Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam pompę ciepła Panasonic Aquarea zbiornik buforowy 80L oraz zbiornik CWU 300L. Zainteresował mnie temat instalacji solarnej do grzania ciepłej wody. Zbiornik cwu wyposażony jest w 2 wężownice.

Same kolektory chcę wykonać samodzielnie ze starych grzejników panelowych, które posiadam.

Jak podejsc do tematu ? Na co zwrócić uwagę ? Jak uniknąć przegrzania ?  Chodzi mi przede wszystkim o podłącznie, zabezpieczenie, sterowanie.

Opublikowano

Hallo!  Jeśli jesteś pasjonatem , to można działać. Będzie satysfakcja ,że   JA   to zrobiłem i działa.   Ekonomicznego zysku z tego nie będzie, a koszty znaczne , przewyższające sezonowy uzysk /przy pompie ciepła/. Kalkuluję dzienny koszt 300l CWU na 1,20 -1,50 zł. /w taniej taryfie energii/

Pozdro

Opublikowano

Aby przegrzać bojler 300 to potrzeba ponad 10m2 pseudo kolektora z płyt grzejnikowych, to jest chyba najmniejszy problem.

Jak chcesz spróbować tanio to połącz wszystko rurą PEX najlepiej 20 , wstaw jakąś pompę, podepnij pod wężownicę i włączaj ręcznie rano i wyłączaj wieczorem.

Zobaczysz czy ma sens aby dalej ładować się w automatykę i przyzwoitą instalację.

Opublikowano
23 godziny temu, maciejtoya napisał:

Same kolektory chcę wykonać samodzielnie ze starych grzejników panelowych, które posiadam.

Szkoda Twojego czasu, pracy i pieniędzy. Grzejniki należy wyczyścić do gołej blachy i pomalować czarną farbą, która po jakimś czasie i tak zacznie odpryskiwać.Musisz grzejniki obudować i dać przynajmniej pod każdy grzejnik 5cm wełny ( broń Boże styropian). Możesz to zrobić na szybko o czym wspomniał sambor, ale połączenia należy dobrze zaizolowac żeby nie było strat. Jak zrobisz to na " szybko" bez izolacji i wyczyszczeniu grzejników do gołej blachy, to efekt będzie mizerny... Dlatego ja bym się nie bawił w taką robotę... 

Jak już robić, to raz i porządnie, a nie bawić się w półśrodki. Szkoda kasy. Tu możesz sobie poczytać... 

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic482463.html

Na  321 stronie masz mój kolektor, który zrobiłem dzięki pomocy kolegi "bachus1". Od niego kupilem absorber i go zabudowalem. Instalacja pracuje bezproblemowo na wodzie ( nawet w zimie nie spuszczam wody)  dzięki prostej instalacji. Nie ma zaworów bezpieczeństwa i innych dupereli, bo przy takim rozwiązaniu jakie mam są po prostu niepotrzebne. Sterownik załącza pompę i wył o ustawioną histereze (różnica pomiędzy temp kolektora, a zasobnika) cudów nie trzeba. Możesz to też zrobić jak u mnie, ale to wszysto zależy gdzie masz zasobnik i gdzie będą kolektory. Trzeba zachować " kaskade", spływ wody ( kolektor, zbiornik drenażowy, pompa, wężownica), to samo tyczy z dwoma kolektorami... Woda musi z obu kolektorów  splynać do tego pojemnika drenażowego tak aby zostały puste gdy pompa nie będzie pracowała. 

Jakbyś kupił 2 szt kolektora po 2.5m/2, to powinno te trzysta litrów spokojnie zagrzać. U mnie 2m/2  podgrzewa 140L bez problemu. 

W razie pytań mogę coś jeszcze podpowiedzieć. 

Opublikowano
19 godzin temu, sambor napisał:

staw jakąś pompę, podepnij pod wężownicę i włączaj ręcznie rano i wyłączaj wieczorem.

O ile przez cały dzień będzie słońce to da to jakiś wynik. Jeżeli będzie słońce co jakiś czas zachodziło za chmury, to stała praca pompy będzie wychładzała zasobnik i tak naprawdę nie dowie się do jakiej temp zostałby podgrzany zasobnik gdyby było sterowanie. 

Sterowanie musi być przy pogodzie z chmurkami jeżeli chce zrobić jakikolwiek pomiar/wstępne próby. 

Opublikowano

Moj szwagier jest hydraulikiem ostatnio zamontował sobie 1 kolektor próżniowy 2.6m2 - nagrzewa to boiler 300l  w słoneczny dzien do temp 72 u góry 40 na dole - gdybym nie widział na własne oczy to bym nie uwierzył.  kolektor  hewalex ok 2k, weże + sterownik ok. 1k .  także naprawde daje to rade nawet z 1 takim panelem

Opublikowano
W dniu 17.08.2019 o 13:18, mikkei napisał:

słoneczny dzien do temp 72 u góry 40 na dole 

..., a co to za zasobnik, który nagrzewa się warstwowo? 

• 2 lata później...
Opublikowano

Chciałem zapytać czy taki modem radiowy należy podpiąć tylko i wyłącznie kablem do jakiegoś rutera który będzie obok czy mozna przez wifi ? IMG_20220303_063722.jpgIMG_20220228_201145.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Podepnę się pod wątek

przy 4 osobach jaki mona miec najmniejszy zasobnik, niestety dom nie ma piwnic,

W domu nie mam miejsca na tak duży zbiornik, najlepiej jak można byłoby zrezygnować ze zbiornika

Chciałbym zastosować panele typy Heat pipe

Opublikowano
..., a co to za zasobnik, który nagrzewa się warstwowo? 
Zwykły bojler pionowy.

U mnie niestety ostatnio coś takiego.
Pojawił się czerwony symbol, wcześniej był ten obok zielony.
Niby wszystko działa ale nie mogę nic zmieniać z poziomu aplikacji.
Screenshot_2022-04-03-10-58-20-878_pl.hewalex.ekontrol.thumb.jpg.8b72b5330995b1ea695c3af590abeeb6.jpgScreenshot_2022-04-03-10-58-29-655_pl.hewalex.ekontrol.thumb.jpg.e5b601c7c55d2e320fca4b16a50a951e.jpg

Opublikowano

Ok. Udało mi się ogarnąć choć nie do końca wiem w czym był problem bo zmieniłem kilka rzeczy.
Ruszyłem trochę inaczej ruter co rozprowadza wifi i obróciłem jego antenki.
Synchronizowalem od nowa repeeter wifi.
Logowalem się tego przez stronę www a nie tylko aplikacje.
Na stronie www jest dużo więcej opcji po zalogowaniu, a aplikacja to jest bardzo bieda edition.
Jest przynajmniej na zielono teraz i znikł czerwony wykrzyknik.
Z tym że nie mogę przez apke nadal przeprowadzać żadnych zmian, za to mam podgląd.
Jest lepiej ale nie do końca, być może to problem ze zbyt słabym zasięgiem wifi w piwnicyScreenshot_2022-04-03-14-07-09-767_pl.hewalex.ekontrol.jpg