Bekonbmb Opublikowano 19 Marca 2019 #1 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 Witam forumowiczów. Zwracam się do Was z prośbą o porade sugestie etc. Zatem do rzeczy. W kotłowni mam zamontowaną pompę panasonic Aquarea tcap 9kw 3fazy w instalacji jest bufor 330l i mam 2 obiegi grzewcze. Jeden to podlogowka z własną pompa obiegową i zaworem trójdrożnym recznym a drugi obieg to 4 klimakonwektory i 2 grzejniki tez z własną pompa obiegową i zaworem trójdrożnym ręcznym.na dachu mam on prawie 9kwp i chciałbym wykorzystywać nadwyżki energii elektrycznej i nagrzewac bufor do 55stopni żeby później rozbierać ta energię wtedy kiedy nie ma słońca. Moje pytanie brzmi...czy jestem w stanie zapanować nad zaworami trojdroznymi bez dokladania automatyki.?? Jeśli nie da się tego ogarnąć bez nowej automatyki siłowniki sterowniki blabla to jaki sprzęt proponujecie. Zawory pracują w zakresie 90st. Proszę o sugestie pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorecho Opublikowano 12 Czerwca 2019 #2 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Hallo. widzę brak zainteresowania... z mojego doświadczenie wynika,że Twój układ tego nie wytrzyma... PC 9 kW nagrzeje ten buforek w niecałą godzinę, więc dla mnie 330 l. nie ma większego sensu, a koszt automatyki znacznie przewyższy możliwy uzysk. Bufor z 1000 l. może by coś dobrego zdziałał. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
automatyk Opublikowano 11 Lipca 2019 #3 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 do pomp ciepła powietrzych tej klasy nie montuje sie buforów a jedynie malutkie sprzegło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.