mateusz2236 Opublikowano 4 Czerwca 2019 #1 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Witam serdecznie Wszystkich. Zaczne od poczatku. Mam dom z lat 90 budowany z podwojnego pustaka zuzlowego. Centralne ogrzewanie grawitacyjne lecz kilka lat temu dolozona pompa co. Grzejniki bez glowic termo tylko zwykle zawory. Na chwile obecna piec z podajnikiem slimakowym rynnowy wlasnej roboty wszystko. Wstawiony zawó 4drozny. Grzanie cwu z pojemnosciowego podgrzewacza gazowego. Do tej pory system palenia calodobowy. Temperatura w przecietny dzien zimy ustawiona na zaworze na dom ok 36-37 stopni a na kotle 45. W calym domu tylko grzejniki aluminiowe ok 160 zeberek. Spalanie w tym sezonie okolo 7 ton mialu. Przypomne ze dom nie ocieplony. Temp w domu byla zawsze w okolicy 22-23stopni. Na ten sezon chciabym załozyc kociol kondensacyjny jednofunkcyjny oraz zalozyc jakies lepsze glowice termostatyczne na grzejniki. . Kontaktowalem sie z tutejszym instalatorem i polecil mi Junkers bodajze ZSB 24 i mowil ze moze dzialac w otwartym ukladzie. Kociol podajnikowy chcialbym zostawic gdyby koszty gazu byly zbyt wielkie. Grzanie cwu zostaje nadal z pojemnosciowego podgrzewacza. za montaz kondensata powiedzial cene w granicy 7200. Na nastepna zime musialbym przeznaczyc okolo 5500zl na ekogroszek. Mysle ze gazem wyjdzie podobnie. i tu do was pytanie czy sie zbytnio nie przelicze.
giecik Opublikowano 4 Czerwca 2019 #2 Opublikowano 4 Czerwca 2019 7000 kg miału x 5kwh z kg = 35000 kWh 35000 kWh to ok. 3500 M3 gazu Czyli ok 7000 zł. Kwestia tego jaki miał i z jaką sprawnością go spalasz. Przyjmij te 7000 zł tak bezpiecznie
mateusz2236 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Autor #3 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Miał raczej dobry w porownaniu do innego z ubieglego roku. Tylko kupowalem po 620zl za tone. A teraz jest ale tylko jakis ruski po 610zl i nie mozna nim upalic bo sie wiesza. Z jaka sprawnościa go spalam nie mam pojecia bo piec samorobka. Na wyjsciu z czopuchu w komin w okolicy 65-75 stopni wiec chyba nie jest zle.
giecik Opublikowano 4 Czerwca 2019 #4 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Im wyższa sprawność teraz tym gazem będzie drożej.
sambor Opublikowano 4 Czerwca 2019 #5 Opublikowano 4 Czerwca 2019 30 minut temu, giecik napisał: Czyli ok 7000 zł. Mnie wychodzi za gaz mniej o 1/3 czyli ok 4500-5000 zł.
mateusz2236 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Autor #7 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Tyko w kotle z podajnikiem chyba nigdy nie osiągne takiej sprawności jak piecem kondensacyjnym wiec mysle ze cena zuzytego gazu moze sie pokrywac z moimi wyliczeniami. Dodam ze zawsze bylo 22-23 stopnie bo nie mam glowic przy kaloryferach a pozatym jeszcze piec nie izolowany tylko rury w kotlowni. Gdybym zalozyl glowice i sterownik pokojowy na 21stopni mysle ze wynik bylby zadowalajacy
teres Opublikowano 4 Czerwca 2019 #8 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Ja się tylko wtrącę, że jedyne kotły, które znam przystosowane do układu otwartego, to ACV. Junkers na pewno sam nie nadaje się do układu otwartego. Ale i tak bym podłączał kocioł gazowy przez wymiennik. Albo wywalić węglowy przed wymiennik, a całą resztę (grzejniki i kocioł gazowy) zrobić jako układ zamknięty. Węgla na pewno nie spalasz ze 100% sprawnością, jak będziesz miał 80% to będzie bardzo dobrze. Wtedy koszt czy wychodzi koło 5500 zł.
mateusz2236 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Autor #9 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Decyzja co do kotla jeszcze nie zapadla. Instalator twierdzi ze ten junkers moze pracowac w ukladzie otwartym i daje na to gwarancje. Przez wymiennik nie chcialbym wpinac bo podobno sa wieksze straty i kondensat mniej pracuje bo ma cieply powrot. Moze Wy mi jakis kociol polecicie
teres Opublikowano 4 Czerwca 2019 #10 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zadzwoń sobie do działu technicznego firmy Junkers.
mateusz2236 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Autor #11 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Jutro zadzwonie i wypytam. W sumie jakbym odcial zbiornik wyrownawczy i go zaslepil i dolozyl naczynie przeponowe w kotlowni to juz by byl uklad zamkniety.
teres Opublikowano 4 Czerwca 2019 #12 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Ale węglowy to wtedy potencjalna bomba, najlepiej byłoby właśnie węglowy zostawić przed wymiennikiem w układzie otwartym.
