Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kostrzewa TBL Compact 16 kW - moje boje z tym kotłem...

tomek1979b

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten tryb auto, może jest tak, jak odpowidział Ci kol. Robin, robi automatyczny wybór między lato a zima, ale chyba potrzebny czujnik temp. zewnętrznej. Może warto dokupić, choć przy mojej instalacji gdzie nie ma podłogówki to chyba zbędny gadżet. Sam już nie wiem. W trybie ciągłym dziś rano kocioł przebił zadaną na termostacie i się nie wyłączył, ani nie zmniejszał mocy, jadąc cały czas na maksa. Jak włączyłem na auto, to się natychmiast wyłączył. Już nie wiem, co ustawić w tym gównie, a jesień dziś zawitała na dobre i trzeba chaupę dogrzewać. Jaki czujnik miał na myśli twój serwisant?

Mój serwisant, który także robił mi instalację i podłączenie kotła sam przyznał, że dopiero zrobił kurs u Kostrzewy... Ale to fajny gość mimo braku doświadczenia.

Kol Robin60, ja też chciałbym się zapisać na taką telekonferencję, jaką zaproponowałeś tomkowi

Opublikowano

To teraz Ci powiem, że mój nieobliczalny kocioł gdy go włączyłem po południu z termostatu pokojowego pięknie zaczął pracować w trybie atomatycznym, nagrzał CWU i całą chałupę modulując przy tym mocą jak bozia przykazała, a po osiągnięciu zadanej na termostacie ładnie się wyłączył i odpoczywa teraz. Trochę tylko za często wachluje siłownikiem zaworu aby powrót był ciepły, ale chyba to można jakoś wysterować. Nie wiem tylko, jak podnieść zadaną temperaturę kotła w trybie auto, bo jest ustawiona na 55 stopni i nie widzę opcji jak to zmienić. Wiesz jak? Drugie pytanie jak ustawić mieszacz, aby tak ciągle nie pracował?

Opublikowano

W serwisowych sobie ustawisz temperaturę, co do mieszacza nie mam pojęcia. To wcześniej nie chciał grzać a teraz odpalił? A spróbuj mu podnieść zadaną na termostacie i zobacz czy zareaguje.

Opublikowano

Tak właśnie odpalałem. W serwisowych nie widzę jak podnieść temperaturę w trybie auto, tylko ogólnie temp. zadana kotła i tam mam 70 stopni. Jak palę w auto to pokazuje się temp.55 stopni.

Opublikowano

Dzisiaj kocioł grzeje od rana. Sezon rozpoczęty, popiół jak niżej, praktycznie sam pyłek. Od godziny 7 rano nie wygasił się ani razu (to dobrze??) i cały czas trzyma temperaturę 58-63 C, zadana 60C. Ale proszę o pomoc w wyregulowaniu go gdy chodzi na najniższej mocy, ponieważ płomień wtedy bardzo skaczę od 1% do 80%... Jak pracuje na wyższych mocach to płomień nie schodzi ze 100%. 

Nadmuchy: 60%, 40%, 34%. - Na min z nadmuchem nie mogę zejść już niżej, bo wtedy temperatura palnika wzrasta z 32C na ponad 40C.

Praca w Fuzzy Logic. Czas cyklu w trybie praca: 20 sek. Kaloryczność pelletu: 5.1 (tyle co na worku). Przeważanie zrobione.

20190908_064900_resized.thumb.jpg.84b24a269b70c0a797d476a09f50151a.jpg

Opublikowano

Mocno dmuchasz na średnich i niskich mocach, ale masz chyba większy palnik w swoim kotle, niż w jest w moim. Ładne zdjęcie, masz kocioł w salonie?

Czy twój kocioł też tak buczy w czasie rozruchu i na początku pracy, jak stara spawarka?

Opublikowano
3 godziny temu, tomek1979b napisał:

Ale proszę o pomoc w wyregulowaniu go gdy chodzi na najniższej mocy, ponieważ płomień wtedy bardzo skaczę od 1% do 80%... 

To Ty potrzebujesz pomocy, czy nie? Twój powyższy post jedno drugiemu zaprzecza. 

Coś tam jest kiepsko wyregulowane, skoro przy nizszych mocach płomień zanika, a też Ci pisałem na PW, że za mało podaje paliwa względem powietrza przy niższych mocach. To, że wzrasta temp palnika jak mu obnizysz powietrze, to może w tym palniku czujnik jest blisko rusztu, a skoro zmniejszysz mu nadmuch, to powinien być większy  płomień, a że mało dmucha w kocioł, to czujnik poprostu łapie wyższa temp. Ja bym się tak tą temp palnika nie przejmował o ile ona przy min mocy nie wzrasta dramatycznie i utrzymuje się na tych 40 st. Wolałbym aby był odpowiedni płomień na palniku, bo jak możesz, to sprawdź jaki on jest, gdy pokazuje 1 czy 10...stawiam, że go w ogóle nie ma, a jak jest to jest "poszarpany". 

