krisgie Opublikowano 4 Maja 2019 #1 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Witajcie. Przymierzam się do odbioru budynku. Mam pytanko, może ktoś coś. Jak wygląda odbiór kotłowni oraz instalacji z rym związanych (CO/CWU) w świetle aktualnych przepisów? Głównie mam dylemat co do kotła bo reszta chyba ujdzie. Na fakturze mam kocioł 5kl ale zmieniony palnik i sterownik. Budowa rozpoczęta zanim weszły kotły 5kl i Ekoprojekt. Czy do odbioru lepiej będzie poskładać kocioł do konfiguracji fabrycznej czy raczej nikt na to nie patrzy tylko na papier (fakturę)? A może w moim przypadku prawo nie działa wstecz i nie ma się co przejmować? Jak realnie wygląda taki odbiór? Wszelkie uwagi mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioBin Opublikowano 4 Maja 2019 #2 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Realnie to kominiarz wystawia zaswiadczenie ze jest ok i na tym koniec. PINB musi miec czysto i przejrzyscie w papierach na budowy nie chodza - oni sa od papierow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 4 Maja 2019 #3 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 2 godziny temu, PioBin napisał: PINB musi miec czysto i przejrzyscie w papierach na budowy nie chodza - oni sa od papierow. Nie masz racji, tak było dawno dawno temu -obecnie chodzą i sprawdzają głownie wymiary , ale też stan dachu np ilość okien dachowych musi się zgadzać + geodezja powykonawcza z naniesieniem szamba, kanalizacji, wody, gazu i elektryki. Potrzebne jest zaświadczenie od kominiarza o stanie przewodów kominowych i wentylacyjnych, ew prot odbioru instalacji hydraulicznej i elektrycznej. Kotłów do tej pory nie sprawdzali - przynajmniej w mojej okolicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisgie Opublikowano 5 Maja 2019 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 W mojej okolicy na odbiór przyjeżdżają na pewno ale nie wiem czy do każdego budynku czy wybiórczo. Póki co staram się ogarnąć potencjalne wtopy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hektoras Opublikowano 20 Września 2019 #5 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 Krisgie i jak z tym poszło ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisgie Opublikowano 21 Września 2019 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2019 Przeprowadzaliśmy się parę mcy temu trochę na wariata i nie miałem jeszcze czasu zebrać wszystkich papierów do odbioru. Dam znać jak będzie po. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.