Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja kotła kondensacyjnego

sxe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Planuje wymiane kotla Co na gazowy.

Aktualnie kociol z podajnikiem bedzie zezłomowany ,a wstępny  wybór padł na  Termet ecocondens 20KW plus ewentulanie pakiet round z wifi   (do rozpatrzenia)

Aktualnie instalacja CU

Chciałbym w miarę możliwosci wykorzystać to co jest , ale licze sie z każdą sugestią.

Kolega zaworek "wyczyscił" mój schemat tak jak w załaczniku, lecz chciałbym uzyskać z waszą pomocą  jakis optymalny schemat, który wytyczy kierunki instalatorowi

Kaza porada bedzie dla mnie cenna.

Kilka o budynku i instalacji:

Dom lata 80'  160m  sciany ocieplone 7cm dach 15 cm styropapa , na dachu fotowoltanika (mozliwe grzanie  cwu)

Grzejniki alu ferroli 116 zeber x 120W plus 24 x 120W  w piwnicy(aktualnie nie uzywane) z glowicami oventrop

3 x 4m kw podlogowki (2 x lazienka , wiatrolap) - zawory RTL

IMG_20190330_113728.jpg

IMG_20190401_203521.jpg

post-14075-0-09422700-1397798990.jpg

IMG_20190331_212715.jpg

IMG_20190401_205610.jpg

Opublikowano

Nie miałem wcześniej zbyt wiele czasu, aby sie nad tym schematem "pochylić", ale mam kilka uwag:

1/ obieg podłogowy: po co tam trzy RTL-e, skoro w obiegu jest zawór mieszający 3D z pompą?

Zamiast jednego z zaworów kulowych na powrocie, powinien być zawór zwrotny.

2/ obieg grzejnikowy - jeśli już dajesz zawór różnicowy, to powinien być on na głównej "nitce", zaś  pompa z "akcesoriami" na obejściu. U Ciebie jest odwrotnie. 

Podobnie zawór zwrotny - zlikwidować ten za pompą i dać na powrocie.

3/ obieg CWU - na schemacie niejasne podłączenie powrotu CWU, napełniania instalacji oraz zasilania z wodociągu.

Zdublowany zawór zwrotny - lepiej zostawić ten na powrocie.

Pompa 25/60 zdecydowanie za mocna - lepiej zamienić z pompą podłogówki lub grzejników.

4/ obieg kotłowy - brak zaworu zwrotnego za pompą kotłową - przyda się ten  "odzysku" z obiegu CWU :)

Uwagi na podstawie schematu, nie przyglądałem się dokładnie zdjęciom instalacji, ale zakładam, że dość wiernie oddana na szkicu.

Opublikowano

Instalacja miedziana, a pakujesz grzejniki aluminiowe?

Opublikowano

Aktualna instalacja działa i ma się dobrze . RTL są 3 ,bo w Łazienkach są połączone z grzejnikami drabinkowymi. Nikt nie odniósł się do przeróbki "zaworka " na ostatnim zdjęciu. Przypomnę że chce to przerobić pod gaz

Opublikowano

A ten Termet  to pewnie dwu funkcyjny,  ma pompę już w sobie i naczynko, więc potrzeba  parę zaworów i filtry , komin do kondensatu z odprowadzeniem, może jeszcze filtr zmiękczający do CWU. 

Z ważniejszych to  Pozwolenie na budowę, Projekt na instalację gazową, ekspertyza kominiarska, na koniec założą inny licznik  gazowy.

A OZC masz na chałupę, jakiej mocy był kokilek węglowy?

Opublikowano

Kociol mam aktualnie stalmark 30 kw ,(sporo za duzy), ale tak wyszlo ..

Bojler planuje zostawic wiec Termet ecocondens 20kw 1F

Projekt jest w realizacji , wyznaczono juz przekop , wszytko do pozwolenia na budowe tez jest , trwa ropatrzenie wniosku "czyste powietrze" wiec nie jest pewne kiedy sie zrealizuje.

Wciaz czekam na akceptacje schematu kolegi zaworka (lub korekty)

dzieki wszystkim 

Opublikowano
15 godzin temu, sxe napisał:

Bojler planuje zostawic

Bojler ten co masz się nie nadaje, ma może w porywach z 10 kW mocy grzewczej.

Albo kupisz bojler np.  TERMET SG 100,  ma moc grzewczą 35 kW  (80/10/45°C) ,

albo kocioł 2F

Opublikowano
W dniu 2.04.2019 o 14:01, gmaj22 napisał:

Nie miałem wcześniej zbyt wiele czasu, aby sie nad tym schematem "pochylić", ale mam kilka uwag:

1/ obieg podłogowy: po co tam trzy RTL-e, skoro w obiegu jest zawór mieszający 3D z pompą?

. RTL powinny wylecieć, zostaje sam mieszający z pompą. Chyba, że @sxe chce mieć różne temperatury powrotu na poszczególnych pętlach (osobiście wolałbym to regulować przepływomierzami). 

W dniu 2.04.2019 o 14:01, gmaj22 napisał:

2/ obieg grzejnikowy - jeśli już dajesz zawór różnicowy, to powinien być on na głównej "nitce", zaś  pompa z "akcesoriami" na obejściu. U Ciebie jest odwrotnie. 

Najlepiej byłoby dać nową pompę elektroniczną i uprościć całość.

W dniu 2.04.2019 o 20:17, sxe napisał:

Kociol mam aktualnie stalmark 30 kw ,(sporo za duzy), ale tak wyszlo ..

Bojler planuje zostawic wiec Termet ecocondens 20kw 1F

Na starą instalację proponowałbym coś z wymiennikiem alu-krzem, będą duże średnice wewnątrz i mała szansa zapchania się wymiennika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.