Opublikowano

Przeczytałem na szybko instrukcje do Twojego sterownika ( ogólnie to tam bida jest napisana - żadnych konkretów) Raczej tam nie masz nic takiego jak " podawanie". Siła nadmuchu + wpisana kaloryczność, to przy pracy FL on sam dobiera ilość podawania paliwa. Kaloryczność masz 5.1 i jak dla mnie to za dużo... Ja bym spróbował zmienić kaloryczność na 4.8. Jeżeli on wylicza ile paliwa ma podać poprzez wpisaną kaloryczność, to zmniejszenie tego parametru powinno spowodować, że będzie więcej podawał... Jak nie będzie zmiany, to wył to FL zostawiając tą kaloryczność i też sprawdził - z czystej ciekawości... Takie moje przemyślenia... 

P. S. 

To, że zmniejszyłeś nadmuch o 6, to nie oznacza, że i tak za dużo dmucha do tej dawki paliwa... Sprawdzałeś oczami jak wygląda płomień? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Trener40 napisał:

Przeczytałem na szybko instrukcje do Twojego sterownika ( ogólnie to tam bida jest napisana - żadnych konkretów) Raczej tam nie masz nic takiego jak " podawanie". Siła nadmuchu + wpisana kaloryczność, to przy pracy FL on sam dobiera ilość podawania paliwa. Kaloryczność masz 5.1 i jak dla mnie to za dużo... Ja bym spróbował zmienić kaloryczność na 4.8. Jeżeli on wylicza ile paliwa ma podać poprzez wpisaną kaloryczność, to zmniejszenie tego parametru powinno spowodować, że będzie więcej podawał... Jak nie będzie zmiany, to wył to FL zostawiając tą kaloryczność i też sprawdził - z czystej ciekawości... Takie moje przemyślenia... 

P. S. 

To, że zmniejszyłeś nadmuch o 6, to nie oznacza, że i tak za dużo dmucha do tej dawki paliwa... Sprawdzałeś oczami jak wygląda płomień? 

Jak otworze drzwi kotła to alarm i się wyłącza... spróbuje zmniejszyć kaloryczność pelletu, jak nie pomoże przejdę na tryb standard. Dziękuje za podpowiedź.

PS: Instrukcja jest słaba, za dużo ogólników.

Opublikowano

I co z tego, że włącza się alarm? Masz zobaczyć jaki jest płomień... 

Jeszcze chyba o tym ile sypie pelletu decyduje wpisana wartość wagowa... 

Opublikowano

Wydaje mi się, że długość cyklu pracy, a u Ciebie 20sek, także może mieć wpływ. Przy dużej wartości nadmuchu tym bardziej.

Opublikowano

Sprawa chyba rozwiązana z tym zanikiem płomienia. Występuje tylko w sytuacji gdy zadziała zmienna geometria rusztu i następuje jego chowanie wraz ze zmniejszaniem mocy. Gdy ruszt jest wysunięty na max, płomień ma 100%, przy tej samej mocy, nadmuchu i podawaniu.

Czy któryś z posiadaczy palnika VG, najlepiej 17 KW może podzielić się swoimi ustawieniami jeżeli chodzi o ustawienie tej zmiennej geometrii, i ogólnie palnika?

Opublikowano

Panowie w jaki sposób najlepiej prowadzić kocioł pelletowy. Pierwszy sezon rozpoczęty i na próbę chodził już 48h.

1 sposób

Chodził non stop. Wygaszał się 4x tylko na czyszczenie (co 6h). Bez problemu utrzymywał swoją temperaturę zadaną pomiędzy 58-62C i chodził przez większą część czasu na mocy 30% (4,6 kW), przy zadanej kotła 60C (tryb FL). Spalił 30 kg/24h przez ten czas, przy temp. zewn 10-15C.

2 sposób

Drugą dobę włączyliśmy termostat pokojowy ecoster touch, ale ustawiliśmy żeby nie wyłączał na stale pompy CO po nagrzaniu pomieszczeń tylko ma ją uruchamiać co 3 min. na 4 min pracy. Dzięki temu woda w grzejnikach nie wychładza się. I tutaj praca kotła 30 min, startuje od 55C szybko osiąga zadaną i wyłącza się przy 65C. Przez drugie 30 min ma postój a w tym czasie pompa CO daje ciepło na grzejniki, komfort cieplny w domu zachowany.

Instalacja prosta: pompa CWU, pompa kotłowa, 3D+mieszacz jako ochrona powrotu. Temperatury w domu 23-24C. Do ogrzania 200m2, same grzejniki + 120L CWU, na grzejnikach termostaty. Na powrocie cału czas min. 50C. Histereza kotła 5C. Zadana 60C, tryb FL.

Opublikowano

Jak widać pierwszy sposób to cię z torbami puści przy minus 15 st to z 50 kl pelletu na dobę ci pożre , swoją drogą to dziwi mnie że ty już rozpocząłeś sezon na całego , rozumiem że nie możesz się już doczekać i chcesz poeksperymentować ,postój 30 min to zbyt mało nawet przy ujemnych temperaturach liczba rozpaleń będzie ogromna , czy twój dom jest docieplony? .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.