów bezpieczeństwa i innych dupereli, bo przy takim rozwiązaniu jakie mam są po prostu niepotrzebne. Sterownik załącza pompę i wył o ustawioną histereze (różnica pomiędzy temp kolektora, a zasobnika) cudów nie trzeba. Możesz to też zrobić jak u mnie, ale to wszysto zależy gdzie masz zasobnik i gdzie będą kolektory. Trzeba zachować " kaskade", spływ wody ( kolektor, zbiornik drenażowy, pompa, wężownica), to samo tyczy z dwoma kolektorami... Woda musi z obu kolektorów  splynać do tego pojemnika drenażowego tak aby zostały puste gdy pompa nie będzie pracowała. 

Jakbyś kupił 2 szt kolektora po 2.5m/2, to powinno te trzysta litrów spokojnie zagrzać. U mnie 2m/2  podgrzewa 140L bez problemu. 

W razie pytań mogę coś jeszcze podpowiedzieć. 

Opublikowano
19 godzin temu, sambor napisał:

staw jakąś pompę, podepnij pod wężownicę i włączaj ręcznie rano i wyłączaj wieczorem.

O ile przez cały dzień będzie słońce to da to jakiś wynik. Jeżeli będzie słońce co jakiś czas zachodziło za chmury, to stała praca pompy będzie wychładzała zasobnik i tak naprawdę nie dowie się do jakiej temp zostałby podgrzany zasobnik gdyby było sterowanie. 

Sterowanie musi być przy pogodzie z chmurkami jeżeli chce zrobić jakikolwiek pomiar/wstępne próby. 

Opublikowano

Moj szwagier jest hydraulikiem ostatnio zamontował sobie 1 kolektor próżniowy 2.6m2 - nagrzewa to boiler 300l  w słoneczny dzien do temp 72 u góry 40 na dole - gdybym nie widział na własne oczy to bym nie uwierzył.  kolektor  hewalex ok 2k, weże + sterownik ok. 1k .  także naprawde daje to rade nawet z 1 takim panelem

Opublikowano
W dniu 17.08.2019 o 13:18, mikkei napisał:

słoneczny dzien do temp 72 u góry 40 na dole 

..., a co to za zasobnik, który nagrzewa się warstwowo? 

• 2 lata później...
Opublikowano

Chciałem zapytać czy taki modem radiowy należy podpiąć tylko i wyłącznie kablem do jakiegoś rutera który będzie obok czy mozna przez wifi ? IMG_20220303_063722.jpgIMG_20220228_201145.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Podepnę się pod wątek

przy 4 osobach jaki mona miec najmniejszy zasobnik, niestety dom nie ma piwnic,

W domu nie mam miejsca na tak duży zbiornik, najlepiej jak można byłoby zrezygnować ze zbiornika

Chciałbym zastosować panele typy Heat pipe

Opublikowano
..., a co to za zasobnik, który nagrzewa się warstwowo? 
Zwykły bojler pionowy.

U mnie niestety ostatnio coś takiego.
Pojawił się czerwony symbol, wcześniej był ten obok zielony.
Niby wszystko działa ale nie mogę nic zmieniać z poziomu aplikacji.
Screenshot_2022-04-03-10-58-20-878_pl.hewalex.ekontrol.thumb.jpg.8b72b5330995b1ea695c3af590abeeb6.jpgScreenshot_2022-04-03-10-58-29-655_pl.hewalex.ekontrol.thumb.jpg.e5b601c7c55d2e320fca4b16a50a951e.jpg

Opublikowano

Ok. Udało mi się ogarnąć choć nie do końca wiem w czym był problem bo zmieniłem kilka rzeczy.
Ruszyłem trochę inaczej ruter co rozprowadza wifi i obróciłem jego antenki.
Synchronizowalem od nowa repeeter wifi.
Logowalem się tego przez stronę www a nie tylko aplikacje.
Na stronie www jest dużo więcej opcji po zalogowaniu, a aplikacja to jest bardzo bieda edition.
Jest przynajmniej na zielono teraz i znikł czerwony wykrzyknik.
Z tym że nie mogę przez apke nadal przeprowadzać żadnych zmian, za to mam podgląd.
Jest lepiej ale nie do końca, być może to problem ze zbyt słabym zasięgiem wifi w piwnicyScreenshot_2022-04-03-14-07-09-767_pl.hewalex.ekontrol.jpg

Link afiliacyjny

🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty