Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak To Zrobic? Jest Taki Zawó Na Rynku?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

probuje z automatyzowac CWU, zima kiedy pali sie w piecu ciepła woda pochodzi z wymiennika. latem kiedy nie chce mi sie palic co 2 dni zainstalowalem przepływowy podgrzewacz. wszystko ładnie pracuje z małą niedogodnością... kiedy chce korzystac z przeplywki musze isc do piwnicy przekrecic zawor przy wymienniku..

Moje pytanie:

Czy istnieje taki zawor z termogłowica, taki jak przy mieszaczu podłogówki z tym ze dzialajacy odwrotnie - tzn zawor w podlogowce zamyka sie jesli osiagnie zadana temperature. W moim przypadku sprawdził odwrotny.. Jesli temperatura spada, zawor sie zamyka i woda leci przez przepływke..

Kurcze , skomplikowane tłumaczenie ale moze ktos zrozumie:)

Za sugestie serdecznie dziekuje.

pozdrawiam

Opublikowano

Napisz jaki to podgrzewacz przepływowy. Może wystarczy dać go w szereg między wymiennik a krany i dogrzeje do wymaganej temp. Albo zastosować termostatyczny zawór mieszający(http://www.allegro.pl/item662373135_zawor_termostatyczny_mieszajacy_3_4_35_60%5E.html) i z wymiennika dać na wejście wody zimnej a z przepływówki na wejście ciepłej. Na wyjściu będziesz miał temp. nastawioną lub wyższą zależnie od wody z wymiennika.

Opublikowano

Witam

Chodzi ci pewnie o to że masz zbiornik pojemnościowy do CWU, a zamontowałeś przepływowy(nieważne czy elektryczny, czy gazowy). Jeśli tak to mam na to rozwiązanie, działające rozwiązanie.

Poprzednik napisał o połączeniu w szereg, lub zawór termo, ale w szereg można dać tylko dwa pojemnościowe, po przepływaka miała by za dużą temp. na wejściu przy działającym bojlerze. zawór termo też raczej odpada. Ja to zrobiłem tak: (trochę drogo, ale wygoda kosztuje).

Rozwiązanie dobre, ale nie uwzględnia ew. cyrkulacji, która na przepływowym nie jest możliwa.

Dajesz na wyjściu z pojemnościowego elektryczny zawór trójdrożny(firmy Insbud.net), który sterowany jest najprostszym sterownikiem do pomp CO. (czujka jest w króćcu w bojlerze). Gdy spada temp. wody w bojlerze poniżej nastawionej na pokrętle sterownika to wtedy przełącza się zawór trójdrożny na wejście z przepływowego. Po zapaleniu w Co, wzrośnie temp. wody w bojlerze i sterownik przełączy zawór na bojler.

Odnośnie połączeń elektrycznych to szczegóły w razie zainteresowania tematem.

post-5955-1245046602_thumb.jpg

Opublikowano

JA mam wymiennik cwu + podgrz. akumulac. elektryczny w szeregu i :

--jak jest ciepła z wymiennika to elektryczek śpi

--jak z wymiennika woda za chłodna to elektryczek tylko dobija temperature

--i to wszystko.

Może z przepływka jaka mądrą by to przeszło??

Hej!

Opublikowano

Witam

Ja mam zrobione tak jak w/w na elektrycznym zaworze trójdrożnym. Z dwoma pojemnościowymi to sprawa prosta - szereg. (sąsiad ma bojler, a za nim gazowy pojemn. - jak woda gorąca to gaz się nie załącza)

To samo mozna zrobić na mieszającym termostatycznym - działa bez prądu

Zaciekawił mnie temat tego termostatycznego, jaki i w jaki sposób by to miało działać, proszę o schematy, bo może bym u siebie coś uprościł. Bo według mnie to albo z jednego źródła, albo drugiego można brać wodę. Nie można po trochu z tego, po trochu z tego, a przecież termostatyczne tak działają, że po trochu mieszają z dwóch źródeł. Junkers by długo i stabilnie nie pociągnął, gdyby nie miał regularnego odbioru, gasł by. Chyba że się mylę i są takie zawory co od razu przełączają źródła, bez ich mieszania. Proszę o przykłady.

Czy u kolegi "woku" działa taki układ, czy może to tylko rozważania teoretyczne.