dorecho Opublikowano 5 Czerwca 2019 #13 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Kallo Mateusz. Z teoretycznych obliczeń wynika,że spaliłbyś ok.2500 m3 gazu /GZ50/ przez cały sezon. Zmieniałbym jak najszybciej na gaz/kondensacyjny/. Sprawdź, czy załapiesz się na dotację z Czystepowietrze. Jeśli byłaby mała, to kredyt jest aktualnie na 2,57% , wiec prawie żadne koszty, a przyjemność i taniość ciepła z gazu baaardzo duża. Też zrobiłbym inst.gazową na układzie zamkniętym,; trzeba by dobrze przepłukać kilka razy układ po kotle węglowym/ albo nawet jakąś chemią/ Pozdro. a propos Kol. Giecik: jeśli możesz pokazać : gdzie widziałeś kocioł miałowy o sprawności za sezon 80 %?? Jak byłoby 60% , to już jest rewelacja. Też pozdro
giecik Opublikowano 5 Czerwca 2019 #14 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Czy ja gdzieś podałem taka sprawność?
KubaSko Opublikowano 5 Czerwca 2019 #15 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Junkers bedzie pracowal w otwartym jak oszukamy czujnik cisnienia ale producent na pewno nie daje gwarancji. Zamykaj caly uklad nie baw sie w wymienniki na węglaka daj zawor dbv1, nacz. przeponowe i bezposrednio na kotle zawor bezp 2,5 bar. Rozumiem ze weglak dawno po gwarancji ?
mateusz2236 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Autor #16 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Dorecho dzieki za takie wyliczenia. Kociol mialowy wogole nie mial gwarancji bo to samorobka. A chcacy skorzystac z dotacji musze sie pozbyc kotla mialowego. Zamkne uklad i decyzja padnie chyba na vaillanta. Tylko jeszcze mam pytanie bo mam pojemnosciowy podgrzewacz wody firmy americanos i czy byla by mozliwosc podpiecia go do nowego kotla gazowego?
giecik Opublikowano 5 Czerwca 2019 #17 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Pytanie czy ma wyjście do wężownicy. Jeśli tak to można podłączyć jak nie to trzeba kupić baniak albo kocioł 2 funkcyjny
sambor Opublikowano 5 Czerwca 2019 #18 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Podgrzewacz pojemnościowy nie ma wężownic- to po prostu baniak na wodę podgrzewany od dołu, Ja tego nie miałem, ale sąsiad który ma kocioł 1F z bojlerem + taki właśnie podgrzewacz twierdzi że w lecie sam podgrzewacz jest sporo oszczędniejszy w grzaniu CW. Nie wiem co oznacza to "sporo", ale tak grzeje już kilka dobrych lat.
mateusz2236 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Autor #19 Opublikowano 5 Czerwca 2019 A czy nie byloby mozliwosci podpiac jak zasobnik warstwowy? Pytam bo ma rok dopiero i szkoda mi go usuwac. A z samymi kosztami ogrzewania moze sie jeszcze ktos wypowiedziec?
KubaSko Opublikowano 5 Czerwca 2019 #20 Opublikowano 5 Czerwca 2019 możesz podpiąć jako warstwowy stosując na obiegu cwu kotła 1f wymiennik i pompę dopuszczoną do cwu wpinaną po stronie wtórnej uruchamianą albo w chwili przełączenia zaw 3d w kotle albo po prostu poprzez czujnik przylgowy na rurze zasilającej wymiennik
sambor Opublikowano 5 Czerwca 2019 #21 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Ale po co takie kombinacje, niech kocioł pracuje tylko na CO, a podgrzewacz na CW, to najtańsze rozwiązanie i nie ma problemu z działaniem. Sama pompa dopuszczona do ciepłej wody to koszt ok 2000zł. a inne akcesoria też kosztują! Tylko dla 100% pewności należy zaślepić wyjścia na grzanie CW i odpowiednio ustawić automatykę
KubaSko Opublikowano 5 Czerwca 2019 #22 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Pompa do cwu grundfosa ups 900 zl, ale z punktu widzenia ekonomicznego nieoplacalne. Facet pyta czy sie da ? no więc da się ☺ tak jak sambor prawi, zostaw to co masz do cwu a jak sie popsuje to wtedy kupisz nowy błyszczący z wężownicą albo nawet dwoma ☺ chyba ze chcesz warstwowy to szykuj 2000 zł....
KubaSko Opublikowano 6 Czerwca 2019 #23 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Jedyny minus to ta świeczka paląca sie non stop za ktora płacisz ze 30 dychy/msc. Montowalem takie, są długowieczne ze wzgledu na ceramiczną powłokę w środku.
sambor Opublikowano 6 Czerwca 2019 #24 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Nie zapłaci tyle za samą świeczkę, natomiast tyle zaoszczędzi na en el przy wyłączonym kotle gazowym. Co do długowieczności to masz rację - ten o którym pisałem to ma już taki podgrzewacz 15 lat i nic się złego nie dzieje. Wiem że dużo zależy od wody podgrzewanej ale na razie jest spoko.
giecik Opublikowano 6 Czerwca 2019 #25 Opublikowano 6 Czerwca 2019 A powiedzcie jak ma się ten podgrzewacz do ekogroszku i 300 litrowego dwuplaszcza. Czy kupując takie urządzenie i podłączając butle propan butan można zaoszczędzić? Aktualnie pale 5 kg dziennie na cwu dla 8 osob
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.