sxe Opublikowano 1 Kwietnia 2019 #1 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Planuje wymiane kotla Co na gazowy. Aktualnie kociol z podajnikiem bedzie zezłomowany ,a wstępny wybór padł na Termet ecocondens 20KW plus ewentulanie pakiet round z wifi (do rozpatrzenia) Aktualnie instalacja CU Chciałbym w miarę możliwosci wykorzystać to co jest , ale licze sie z każdą sugestią. Kolega zaworek "wyczyscił" mój schemat tak jak w załaczniku, lecz chciałbym uzyskać z waszą pomocą jakis optymalny schemat, który wytyczy kierunki instalatorowi Kaza porada bedzie dla mnie cenna. Kilka o budynku i instalacji: Dom lata 80' 160m sciany ocieplone 7cm dach 15 cm styropapa , na dachu fotowoltanika (mozliwe grzanie cwu) Grzejniki alu ferroli 116 zeber x 120W plus 24 x 120W w piwnicy(aktualnie nie uzywane) z glowicami oventrop 3 x 4m kw podlogowki (2 x lazienka , wiatrolap) - zawory RTL
gmaj22 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 #2 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Nie miałem wcześniej zbyt wiele czasu, aby sie nad tym schematem "pochylić", ale mam kilka uwag: 1/ obieg podłogowy: po co tam trzy RTL-e, skoro w obiegu jest zawór mieszający 3D z pompą? Zamiast jednego z zaworów kulowych na powrocie, powinien być zawór zwrotny. 2/ obieg grzejnikowy - jeśli już dajesz zawór różnicowy, to powinien być on na głównej "nitce", zaś pompa z "akcesoriami" na obejściu. U Ciebie jest odwrotnie. Podobnie zawór zwrotny - zlikwidować ten za pompą i dać na powrocie. 3/ obieg CWU - na schemacie niejasne podłączenie powrotu CWU, napełniania instalacji oraz zasilania z wodociągu. Zdublowany zawór zwrotny - lepiej zostawić ten na powrocie. Pompa 25/60 zdecydowanie za mocna - lepiej zamienić z pompą podłogówki lub grzejników. 4/ obieg kotłowy - brak zaworu zwrotnego za pompą kotłową - przyda się ten "odzysku" z obiegu CWU :) Uwagi na podstawie schematu, nie przyglądałem się dokładnie zdjęciom instalacji, ale zakładam, że dość wiernie oddana na szkicu.
Animus Opublikowano 2 Kwietnia 2019 #3 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Instalacja miedziana, a pakujesz grzejniki aluminiowe?
sxe Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Autor #4 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Aktualna instalacja działa i ma się dobrze . RTL są 3 ,bo w Łazienkach są połączone z grzejnikami drabinkowymi. Nikt nie odniósł się do przeróbki "zaworka " na ostatnim zdjęciu. Przypomnę że chce to przerobić pod gaz
Animus Opublikowano 2 Kwietnia 2019 #5 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 A ten Termet to pewnie dwu funkcyjny, ma pompę już w sobie i naczynko, więc potrzeba parę zaworów i filtry , komin do kondensatu z odprowadzeniem, może jeszcze filtr zmiękczający do CWU. Z ważniejszych to Pozwolenie na budowę, Projekt na instalację gazową, ekspertyza kominiarska, na koniec założą inny licznik gazowy. A OZC masz na chałupę, jakiej mocy był kokilek węglowy?
sxe Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Autor #6 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Kociol mam aktualnie stalmark 30 kw ,(sporo za duzy), ale tak wyszlo .. Bojler planuje zostawic wiec Termet ecocondens 20kw 1F Projekt jest w realizacji , wyznaczono juz przekop , wszytko do pozwolenia na budowe tez jest , trwa ropatrzenie wniosku "czyste powietrze" wiec nie jest pewne kiedy sie zrealizuje. Wciaz czekam na akceptacje schematu kolegi zaworka (lub korekty) dzieki wszystkim
Animus Opublikowano 3 Kwietnia 2019 #7 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 15 godzin temu, sxe napisał: Bojler planuje zostawic Bojler ten co masz się nie nadaje, ma może w porywach z 10 kW mocy grzewczej. Albo kupisz bojler np. TERMET SG 100, ma moc grzewczą 35 kW (80/10/45°C) , albo kocioł 2F
teres Opublikowano 4 Kwietnia 2019 #8 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 W dniu 2.04.2019 o 14:01, gmaj22 napisał: Nie miałem wcześniej zbyt wiele czasu, aby sie nad tym schematem "pochylić", ale mam kilka uwag: 1/ obieg podłogowy: po co tam trzy RTL-e, skoro w obiegu jest zawór mieszający 3D z pompą? . RTL powinny wylecieć, zostaje sam mieszający z pompą. Chyba, że @sxe chce mieć różne temperatury powrotu na poszczególnych pętlach (osobiście wolałbym to regulować przepływomierzami). W dniu 2.04.2019 o 14:01, gmaj22 napisał: 2/ obieg grzejnikowy - jeśli już dajesz zawór różnicowy, to powinien być on na głównej "nitce", zaś pompa z "akcesoriami" na obejściu. U Ciebie jest odwrotnie. Najlepiej byłoby dać nową pompę elektroniczną i uprościć całość. W dniu 2.04.2019 o 20:17, sxe napisał: Kociol mam aktualnie stalmark 30 kw ,(sporo za duzy), ale tak wyszlo .. Bojler planuje zostawic wiec Termet ecocondens 20kw 1F Na starą instalację proponowałbym coś z wymiennikiem alu-krzem, będą duże średnice wewnątrz i mała szansa zapchania się wymiennika.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.