maciejtoya Opublikowano 14 Sierpnia 2019 #1 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Witam, Posiadam pompę ciepła Panasonic Aquarea zbiornik buforowy 80L oraz zbiornik CWU 300L. Zainteresował mnie temat instalacji solarnej do grzania ciepłej wody. Zbiornik cwu wyposażony jest w 2 wężownice. Same kolektory chcę wykonać samodzielnie ze starych grzejników panelowych, które posiadam. Jak podejsc do tematu ? Na co zwrócić uwagę ? Jak uniknąć przegrzania ? Chodzi mi przede wszystkim o podłącznie, zabezpieczenie, sterowanie. Cytuj
dorecho Opublikowano 14 Sierpnia 2019 #2 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Hallo! Jeśli jesteś pasjonatem , to można działać. Będzie satysfakcja ,że JA to zrobiłem i działa. Ekonomicznego zysku z tego nie będzie, a koszty znaczne , przewyższające sezonowy uzysk /przy pompie ciepła/. Kalkuluję dzienny koszt 300l CWU na 1,20 -1,50 zł. /w taniej taryfie energii/ Pozdro Cytuj
sambor Opublikowano 14 Sierpnia 2019 #3 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Aby przegrzać bojler 300 to potrzeba ponad 10m2 pseudo kolektora z płyt grzejnikowych, to jest chyba najmniejszy problem. Jak chcesz spróbować tanio to połącz wszystko rurą PEX najlepiej 20 , wstaw jakąś pompę, podepnij pod wężownicę i włączaj ręcznie rano i wyłączaj wieczorem. Zobaczysz czy ma sens aby dalej ładować się w automatykę i przyzwoitą instalację. Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 #4 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 23 godziny temu, maciejtoya napisał: Same kolektory chcę wykonać samodzielnie ze starych grzejników panelowych, które posiadam. Szkoda Twojego czasu, pracy i pieniędzy. Grzejniki należy wyczyścić do gołej blachy i pomalować czarną farbą, która po jakimś czasie i tak zacznie odpryskiwać.Musisz grzejniki obudować i dać przynajmniej pod każdy grzejnik 5cm wełny ( broń Boże styropian). Możesz to zrobić na szybko o czym wspomniał sambor, ale połączenia należy dobrze zaizolowac żeby nie było strat. Jak zrobisz to na " szybko" bez izolacji i wyczyszczeniu grzejników do gołej blachy, to efekt będzie mizerny... Dlatego ja bym się nie bawił w taką robotę... Jak już robić, to raz i porządnie, a nie bawić się w półśrodki. Szkoda kasy. Tu możesz sobie poczytać... https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic482463.html Na 321 stronie masz mój kolektor, który zrobiłem dzięki pomocy kolegi "bachus1". Od niego kupilem absorber i go zabudowalem. Instalacja pracuje bezproblemowo na wodzie ( nawet w zimie nie spuszczam wody) dzięki prostej instalacji. Nie ma zaworów bezpieczeństwa i innych dupereli, bo przy takim rozwiązaniu jakie mam są po prostu niepotrzebne. Sterownik załącza pompę i wył o ustawioną histereze (różnica pomiędzy temp kolektora, a zasobnika) cudów nie trzeba. Możesz to też zrobić jak u mnie, ale to wszysto zależy gdzie masz zasobnik i gdzie będą kolektory. Trzeba zachować " kaskade", spływ wody ( kolektor, zbiornik drenażowy, pompa, wężownica), to samo tyczy z dwoma kolektorami... Woda musi z obu kolektorów splynać do tego pojemnika drenażowego tak aby zostały puste gdy pompa nie będzie pracowała. Jakbyś kupił 2 szt kolektora po 2.5m/2, to powinno te trzysta litrów spokojnie zagrzać. U mnie 2m/2 podgrzewa 140L bez problemu. W razie pytań mogę coś jeszcze podpowiedzieć. Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 #5 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 19 godzin temu, sambor napisał: staw jakąś pompę, podepnij pod wężownicę i włączaj ręcznie rano i wyłączaj wieczorem. O ile przez cały dzień będzie słońce to da to jakiś wynik. Jeżeli będzie słońce co jakiś czas zachodziło za chmury, to stała praca pompy będzie wychładzała zasobnik i tak naprawdę nie dowie się do jakiej temp zostałby podgrzany zasobnik gdyby było sterowanie. Sterowanie musi być przy pogodzie z chmurkami jeżeli chce zrobić jakikolwiek pomiar/wstępne próby. Cytuj
mikkei Opublikowano 17 Sierpnia 2019 #6 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Moj szwagier jest hydraulikiem ostatnio zamontował sobie 1 kolektor próżniowy 2.6m2 - nagrzewa to boiler 300l w słoneczny dzien do temp 72 u góry 40 na dole - gdybym nie widział na własne oczy to bym nie uwierzył. kolektor hewalex ok 2k, weże + sterownik ok. 1k . także naprawde daje to rade nawet z 1 takim panelem Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 #7 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 W dniu 17.08.2019 o 13:18, mikkei napisał: słoneczny dzien do temp 72 u góry 40 na dole ..., a co to za zasobnik, który nagrzewa się warstwowo? Cytuj
julo23 Opublikowano 5 Marca 2022 #8 Opublikowano 5 Marca 2022 Chciałem zapytać czy taki modem radiowy należy podpiąć tylko i wyłącznie kablem do jakiegoś rutera który będzie obok czy mozna przez wifi ? Cytuj
genesis72 Opublikowano 31 Marca 2022 #9 Opublikowano 31 Marca 2022 Witam Podepnę się pod wątek przy 4 osobach jaki mona miec najmniejszy zasobnik, niestety dom nie ma piwnic, W domu nie mam miejsca na tak duży zbiornik, najlepiej jak można byłoby zrezygnować ze zbiornika Chciałbym zastosować panele typy Heat pipe Cytuj
julo23 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 #10 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 ..., a co to za zasobnik, który nagrzewa się warstwowo? Zwykły bojler pionowy.U mnie niestety ostatnio coś takiego. Pojawił się czerwony symbol, wcześniej był ten obok zielony.Niby wszystko działa ale nie mogę nic zmieniać z poziomu aplikacji. Cytuj
julo23 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 #11 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Ok. Udało mi się ogarnąć choć nie do końca wiem w czym był problem bo zmieniłem kilka rzeczy. Ruszyłem trochę inaczej ruter co rozprowadza wifi i obróciłem jego antenki. Synchronizowalem od nowa repeeter wifi. Logowalem się tego przez stronę www a nie tylko aplikacje. Na stronie www jest dużo więcej opcji po zalogowaniu, a aplikacja to jest bardzo bieda edition.Jest przynajmniej na zielono teraz i znikł czerwony wykrzyknik. Z tym że nie mogę przez apke nadal przeprowadzać żadnych zmian, za to mam podgląd. Jest lepiej ale nie do końca, być może to problem ze zbyt słabym zasięgiem wifi w piwnicy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi