jarrek Opublikowano 16 Czerwca 2019 #1 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 Witam, rozważam przejście z kotła na ekogroch ze względu na możliwość otrzymania dofinansowania i w sumie już trochu zaczyna mi przeszkadzać loteria z opałem i obsługa kotła. Do tej pory - przez 4 lata - w miarę ogarnąłem mój kociołek i koszt ogrzewania z CWU wychodzi około 2700zł/sezon. Przy średniej cenie eko około 1000zł/t. W instalacji większość to grzejniki oraz dwa małe obiegi podłogówki. Przy temperaturach zewn. powyżej 0°C wystarczy jak na instalację idzie 36°-38°C. Przy mrozach -20°C i większych ( a raz takie były przez ponad tydzień, dla utrzymania temp. 23°-23,5°C szło około 44°C. Wynik z ciepłowłaściwe http://cieplowlasciwie.pl/wynik/5rhl wypluwa wskaźnik zapotrzebowania na energię na poziomie 87kWh/m2 rocznie. Zastanawiam się czy hybryda powietrznej pompy ciepła z kotłem gazowym kondensacyjnym w przypadku mojej instalacji będzie miała ekonomiczne uzasadnienie ? I od czego zacząć, żeby nie dać się wpuścić w szambo sprzedawcom w/w systemów ogrzewania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 16 Czerwca 2019 #2 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 Najpierw musiałbyś przeliczyć czy obecne grzejniki dadzą radę dogrzać dom przy zasilaniu wodą o temp 50-55C - wtedy ma sens kocioł kondensacyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioBin Opublikowano 16 Czerwca 2019 #3 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 2 godziny temu, jarrek napisał: Zastanawiam się czy hybryda powietrznej pompy ciepła z kotłem gazowym kondensacyjnym w przypadku mojej instalacji będzie miała ekonomiczne uzasadnienie ? Cos mi podpowiada ze... nie. Hybryda oparta o kocioł który masz (wykorzystywany w zimie) i pompe ciepła lub kocioł kondensacyjny (wykorzystywany od wiosny do jesieni) wypadnie lepiej. Nie udowodnie Ci niczego liczbami, pisze intuicyjnie. 3 godziny temu, jarrek napisał: Przy temperaturach zewn. powyżej 0°C wystarczy jak na instalację idzie 36°-38°C. Przy mrozach -20°C i większych ( a raz takie były przez ponad tydzień, dla utrzymania temp. 23°-23,5°C szło około 44°C. Według tego co piszesz powinno byc OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 16 Czerwca 2019 #4 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 Daikin robił kiedyś takie zestawy- PC + kondensat + wspólny sterownik, ale to był duży wydatek - ponad 30k zł. Wg mnie wystarczy sam kocioł kondensacyjny bez przybudówek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarrek Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 20 godzin temu, sambor napisał: Najpierw musiałbyś przeliczyć czy obecne grzejniki dadzą radę dogrzać dom przy zasilaniu wodą o temp 50-55C To znaczy do tej pory jak na grzejniki przy największych mrozach szło 44°C to było wystarczająco ciepło w domu, powrót na 4-drogowym zaworze był wówczas około 40°C. Opisałem wyżej dokładnie. Rozumiem, że dla kondensatu takie temperatury są ok i wydajność będzie na optymalnym poziomie ? 18 godzin temu, PioBin napisał: Hybryda oparta o kocioł który masz (wykorzystywany w zimie) i pompe ciepła lub kocioł kondensacyjny (wykorzystywany od wiosny do jesieni) wypadnie lepiej. Niestety, żeby uzyskać dotację muszę pozbyć się swojego kotła na ekogroch. @sambor Ponoć dużo firm już robi takie zestawy; Viessmann, Ariston, Buderus i jakieś tam jeszcze. Biorę pod uwagę zestaw hybrydowy, żeby mieć alternatywę w razie "wu" oraz patrząc przyszłościowo, gdyby pojawiły się jakieś konkretne dotacje pod fotowoltaikę, która mogłaby zasilić PC. Jedno co mnie zastanawia to często teoria teorią a praktyka praktyką i np. po zainstalowaniu okazuje się, że trzeba to, tamto czy jakieś inne cuda, przeglądy itp, które zjedzą jeszcze z 20% dodatkowego budżetu. Wszelkie sugestie mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 17 Czerwca 2019 #6 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 Obecnie hybrydy to w swojej ofercie ma każdy szanujący się producent kotła na gaz- to głównie kwestia sterownika ogarniającego oba urządzenia. Przeglądy i serwis są podstawą gwarancji na sprzęt - więc nie tu o czym mówić, natomiast ich koszt , szczególnie przy PC potrafi mocno zdrenować kieszeń. Grzejniki działające na zasilaniu do 50C są jak najbardziej OK dla takiej hybrydy. Na czas "wu" to mam DS-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarrek Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor #7 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zatem na chwilę obecną mogę wziąć sam gaz, a w przyszłości - kiedy będą dotacje na fotowoltaikę dołożyć PC ? I to wszystko na zasadzie takiej, że dochodzą dodatkowe elementy bez większego demolowania tego co będzie związane z gazem... A jak kształtują się cenowo koszty przeglądów kondensatu i PC ? I jakiej wielkości kondensat ? Doczytałem, że najważniejsze, żeby modulował w jak największym zakresie. Ewentualnie jakiej firmy do prostej instalacji z jedną pompą CO i jedną CWU z dostępem przez @ I to samo pytanie odnośnie pompy ciepła. Czym się kierować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 18 Czerwca 2019 #8 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Kocioł weź ok 20kW np termet gold + ma szeroką modulację i jest tani + serwis jest popularny i tani. Dostępu przez internet nie jest potrzebny. Pompa w kotle obsłuży CO i jednocześnie CWU. Natomiast do takiego kotła potrzebny jest komin dwuścienny. Co do cen za przeglądy to pytaj lokalnie - są spore różnice dla danej marki i lokalizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksieciunio Opublikowano 25 Czerwca 2019 #9 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 Na Twoim miejscu nie wpakował bym sie w PC. Masz gaz to wstawiaj gaz, ew.na lato wstaw klimatyzacje i bedziesz zadowolony. Co do sterowania przez @ jest to po prostu zbędne. Ustawisz kocioł raz a dobrze i zapominasz :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.