mikael026 Opublikowano 5 Czerwca 2019 #1 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Witam wszystkich. Mam problem z dogrzaniem wody w zasobniku CWU. Instalacja otwarta z zaworem 4 droznym. Zasobnik 200 l pionowy.Temp ustawiona na 60 st C na kotle. Wskazania na kotle i zasobniku takie same lecz nie dogrzewa mi wody do tych 60 stopni. Wskazuje i na kotle i na zasobniku o 6-8 stopni mniej i pompa CWU cały czas chodzi, tak jakby nie mogła dojść do zadanej temp. Pompa odpowietrzona, wymieniona na nową, sitko w zaworze nad pompa wyczyszczone. Czujnik temp raczej sprawny, gdy go odlaczylem reaguje na zmiane temp. Czy ktoś coś poradzi?
sambor Opublikowano 5 Czerwca 2019 #2 Opublikowano 5 Czerwca 2019 To zmniejsz temp dla CW a zwiększ dla kotła. Oczywiście grzanie CW masz wpięte wprost do kotła.
mikael026 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Autor #3 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Grzanie idzie od kotła przez pompe i zawor 4 drogowy do zasobnika CWU
sambor Opublikowano 5 Czerwca 2019 #4 Opublikowano 5 Czerwca 2019 To w takim razie masz źle, bojler powinien być wpięty wprost do kotła i wtedy dochodzisz z temp bojlera do tej co masz na kotle. Możesz dać otwarcie zaw 4-D na max, tak aby kocioł szedł w całości za zaw 4-D , ale to półśrodek.
mikael026 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Autor #5 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Hmm...nie wiem za bardzo o co chodzi, czyli woda nie powinna isc przez zawor 4-D? Ponizej wstawiam zdjecie instalacji
sambor Opublikowano 6 Czerwca 2019 #6 Opublikowano 6 Czerwca 2019 A ta pompa pomarańczowa od czego? Od czego niebieska pompa - pewnie od grzejników, bojler gdzie podłączony?
mikael026 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Autor #7 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Pomarańczowa do CWU, niebieska do CO bojler jest pod ta pomaranczowa - kawalek widac :)
sambor Opublikowano 6 Czerwca 2019 #8 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Jak tak to masz bojler podłączony wprost do kotła, a nie przez zaw 4-D. Jakbyś jeszcze podał jak jest wpięty powrót z bojlera to byłaby pełna jasność.
PioBin Opublikowano 6 Czerwca 2019 #9 Opublikowano 6 Czerwca 2019 A w kotle sie pali? Wiem pytanie glupie ale od czegos trzeba zaczac. Czy w trybie letnim temperatura ustawiona CWU nie jest przypadkiem temperatura ustawiona kotla? Na ile jest ustawiona temp. CWU? Po co ten zawor 4d pracuje (dioda swieci). Grzejesz CO?
Przemyslaw85 Opublikowano 6 Czerwca 2019 #10 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Hmm przekroje rur nie są za małe?Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka
mikael026 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Autor #11 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Tak pali się. Temp kotła 65, wody 55. Jutro postaram sie cos wiecej napisac i wrzucic zdjecia, bo jestem w pracy
PioBin Opublikowano 6 Czerwca 2019 #12 Opublikowano 6 Czerwca 2019 16 minut temu, mikael026 napisał: Temp kotła 65, wody 55 Sprawdz w DTR czy nie jest tak: 1 godzinę temu, PioBin napisał: Czy w trybie letnim temperatura ustawiona CWU nie jest przypadkiem temperatura ustawiona (zadana) dla kotla? Jak dodasz przedbicie (nadzor) od 55 w gore to moze wyjsc Ci to co masz na termometrach. No i pozostaje jeszcze to:
PioBin Opublikowano 6 Czerwca 2019 #13 Opublikowano 6 Czerwca 2019 1 godzinę temu, PioBin napisał: Po co ten zawor 4d pracuje (dioda swieci). Wkleilo sie nie tu gdzie trzeba. Smartfony. Postep...
mikael026 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Autor #14 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Temp sa dobrze ustawione. Co do lampki palacej się sie przy siłowniku od 4 D to nie mam pojecia. Nie powinno sie palić? Nie słychać aby silownik chodził. Chociaż wczesniej mialem z zaworem problemy, kilka razy sie zacinal
mikael026 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Autor #15 Opublikowano 7 Czerwca 2019 16 godzin temu, Przemyslaw85 napisał: Hmm przekroje rur nie są za małe? Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka Przekroje rur są dobre
gmaj22 Opublikowano 9 Czerwca 2019 #16 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Po pierwsze to sprawdzić kalibrację czujników, a po drugie - czy w trybie letnim mieszacz 4D jest na pewno zamknięty na obieg CO. (chodzi o położenie siłownika jak i samego zaworu 4D). Jeśli tak nie jest, to może dochodzić do zmieszania przez pompę CWU wody z obiegów CO oraz kotła tym bardziej, że za pompą CO nie ma zaworu zwrotnego.
mikael026 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor #17 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Tak położenie jest prawidlowe. Nawet ostatnio to tez sprawdzalem lecz gdy zdjalem silownik to próbowałem ręka samym trzpieniem zaworu poruszyć. I właśnie coś ciężko chodziło ale go rozruszalem. Jak skalibrowac czujniki? A może to byc wina anod magnezowych w bojlerze? Nigdy nie były wymieniane
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.