Opublikowano

Podgrzewacz siemensa 21kw , symbolu nie pamietam ale to nie istotne. W moim przypadku zaden szereg nie wchodzi w gre bo zbiornik CWU mam w piwnicy, jest cyrkulacja itd. Podgrzewacz mam w łazience na górze.

@TATA1 myślałem dokładnie o tym samym rozwiazaniu, nawet mam taki zewnetrzny sterownik cyrkulacji :huh:

Ale pomyślałem o czyms bez zasilania, mniej awaryjnego.

Rozwincie mysl o tym 3 drożnym... ale z tego co sie orientuje to one mieszaja wode zeby uzyskac nastawiona temperature wody.. nie bardzo widze go wo moim przypadku...

idealne bylo by takie cos cm_20080624_105612.jpg

tylko odwrotnie dzialajace ...

Opublikowano
Woku- rozwiń myśl bo ci nie wierzę! Narysuj co albo opisz. Hej!

To rozwiązanie było omawiane na forum - niestety nie zrealizowałem z braku kasy, to były finały modernizacji i oglądałem każdą wydaną złotówkę dwa razy i póki co przełączam ręcznie.

Zadanie - jak nie palę w kotle to po zużyciu ciepłej wody ze zbiornika zawór otworzy przejście przez ogrzewacz przepływowy - w załaczeniu uproszczony rysunek, bo w katalogu ESBE jest jeszcze z drugim mieszaczem realizującym funkcję podmieszania przeciwpoparzeniowego zimnej wody.

Rozwiązanie nie przetestowane, więc nie łajajcie mnie zbytnio :huh:

Wojtek

post-687-1245144400_thumb.jpg

Opublikowano

ojjj rece opadaja, chlopaki maja problem z czytaniem ze zrozumieniem..... bojler mam w piwnicy a przeplywka na I pietrze.. co Wy z tymi 3 drogowymi zaworami?

Opublikowano
Podgrzewacz siemensa 21kw , symbolu nie pamietam ale to nie istotne. W moim przypadku zaden szereg nie wchodzi w gre bo zbiornik CWU mam w piwnicy, jest cyrkulacja itd. Podgrzewacz mam w łazience na górze.

@TATA1 myślałem dokładnie o tym samym rozwiazaniu, nawet mam taki zewnetrzny sterownik cyrkulacji :)

Ale pomyślałem o czyms bez zasilania, mniej awaryjnego.

Rozwincie mysl o tym 3 drożnym... ale z tego co sie orientuje to one mieszaja wode zeby uzyskac nastawiona temperature wody.. nie bardzo widze go wo moim przypadku...

idealne bylo by takie cos cm_20080624_105612.jpg

tylko odwrotnie dzialajace ...

Witam.Jest takie coś do zrobienia w prosty sposób ,a mianowicie aby działało tak jak głowica z kapilarą tylko odwrotnie ,najtaniej wymontować z starej termy .lub z jakiegoś podgrzewacza wyłącznik bimetaliczny ,lub użyć najprostrzego regulatora do sterowania pompy i zamistast głowicy zastosować siłownik elektro magnetyczny ,ale No normalnie otwarty , i już..pozdrawiam Tomek

Opublikowano

Zawór trójdrożny który przedstawiłem, to nie zawór mieszający tylko przełączający.Sterowany może być np. napięciem pompy obiegowej kotła węglowego. w momencie spadku temperatury wyłącza się pompa obiegowa i przełącza na drugi kocioł. Można też wykorzystać dowolny sygnał który zanika lub pojawia się po wypaleniu się w piecu węglowym podany na przekaźnik sterujący zaworem przełączającym (220V) Działa również przy zaniku napięcia, przełączając źródło ciepłej wody.

cytat z zastosowania:

Do regulacji dwupunktowej stosowany jest

siłownik termiczny EMO T w wersji „otwarty

w stanie bezprądowym“ (patrz prospekt

EMO T). Przy wyłączonym napięciu otwarty

jest prosty przepływ przez zawór, wylot kątowy

jest w tym czasie zamknięty. Podczas

przełączania przepływu w instalacji nie

powstają uderzenia hydrauliczne.

- Przełączanie pomiędzy odbiornikami ciepła,

np. obiegiem centralnego ogrzewania

i podgrzewaczem wody użytkowej lub